Έχετε ποτέ σκεφτεί ότι η ενασχόληση με το μπαλκόνι μας ή τον κήπο μας για τους πιο τυχερούς από εμάς που έχουμε στη διάθεσή μας μεγαλύτερο χώρο θα μπορούσε να έχει πάνω μας την ίδια χαλαρωτική επίδραση με τη γιόγκα, τον διαλογισμό ή ακόμα και την ψυχοθεραπεία; Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν είναι καθόλου απίθανο μόλις πιάσουμε το σκαλιστήρι να δούμε το άγχος να μας εγκαταλείπει και το μυαλό μας να αδειάζει από όλα όσα μας απασχολούν. Πιθανώς γι’ αυτό και η ενασχόληση με τον κήπο αποτελεί σε σχολεία, νοσοκομεία, φυλακές και άλλα ιδρύματα του εξωτερικού μια εναλλακτική θεραπευτική επιλογή με πολύ καλά αποτελέσματα. Θεωρείται μάλιστα ότι τα οφέλη της έχουν να κάνουν με τη φυσική μας κατάσταση, τη χαλάρωση και τη διασκέδαση, καθώς και με τη βελτίωση των δεξιοτήτων μας, την έκφραση της δημιουργικότητάς μας, αλλά και την ικανότητα να θέτουμε νέους στόχους και να τους επιτυγχάνουμε.
Έτσι, λοιπόν, καθιερώνουμε στο Vita τη στήλη «Garden Therapy» και ξεκινάμε να φυτέψουμε μαζί κρεμμύδια, που καταλαμβάνουν την τρίτη θέση σε κατανάλωση μετά την πατάτα και την ντομάτα, ώστε με περηφάνια να λέμε στους συγγενείς και τους φίλους μας, αλλά κυρίως στον εαυτό μας, ότι τα φρέσκα ή τα ξερά κρεμμύδια του φαγητού ή της σαλάτας μας προέρχονται από τις γλάστρες μας.

Πού θα τα φυτέψουµε: Σε κάποιο ευήλιο σημείο του κήπου, σε μέτριες (ή μεγάλες) ζαρντινιέρες ή σε αρκετά βαθιές γλάστρες. Πρέπει να προσέξουμε το χώμα στο οποίο θα τα φυτέψουμε να είναι καλά δουλεμένο, αφράτο, απαλλαγμένο από σβόλους, χαλίκια ή πέτρες, και να μην έχει ξαναφυτευτεί κρεμμύδι.
Tip: Στον πάτο από τις γλάστρες ή τις ζαρντινιέρες θα πρέπει να βάλουμε χαλίκι, ώστε να στραγγίζει καλά το χώμα όταν ποτίζουμε, καθώς το πολύ νερό και η υγρασία μπορούν να καταστρέψουν τους βολβούς των κρεμμυδιών.

Πώς θα τα φυτέψουµε: Ανακατεύουμε στη χούφτα μας σπόρους με λίγο χώμα. Ρίχνουμε σε σειρά 3-4 σποράκια κάθε 5-8 εκατοστά. Ανάμεσα στις σειρές κρατάμε απόσταση 15-20 περίπου εκατοστών. Πιέζουμε με το χέρι μας ή με την τσουγκράνα, στον κήπο, τους σπόρους, ώστε να μπουν περίπου στα 10 χιλιοστά βάθος.

Προσοχή: Δεν καταναλώνουμε κρεμμύδια που είναι μαλακά, υγρά, ξεφλουδισμένα ή που έχουν «φυτρώσει».

Πως τα περιποιούμαστε: Τα ποτίζουμε 3 διαδοχικές φορές (ανά 3-4 ημέρες) μόλις φυτέψουμε τους σπόρους. Στη συνέχεια, ποτίζουμε κάθε φορά που το χώμα στεγνώνει (φυσικά η συχνότητα ποτίσματος εξαρτάται και από το αν το σημείο είναι εκτεθειμένο στις βροχές).
Tip: Αν τα κρεμμύδια έχουν φυτευτεί πολύ κοντά το ένα στο άλλο, αφαιρούμε μερικά.

Πότε θα είναι έτοιµα: Τα φρέσκα κρεμμυδάκια περίπου τα Χριστούγεννα και τα ξερά την άνοιξη (περίπου τον Μάιο). Θα καταλάβουμε ότι τα φρέσκα κρεμμυδάκια είναι έτοιμα όταν δούμε ότι το φυτό έχει φτάσει γύρω στα 15 εκατοστά και ο βολβός του πάνω από
6 χιλιοστά. Τα ξερά κρεμμύδια θα είναι έτοιμα όταν θα έχουν ξεραθεί τα φυλλώματά τους. Όταν τα βγάλουμε από το χώμα, θα κόψουμε τα φυλλώματα, αφήνοντας όμως 2 ή 3 πόντους ώστε να είναι προστατευμένος ο βολβός από απειλητικές ασθένειες. Στη συνέχεια, θα τα αφήσουμε να στεγνώσουν καλά για 10-20 ημέρες σε μέρος ξηρό, σκοτεινό και ευάερο.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΝ κ. ΛΙΝΑ ΧΑΡΒΟΥΡΟΥ, γεωπόνο (www.geohoros.gr).