Η καθημερινότητά μας, απέχει από την έννοια της χαλαρότητας και της ηρεμίας. Οι περισσότεροι όμως δεν μπορούμε να φανταστούμε τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το στρες στη ζωή μας. Παρ’ όλα αυτά, είναι ανώφελο να μας συστήσει κάποιος να μην έχουμε άγχος, άλλωστε όλοι το κουβαλάμε στα γονίδιά μας, άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο. Αυτό όμως που σίγουρα έχει σημασία είναι να μπορείτε να το ελέγχετε αντί να ελέγχει αυτό τη ζωή σας. Είναι σημαντικό να χαλαρώνετε και να το ευχαριστιέστε. Διώξετε το άγχος και κερδίστε πολύτιμες χαλαρές στιγμές για τον εαυτό σας.

Ανταμείψτε τον εαυτό σας

Μην ξεχνάτε να επιβραβεύετε τον εαυτό σας. Στον εγκέφαλο υπάρχουν δομές που συνδέονται με την αντίληψη της χαράς, της ανταμοιβής, όπως λέγεται. Οτιδήποτε, λοιπόν, σας προκαλεί ανταμοιβή (χαρά) διεγείρει αυτή την περιοχή του εγκεφάλου που υπάρχει για να παίρνει ακριβώς αυτό και συντελεί στην καλή ψυχική υγεία.

Φυτέψτε…

Το μικρό μπαλκόνι του σπιτιού σας μπορεί να μετατραπεί σε ένα αντίδοτο του στρες, αρκεί να φυτέψετε λίγα φυτά, να τα φροντίζετε και να τα παρακολουθείτε από κοντά να μεγαλώνουν. Σας προτείνουμε το μελισσόχορτο και τη λεβάντα. Το άρωμα και τα χρώματά τους θα σας ξεκουράζουν. Δεν είναι τυχαίο ότι ψυχίατροι και ψυχολόγοι συμπεριλαμβάνουν την κηπουρική σε προγράμματα ψυχοθεραπείας.

Πιείτε κάτι αρωματικό και κάντε κάτι απολαυστικό

Επειδή αξίζετε το καλύτερο, δημιουργήστε στιγμές χαλάρωσης που θα απολαύσετε μόνοι σας ή θα μοιραστείτε με ανθρώπους που αγαπάτε και σας χαλαρώνουν. Επιλέξετε μια ήσυχη ώρα της ημέρας όπου θα την αφιερώστε στον εαυτό σας. Φτιάξετε ένα αφέψημα με την υπέροχη γεύση της λεβάντας και το άρωμα του μελισσόχορτου και απολαύστε το είτε βλέποντας την αγαπημένη σας ταινία, είτε ακούγοντας μουσική, είτε διαβάζοντας. Αν πάλι προτιμάτε να χαλαρώστε με παρέα δεν έχετε παρά να κεράστε και την παρέα σας το ίδιο ρόφημα και να περάσετε όμορφα συζητώντας ή κάνοντας ό,τι άλλο σας ευχαριστεί. Το μελισσόχορτο σήμερα όμως είναι πλέον γνωστό σε όλο σχεδόν τον κόσμο. Μυρίζει λεμόνι, περιέχει μεταξύ άλλων πτητικά έλαια (γνωστά για τις χαλαρωτικές τους ιδιότητες), πολυφαινόλες, τανίνες και φλαβονοειδή, ενώ η δράση του στηρίζεται κυρίως στα αιθέρια έλαια που περιέχονται στη σύστασή του (κιτράλη, κιτρονελλάλη, λιναλοόλη, γερανιόλη). Πρόκειται για φυτό με καταπραϋντικές και χαλαρωτικές ιδιότητες, εξαιρετικά αποτελεσματικό σε περιπτώσεις έντονου στρες, έντασης και ευερεθιστότητας. Σε συνδυασμό με τη βαλεριάνα βοηθά σε περιπτώσει αϋπνίας.
Ιδέα: Φροντίστε να έχετε σκεπασμένη την κούπα με το αφέψημά σας, έτσι ώστε ο ατμός –ο οποίος είναι πλούσιος σε αιθέρια έλαια με θεραπευτικές ιδιότητες- να παραμένει στο εσωτερικό. Με αυτόν τον τρόπο θα επωφεληθείτε στο μέγιστο από τη δράση του μελισσόχορτου.



Μυρίστε λεβάντα

Οι μυρωδιές ξυπνάνε τις αισθήσεις μας. Με περισσότερα από 30 διαφορετικά είδη και χρήση που ξεπερνάει τα 2500 χρόνια από τους λαούς της Μεσογείου, η λεβάντα είναι γνωστή σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο λόγος; Το υπέροχο άρωμά της! Όμως υπάρχει και μία ακόμη ιδιαίτερη ιδιότητά της, και αυτή δεν είναι άλλη από την ηρεμία που προσφέρει. Αν είχες μία έντονη μέρα στο γραφείο, δοκίμασε ένα αφέψημα με λεβάντα και θα κάνει το θαύμα του, καθώς η λεβάντα είναι γνωστό ότι ηρεμεί τα νεύρα και δρα κατασταλτικά.

«Downshifting»

Πρόκειται για την κυρίαρχη τάση της προηγούμενης δεκαετίας, μια κοινωνική αντίληψη που εναντιώνεται στην ψυχική και σωματική φθορά που προκαλεί στον άνθρωπο η υπερβολική εργασία. Υιοθετήστε λοιπόν κι εσείς αυτή τη φιλοσοφία ζωής, την οποία οι Αμερικανοί ονόμασαν «downshifting» (εκούσια, συνειδητή μείωση των ταχυτήτων) και που επιχειρεί να πείσει τους ανθρώπους να μη δίνουν τόσο μεγάλη βαρύτητα στην επαγγελματική ανέλιξη και στον ρόλο του χρήματος και των υλικών αγαθών προς όφελος της ψυχικής τους υγείας και ευτυχίας. Φροντίσετε λοιπόν να βρείτε περισσότερο ελεύθερο χρόνο, να αναβαθμίσετε τις προσωπικές σας σχέσεις και να απαλλαγείτε από το υπερβολικό άγχος.

Αποκτήστε ένα κατοικίδιο

Ένα ζωάκι δεν είναι μόνο ένας πιστός φίλος, αλλά και ένα… μέσο θεραπείας. Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι τα μέλη των οικογενειών που έχουν ζώα είναι λιγότερο αγχωμένα και επισκέπτονται τον γιατρό πιο σπάνια από ό,τι όσοι δεν διαθέτουν κατοικίδιο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έχουν κατοικίδια ζώα νιώθουν πιο αισιόδοξοι και ήρεμοι, πράγμα που επηρεάζει θετικά την αρτηριακή τους πίεση, μειώνοντάς την. Υιοθετήστε λοιπόν ένα ζωάκι, αλλά μόνο αν είστε σίγουροι ότι θα μπορείτε να το φροντίζετε και να ασχολείστε μαζί του, θα σας χαλαρώσει! Τα σκυλιά είναι μάλλον η καλύτερη επιλογή, αλλά κι ένα χρυσόψαρο μπορεί να σας βοηθήσει.

Το Vita προτείνει
Lipton Calming Melissa & Lavender

Μπορείτε να ξεφύγετε από το άγχος της καθημερινότητας δημιουργώντας στιγμές μόνο για εσάς με την υπέροχη γεύση της λεβάντας και το καταπραϋντικό μελισσόχορτο. Μια μοναδική επιλογή βοτάνων που θα σας χαρίσει την απόλυτη ηρεμία.