Οι πιλότοι με καλά αντανακλαστικά, που μπορούν να συμμετέχουν επιτυχώς σε αερομαχίες, έχουν «διαφορετικό εγκέφαλο από τους υπόλοιπους», δείχνει έρευνα Βρετανών. Οι ειδικοί, συγκεκριμένα, εντόπισαν στον εγκέφαλο των καλών πιλότων κάποιες διαφορές στη λευκή ουσία και στις συνδέσεις του δεξιού ημισφαιρίου τους σε σύγκριση πάντα με το μέσο ανδρικό εγκέφαλο.
Οι ερευνητές θεωρούν πιθανότερο ότι αυτές οι διαφορές υπήρχαν εξαρχής στους εγκεφάλους και ότι οι συγκεκριμένοι άνδρες γεννήθηκαν με ιδιαίτερες ικανότητες στην ταχεία εκτίμηση καταστάσεων και στη λήψη αποφάσεων. Εντούτοις, δεν είναι απόλυτα βέβαιοι και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτές οι ικανότητες να μην αποτελούν ταλέντο, αλλά να είναι αποτέλεσμα της στρατιωτικής εκπαίδευσης των ανδρών στην πολεμική αεροπορία. Οι διαφορές αυτές, πάντως, προσφέρουν στους πιλότους μαχητικών την ικανότητα να επιτελούν άμεσα ενέργειες κρίσιμης σημασίας και μάλιστα χωρίς περιθώρια λάθους.
Η συγκεκριμένη έρευνα διενεργήθηκε από το University College του Λονδίνου και δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Neuroscience».
Γεννημένος πιλότος
Οι πιλότοι με καλά αντανακλαστικά, που μπορούν να συμμετέχουν επιτυχώς σε αερομαχίες, έχουν «διαφορετικό εγκέφαλο από τους υπόλοιπους», δείχνει έρευνα Βρετανών.