Το λατινικό του όνομα είναι Allium sativum και καλλιεργείται εδώ και χιλιάδες χρόνια. Προέρχεται κατά πάσα πιθανότητα από την Ασία (από το Τουρκεστάν). Ήταν γνωστό εκτός από τους Κινέζους και στους αρχαίους Έλληνες και τους Αιγυπτίους κυρίως για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες, καθώς το σκόρδο περιέχει την ουσία αλισίνη, που βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και έχει επίσης αντιπηκτικές, αντιβιοτικές και αντισηπτικές ιδιότητες. Γι’ αυτούς τους λόγους, αλλά και για να νοστιμίσουμε με τη χαρακτηριστική του γεύση και μυρωδιά τα φαγητά μας, μπορούμε να το καλλιεργήσουμε κι εμείς, στο μπαλκόνι ή τον κήπο μας.
Πότε και που φυτεύονται
Η ιδανική εποχή για να φυτέψουμε τα σκόρδα μας είναι η τωρινή ή νωρίς την άνοιξη, καθώς δεν αγαπούν τη ζέστη και την ξηρασία και χρειάζονται κρύο και βροχές όταν αρχίσουν να αναπτύσσονται τα φύλλα τους. Επίσης, είναι σκόπιμο να επιλέξουμε, αν δεν διαθέτουμε κήπο, μεγάλες ζαρντινιέρες ή αρκετά βαθιές γλάστρες (με βάθος μεγαλύτερο από 40 εκ.) και να τις τοποθετήσουμε σε σημεία όπου υπάρχει αρκετό φως. Καλό είναι ακόμη να βάλουμε στον πάτο τους (στις γλάστρες ή τις ζαρντινιέρες) χαλίκι, ώστε να στραγγίζει καλά το χώμα όταν ποτίζεται, καθώς το πολύ νερό και η υγρασία θα καταστρέψουν τα σκόρδα μας. Το κατάλληλο χώμα για τα σκόρδα είναι το «ελαφρύ» και «δουλεμένο». Έτσι θα αναπτυχθεί καλά και ομοιόμορφα ο βολβός και οι σκελίδες του σκόρδου, και θα είναι πιο εύκολο να το τραβήξουμε έξω όταν θα είναι έτοιμο. Σημαντικό είναι, λοιπόν, να προσέξουμε να μην είναι το χώμα -της γλάστρας ή του σημείου του κήπου όπου θα τα φυτέψουμε- παλιό και «πετρωμένο». Σκόπιμο είναι να αφαιρέσουμε τυχόν ρίζες και ζιζάνια και να «δουλέψουμε» επιμελώς το χώμα (να το σκαλίσουμε πολύ καλά και με προσοχή, ώστε να μην υπάρχουν πέτρες και σκληρά κομμάτια χώματος), έτσι που να αποκτήσει ομοιόμορφη υφή. Για να φυτέψουμε σκόρδα, δεν χρειάζεται να αγοράσουμε σπόρο. Το σκόρδο φυτεύεται σε σκελίδες, που μπορούμε να προμηθευτούμε από τα σκόρδα που κυκλοφορούν στην αγορά. Διαλέγουμε σκελίδες από την εξωτερική επιφάνεια, από «καλά» σκόρδα, δηλαδή χλωρές και καλοσχηματισμένες και όχι ταλαιπωρημένες και ξερές. Για να φυτέψουμε τα σκόρδα, θα πρέπει να βάλουμε τις σκελίδες στο χώμα με το «κεφάλι» (το πράσινο μέρος) προς τα επάνω. Θα πρέπει να βάζουμε μία σκελίδα κάθε 10-15 εκ., σε βάθος 3-5 εκ., και σε σειρές που θα απέχουν μεταξύ τους περίπου 25 εκ.
Πώς θα τα περιποιηθούμε
Τα σκόρδα δεν χρειάζονται ιδιαίτερη περιποίηση. Πρέπει να ποτίσουμε 2 με 3 διαδοχικές φορές (ανά 3 με 4 ημέρες) μόλις φυτέψουμε τις σκελίδες, ώστε να εγκατασταθούν καλά. Στη συνέχεια όμως δεν χρειάζεται να ποτίζουμε συχνά, αλλά να φροντίζουμε να έχει στεγνώσει (όχι να ξεραθεί όμως) το χώμα πριν ξαναποτιστεί επειδή, αν υπάρχει υγρασία, μπορεί οι βολβοί να σαπίσουν ή να αναπτυχθούν μύκητες. Σημαντικό είναι επίσης να αφαιρούμε τα ζιζάνια σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Η συγκομιδή
Θα καταλάβουμε ότι τα σκόρδα είναι έτοιμα όταν το φυτό θα αρχίσει να ξεραίνεται και να γέρνει προς τη μία πλευρά. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να περιμένουμε ότι θα είναι έτοιμα σε λιγότερο από 6 μήνες από τη στιγμή που θα τα φυτέψουμε. Όταν τα βγάλουμε από το χώμα, θα πρέπει να τα αφήσουμε να στεγνώσουν καλά για 2 με 3 ημέρες σε μέρος ξηρό, σκοτεινό και ευάερο.
Σημείωση
Το σκόρδο διατηρείται σε μέρη ξηρά, ζεστά και μακριά από την υγρασία, που το κάνει να «φυτρώσει» και να σαπίσει. Αν το ξεφλουδίσουμε, μπορούμε να το διατηρήσουμε για λίγο μέσα σε ένα καλά κλεισμένο σκεύος ή μέσα σε λίγο ελαιόλαδο.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΝ κ. ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ ΤΣΑΠΑΡΑ, γεωπόνο.
Garden Therapy: Καλλιεργώ σκόρδο
Για πολλούς λόγους που σχετίζονται με την υγεία, αλλά και για να νοστιμίσουμε με τη χαρακτηριστική του γεύση και μυρωδιά τα φαγητά μας, μπορούμε να καλλιεργήσουμε κι εμείς σκόρδο, στο μπαλκόνι ή τον κήπο μας.