Νεότερη έρευνα δείχνει ότι ο πλακούντας ίσως παίζει πιο καθοριστικό ρόλο από όσο πίστευαν μέχρι τώρα οι ειδικοί και ότι, συγκεκριμένα, επηρεάζει τη διάρκεια της κύησης. Όμως, μέχρι στιγμής δεν έχουμε στοιχεία χρήσιμα στην πρόγνωση πρόωρης γέννησης που να αφορούν τον άνθρωπο. Εκείνο που μάθαμε από την πρόσφατη αυτή έρευνα έχει κυρίως επιστημονικό ενδιαφέρον και δείχνει ότι ο πλακούντας και η «δικτύωσή» του καθορίζουν αν ένα πλάσμα θα έχει κύηση λίγων εβδομάδων και ένα άλλο κύηση διάρκειας ενός έτους.
Οι ερευνητές ανέλυσαν 109 θηλαστικά είδη και διαπίστωσαν ότι, στατιστικά, όσο πιο περιπλεγμένος και δικτυωμένος με περισσότερα σημεία είναι ο πλακούντας σε κάποιο είδος, τόσο συντομότερη διάρκεια έχει η κύηση του θηλυκού του. Πιστεύουν, συγκεκριμένα, ότι όσο περισσότερα σημεία δικτύωσης μεταξύ εμβρύου και μητρικού οργανισμού αναπτύσσει ο πλακούντας, τόσο περισσότερα διατροφικά στοιχεία μεταφέρονται από τη μητέρα στο έμβρυο, επιταχύνοντας έτσι την ανάπτυξη του δεύτερου και μειώνοντας, κατά συνέπεια, την αναγκαία διάρκεια κύησης. Πιο περίπλοκα δικτυωμένους πλακούντες έχουν τα ποντίκια (που κυοφορούν για 3 εβδομάδες), τα σκυλιά (κυοφορούν γύρω στους 2 μήνες) και οι λεοπαρδάλεις (η κύηση σε αυτές κρατά 3 μήνες). Ο άνθρωπος και οι μπαμπουίνοι, όμως, έχουν πιο απλούς πλακούντες (δηλαδή δεν προσφύονται σε πολλά σημεία μητρικού οργανισμού και εμβρύου), οπότε -λένε οι ερευνητές- αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πιο αργή ανάπτυξη του εμβρύου και την επιμήκυνση της περιόδου κύησης.
Όπως αναφέρουν οι ίδιοι στην έρευνά τους (στην επιθεώρηση «American Naturalist»), η διάρκεια κύησης εξαρτάται και από άλλους παράγοντες, αφού γενικά όσο μεγαλύτερο είναι ένα είδος, τόσο περισσότερο διαρκεί η κύησή του. Παίζει, δηλαδή, ρόλο και το μέγεθος κάθε πλάσματος. Εντούτοις, επειδή η κύηση διαφέρει ακόμα και ανάμεσα σε είδη που έχουν παρόμοιο μέγεθος, οι ειδικοί θέλησαν να διαπιστώσουν τι είναι (πέραν του μεγέθους) εκείνο που επίσης καθορίζει τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Πιστεύουν, λοιπόν, ότι το βρήκαν και ότι είναι ο πλακούντας, ο οποίος δίνει και το ρυθμό ανάπτυξης του εμβρύου.
Επίσης, σημαντικό για τη διάρκεια της κύησης θεωρούν και τον εξελικτικό παράγοντα. Όπως αναφέρουν, δηλαδή, η αντιλόπη πρέπει να γεννιέται έτοιμη να τρέξει για να γλιτώσει από όσους πιθανόν επιτεθούν στο κοπάδι εκείνη τη στιγμή. Ο άνθρωπος, όμως, δεν γεννιέται με τις ίδιες ανάγκες και, κατά συνέπεια, η ανάπτυξη του εμβρύου (και αργότερα η ανατροφή του βρέφους ή του παιδιού από τους γονείς) εξελικτικά προσαρμόζεται σε διάρκεια, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες του είδους μας και τους κινδύνους που το αφορούν.
Ο πλακούντας «λέει» πότε θα γεννηθεί το μωρό
Όσο πιο περιπλεγμένος και δικτυωμένος με περισσότερα σημεία είναι ο πλακούντας σε κάποιο είδος, τόσο συντομότερη διάρκεια έχει η κύηση.