Μήπως ανήκετε στην πλειονότητα των γυναικών του πλανήτη που απεχθάνονται την έλευση της εμμήνου ρύσεως; Ποιος μπορεί άλλωστε να σας κατηγορήσει; Τι θετικό να αναγνωρίσει κανείς στο προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο, το οποίο χαρακτηρίζεται μεταξύ άλλων από φουσκώματα, πρήξιμο του στήθους, ανεξέλεγκτες κρίσεις πείνας, συνεχείς αλλαγές διάθεσης, πόνο και αϋπνία; Στην πραγματικότητα, μία εβδομάδα πριν την περίοδό της, μια γυναίκα μπορεί να βιώσει διάφορα συμπτώματα, τα οποία οφείλονται στην ανισορροπία μεταξύ των επιπέδων των οιστρογόνων και της προγεστερόνης. Πριν τρέξετε, όμως, στο φαρμακείο του μπάνιου σας για να ανακουφιστείτε από τα ενοχλητικά συμπτώματα, είναι προτιμότερο να δώσετε μια ευκαιρία στις εναλλακτικές θεραπείες.
1/ Αιθέρια έλαια
Ιδανικά για την απαλλαγή των δυσάρεστων συμπτωμάτων του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου είναι τα αιθέρια έλαια που έχουν φυτοοιστρογονική δράση, όπως το χαμομήλι, το γεράνι, το κυπαρίσσι και ο άρκευθος. Μόλις αισθανθείτε τα πρώτα δυσάρεστα συμπτώματα πριν την περίοδο, ζητήστε από τον σύντροφό σας να σας κάνει μασάζ με ένα μείγμα από τα παραπάνω έλαια σε όλο το σώμα. Σε 30 ml ελαίου βάσης, μπορείτε να ρίξετε μέχρι 18 σταγόνες από τα παραπάνω αιθέρια έλαια (κάνοντας συνδυασμούς μέχρι και 3 ελαίων). Εναλλακτικά, δοκιμάστε να κάνετε μασάζ μόνες σας στο υπογάστριο (περιοχή κάτω από την κοιλιά). Σε 5 ml ελαίου βάσης, προσθέτετε 3 σταγόνες από ένα αιθέριο έλαιο με φυτοοιστρογονική δράση (ή μια σταγόνα από 3 διαφορετικά έλαια).
Ιδανικά για: Φουσκώματα, πρήξιμο στήθους, νευρικότητα, πονοκέφαλο, πόνους περιόδου.
2/ Γιόγκα
Η συστηματική εξάσκηση της γιόγκα εξισορροπεί το γυναικείο ορμονικό σύστημα και περιορίζει συμπτώματα του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου. Ουσιαστικά, «ανακαλύπτει» τα μπλοκαρίσματα που υπάρχουν στον οργανισμό και βοηθάει στην ισορροπημένη ροή ενέργειας σε όλο το σώμα. Εξαιρετικά βοηθητικές για την αντιμετώπιση των ορμονικών διαταραχών είναι οι πρόσθιες και οι οπίσθιες κάμψεις, καθώς και οι περιστροφικές στάσεις, οι οποίες συμβάλλουν στη ζωτικότητα της περιοχής της πυέλου. Οι ανεστραμμένες στάσεις (με το κεφάλι κάτω) θεωρούνται επίσης βοηθητικές στην περίπτωση προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου, επειδή τροφοδοτούν με αίμα τον εγκέφαλο και συντελούν στην καλή λειτουργία των ενδοκρινών αδένων, βοηθώντας έτσι στην εξισορρόπηση του ορμονικού συστήματος. Ωστόσο, τέτοιου είδους στάσεις καλό είναι να μην πραγματοποιούνται από γυναίκες που δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ με τη γιόγκα, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος τραυματισμού. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων στάσεων είναι το «κεράκι» και το «άροτρο». Αν γνωρίζετε τις βασικές αρχές της γιόγκα, αναζητήστε τις στο Διαδίκτυο και δοκιμάστε να τις εκτελέσετε με προσοχή. Αν δεν έχετε προηγούμενη εμπειρία από γιόγκα, δοκιμάστε κάποια από τις παρακάτω ασκήσεις, οι οποίες μπορούν να εκτελεστούν με την έλευση των πρώτων συμπτωμάτων του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου, αλλά και κατά τη διάρκεια της περιόδου.
Άσκηση 1: Ξαπλώνετε στο πάτωμα ανάσκελα με τα χέρια τεντωμένα στο πλάι και τις παλάμες προς το πάτωμα. Εισπνέοντας, λυγίζετε τα πόδια και φέρνετε τα γόνατα στο στήθος. Εκπνέοντας, κατεβάζετε και τα δύο πόδια ενωμένα, δεξιά προς το πάτωμα. Κρατήστε τους ώμους στο πάτωμα και στρέψτε το κεφάλι προς τα αριστερά. Σε αυτήν τη στάση παίρνετε 6 κοιλιακές αναπνοές. Κάνετε το ίδιο από την άλλη πλευρά. Αυτή η στροφή συμπιέζει απαλά τα όργανα της κοιλιάς και απελευθερώνει τοξίνες από την περιοχή. Είναι εξαιρετική για τους πόνους της μέσης.
Άσκηση 2: Ξαπλώνετε πάνω σε μαξιλάρια ή διπλωμένες κουβέρτες που έχετε φροντίσει να βάλετε στο πάτωμα, έτσι ώστε να αισθάνεστε άνετα από το κεφάλι έως και το ιερό οστό. Στη συνέχεια, λυγίζετε τα γόνατα και ενώνετε τα πέλματα μεταξύ τους. Προσπαθήστε τα γόνατα να πλησιάζουν όσο περισσότερο γίνεται στο έδαφος. Αφήνετε τα χέρια σας χαλαρά στο πλάι με τις παλάμες να κοιτάνε προς το ταβάνι. Μένετε σε αυτήν τη θέση όσο περισσότερο μπορείτε (σταματήστε μόλις αισθανθείτε πόνο). Η άσκηση θα σας βοηθήσει να ανοίξετε την περιοχή της λεκάνης, έτσι ώστε να ρέει απρόσκοπτα η ενέργεια και να μην υπάρχουν μπλοκαρίσματα, που προκαλούν πόνους και άλλα δυσάρεστα συμπτώματα.
Ιδανική για: Πόνους περίοδου, πόνους στη μέση, συχνές εναλλαγές διάθεσης, εκνευρισμό, πονοκεφάλους.
3/ Ρεφλεξολογία
Η ρεφλεξολογία, μέσα από τη χαλάρωση και την εναρμόνιση της ζωτικής ενέργειας που προσφέρει στον οργανισμό, ανακουφίζει τους πόνους της εμμήνου ρύσεως, ενώ ταυτόχρονα βοηθάει στη σωστή ροή του αίματος και στην αποφόρτιση από τη συναισθηματική ένταση που δημιουργείται πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου. Δοκιμάστε μερικές απλές κινήσεις σε 3 σημεία-κλειδιά του σώματος, που θα σας ανακουφίσουν αμέσως. Μπορείτε να τις κάνετε μόλις νιώσετε τα πρώτα συμπτώματα ή και κατά τη διάρκεια της περιόδου.
Γάμπα: Με τον αντίχειρα και τα 4 δάχτυλα, αγκαλιάζετε εσωτερικά και εξωτερικά τον αχίλλειο τένοντα και ασκείτε κυκλικές πιέσεις μέχρι το μέσο της γάμπας και ξανά προς τα κάτω για 2΄ σε κάθε πόδι. Πρόκειται για σημείο που βοηθάει στους πόνους περιόδου και στην κατακράτηση υγρών. Δουλέψτε το σημείο την εβδομάδα πριν από την περίοδο μέρα παρά μέρα και κατά τη διάρκεια της περιόδου, όποτε νιώθετε την ανάγκη, για περίπου 1΄ σε κάθε πόδι.
Αφτί: Με τον αντίχειρα και τον δείκτη πιάνετε σαν πένσα την κορυφή του αφτιού και ασκείτε κυκλική πίεση για 30΄΄. Βοηθάει στην αντιμετώπιση των πόνων και στη βελτίωση της ψυχικής κατάστασης. Δουλέψτε το σημείο καθημερινά πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου.
Παλάμη: Το λακκουβάκι που δημιουργείται στο κέντρο της παλάμης, κάτω από το «μαξιλαράκι», μεταξύ του 2ου και 3ου δαχτύλου, βοηθάει στην αντιμετώπιση των πόνων. Αγκαλιάζετε με τα τέσσερα δάχτυλα του άλλου χεριού τη ραχιαία επιφάνεια της παλάμης, ενώ ταυτόχρονα ασκείτε στο λακκουβάκι με τον αντίχειρα κυκλική πίεση για 40΄΄. Δουλέψτε το σημείο πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου.
Χέρι: Πιέζετε την περιοχή που βρίσκεται στο λακκουβάκι που σχηματίζεται μεταξύ των οστών του αντίχειρα και του δείκτη (το σημείο γίνεται πιο εμφανές όταν έχετε σε έκταση τον αντίχειρα). Με τον αντίχειρα και τον δείκτη του άλλου χεριού, αγκαλιάζετε το σημείο και ασκείτε κυκλικές πιέσεις για 1΄. Μπορείτε να το δουλέψετε πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου.
Ιδανική για: Πόνους, εναλλαγές διάθεσης, πρηξίματα, πονοκεφάλους.
4/ Βότανα
Το νυχτολούλουδο θεωρείται ιδανικό για τα προβλήματα του κύκλου χάρη στην τρυπτοφάνη και το γ-λινολεϊκό οξύ που περιέχει. Ζητήστε από φαρμακεία με βότανα ή καταστήματα με υγιεινές τροφές λάδι νυχτολούλουδου. Μόλις αρχίσουν τα πρώτα συμπτώματα του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου, ξεκινήστε να καταναλώνετε καθημερινά 1 κουταλάκι από το λάδι (ρίξτε το σε ένα ποτήρι χυμό ή ραντίστε με αυτό τη σαλάτα σας). Εναλλακτικά, εμπιστευτείτε την κινεζική ιατρική, φτιάχνοντας ένα αφέψημα από τις εξής ποσότητες βοτάνων: 9 γρ. ρίζα κινεζικής αγγελικής (Αngelica sinensis), 9 γρ. ρίζα λευκής παιώνιας (Paeonia), 9 γρ. Poria cocos, 9 γρ. βουπλεύριο (Radix bupleuri ή chai hu), 9 γρ. bai zhu (Atraktylodes white rhizome), 6 γρ. γλυκόριζα, 6 γρ. τζίντζερ και 3 γρ. μέντα. Βράζετε τα βότανα μαζί για περίπου 40΄ και πίνετε μια κούπα πρωί και βράδυ για μία εβδομάδα.
Ιδανικά για: Πόνους περιόδου, νευρικότητα, συχνές εναλλαγές διάθεσης, φουσκώματα.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΝ δρ. ΜΙΧΑΛΗ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ, φυσικοπαθητικό, πτυχιούχο Ιατρικής, ρεφλεξολόγο, επίτιμο πρόεδρο του Σωματείου Ελλήνων Ρεφλεξολόγων, πρόεδρο των Universal Studies of Health and Business, συνεργάτη καθηγητή του Πανεπιστημίου «Titu Maiorescu», την κ. ΙΩΑΝΝΑ ΣΤΕΦΑΝΟΥΔΑΚΗ, εισηγήτρια γιόγκα, την κ. ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΚΑΝΑ, αρωματοθεραπεύτρια, και την κ. ΜΑΓΙΑ ΜΑΥΡΑΚΗ, βοτανοθεραπεύτρια.
Κάντε ειρήνη με την περίοδό σας
Αν ανήκετε στην πλειονότητα των γυναικών που απεχθάνονται την έλευση της περιόδου, ανακαλύψτε φυσικές λύσεις για τον πόνο, την κακή διάθεση και τις ανεξέλεγκτες κρίσεις πείνας που οφείλονται σε αυτή._x000D_ _x000D_