Λεβάντα, τριαντάφυλλο, γεράνι, πορτοκάλι… Τα αιθέρια έλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μαλάξεις στο σώμα, οι οποίες έχουν πολλές ευεργετικές δράσεις: ανακουφίζουν από τους μυϊκούς πόνους, χαλαρώνουν το σώμα, βελτιώνουν τη διάθεση και προσφέρουν τόνωση με ευωδιαστό και ευχάριστο τρόπο. Ωστόσο, όπως εξηγεί η αρωματοθεραπεύτρια κ. Καλλιόπη Κανά, απαιτείται η γνώση της δράσης των αιθέριων ελαίων καθώς και του τρόπου που αυτά «δένουν» χημικά, ούτως ώστε να συνδυαστούν κατάλληλα για να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Διαλέγοντας μασάζ
Ανάλογα με τον σκοπό για τον οποίο γίνεται το αρωματοθεραπευτικό μασάζ, χρησιμοποιούνται διαφορετικοί συνδυασμοί και αναλογίες αιθέριων ελαίων. Υπάρχουν μείγματα χαλαρωτικά, τονωτικά, ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος, ανακούφισης των μυϊκών πόνων, βελτίωσης της
διάθεσης κ.λπ.
Για χαλάρωση και καταπολέμηση του στρες θεωρούνται κατάλληλα αιθέρια έλαια όπως το χαμομήλι, η λεβάντα, η μαντζουράνα και το γεράνι. Επίσης, οι μαλάξεις καλό είναι να γίνονται απογευματινές και βραδινές ώρες, ώστε να επιτευχθεί η χαλάρωση.
Για τόνωση είναι προτιμότερο το μασάζ να γίνει από το πρωί μέχρι το μεσημέρι με αιθέρια έλαια όπως το φασκόμηλο, το δεντρολίβανο και το πορτοκάλι, τα οποία έχουν δυνατή και αναζωογονητική δράση. Για ακόμη πιο τονωτικό αποτέλεσμα, μπορεί να εμπλουτιστεί και με αιθέρια έλαια γαρίφαλου ή κανέλας.
Για τη βελτίωση της διάθεσης, τα αιθέρια έλαια που θεωρείται ότι βοηθούν είναι το περγαμόντο, το γκρέιπφρουτ, το νερολί (από τα άνθη νεραντζιάς) και το petite grain (από τα φύλλα της νεραντζιάς).
Για την ανακούφιση από πόνους (π.χ. των μυών, των αρθρώσεων), χρησιμοποιούνται μείγματα πιο «θερμών» αιθέριων ελαίων, όπως η μέντα, ο ευκάλυπτος και το μαύρο πιπέρι.

Είναι ασφαλές για το δέρμα;
Η απευθείας εφαρμογή των αιθέριων ελαίων πάνω στο δέρμα δεν επιτρέπεται λόγω της καυστικής τους δράσης. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο τα μείγματα των αιθέριων ελαίων να αραιώνονται σε κάποιο φυτικό έλαιο βάσης (π.χ. αμυγδαλέλαιο, τζοτζόμπα, αβοκάντο κ.ά.). Υπάρχει μεγάλη ποικιλία ελαίων βάσης και η επιλογή τους γίνεται από τον αρωματοθεραπευτή ανάλογα με τον σκοπό του μασάζ. Επιπλέον, ορισμένα αιθέρια έλαια (π.χ. το φασκόμηλο, ο βασιλικός, η κανέλα, το γαρίφαλο) είναι πολύ δυνατά (καυστικά) και υπάρχουν αυστηρά όρια ως προς την ποσότητα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ένα μείγμα για μαλάξεις στο δέρμα (δεν επιτρέπονται πάνω απο 2 σταγόνες στα 30 ml).

Μία ακόμη σημαντική παράμετρος για τη διεξαγωγή του μασάζ είναι ο καλός εξαερισμός του χώρου στον οποίο γίνεται, καθώς και η ύπαρξη W.C., επειδή είναι πολύ πιθανό από το μασάζ να προκληθεί διούρηση. Συνεπώς, το αρωματοθεραπευτικό μασάζ, όταν γίνεται από επαγγελματίες (αρωματοθεραπευτές πιστοποιημένους από το Σωματείο Ελλήνων Αρωματοθεραπευτών), είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

Επίσης, οι μαλάξεις πρέπει να αποφεύγονται σε περιπτώσεις θρομβοφλεβίτιδας, δερματικών παθήσεων, εγκυμοσύνης, καθώς και σε περίπτωση καρδιαγγειακών νοσημάτων σε έξαρση ή κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας. Γενικότερα, οι ασθενείς με χρόνια προβλήματα υγείας (π.χ. υπέρταση, διαβήτη) καλό είναι να λαμβάνουν τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού τους πριν από ένα μασάζ αρωματοθεραπείας.

Info
Η διάρκεια ενός μασάζ αρωματοθεραπείας είναι περίπου 1 ώρα και μπορεί να γίνει σε κέντρα ευεξίας, σε γυμναστήρια ή στο σπίτι.

Τα δραστικά συστατικά των αιθέριων ελαίων εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος μέσα σε 10΄, ενώ για τους πιο παχουλούς απαιτούνται 15-20΄.

Καλό είναι για τις επόμενες 1-2 ώρες μετά το μασάζ να μην πλύνουμε το σώμα μας, ώστε να αφήσουμε τα αιθέρια έλαια να ολοκληρώσουν τη δράση τους.

To κόστος ενός αρωματοθεραπευτικού μασάζ συνήθως κυμαίνεται στα 30-40€, αναλόγως τη διάρκειά του και τον χώρο στον οποίο πραγματοποιείται.

Τεχνικές μάλαξης
Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας αρωματοθεραπευτικού μασάζ εφαρμόζονται και συνδυάζονται διαφορετικές τεχνικές μάλαξης, όπως:

Η σουηδική μάλαξη, που περιλαμβάνει δυνατές κινήσεις, χτυπηματάκια και τσιμπηματάκια που βοηθούν να επιτευχθεί υπεραιμία του δέρματος, προετοιμάζοντάς το για τη διείσδυση των αιθέριων ελαίων.

Μαλάξεις σιάτσου, οι οποίες εφαρμόζονται στα ενεργειακά σημεία (μεσημβρινούς) του σώματος, που είναι παρόμοια με αυτά στα οποία εισάγονται οι βελόνες κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας βελονισμού.

Ρεφλεξολογική μάλαξη, που γίνεται με πιέσεις σε κατάλληλα σημεία των πελμάτων.

Λεμφική μάλαξη, που συνίσταται σε κατάλληλες πιέσεις στη βουβωνική και τη μασχαλιαία περιοχή, καθώς και στο λαιμό, με σκοπό την αποβολή των τοξινών.

Πιέσεις του αρωματοθεραπευτή στα σημεία που υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα (π.χ. μέση, αυχένας).

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΝ κ. ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΚΑΝΑ, καθηγήτρια Αρωματοθεραπείας στη σχολή «Natural Health Sciences».