Γουίντ-σέρφινγκ
Νοικιάστε μια ιστιοσανίδα -μπορείτε να βρείτε σε πολλές οργανωμένες παραλίες- και αφεθείτε στον αέρα και τα κύματα των ελληνικών θαλασσών, ιδιαίτερα σε νησιά όπως η Κάρπαθος και η Λευκάδα, που ενδείκνυνται για το συγκεκριμένο άθλημα. Ωστόσο, αν είστε αρχάριοι, καλό είναι πριν «σκίσετε» μόνοι σας τα κύματα και υποδυθείτε τον Κακλαμανάκη, να απευθυνθείτε σε έναν εκπαιδευτή, ο οποίος θα σας μάθει τα βασικά, δηλαδή πώς να μένετε όρθιοι στη σανίδα, πώς να στρίβετε και πώς να κρατάτε πορεία.
1. Size matters Ο εξοπλισμός αποτελείται αρχικά από τη σανίδα, που βγαίνει σε διάφορα μεγέθη ανάλογα με το επίπεδο του αθλητή και το είδος του γουίντ-σέρφινγκ που θέλετε να κάνετε. Αν ξεκινάτε τώρα, συστήνεται να πάρετε μία σανίδα αρκετά μεγάλη για μεγαλύτερη σταθερότητα και με μαλακή επιφάνεια, ώστε να αποφύγετε τυχόν γδαρσίματα. Το πανί «βγαίνει» και αυτό σε διάφορα μεγέθη, και επιλέγεται με βάση παράγοντες όπως η δύναμη του αέρα και το βάρος σας (οι αρχάριοι καλό είναι να επιλέγουν μικρό πανί). Στα βασικά αξεσουάρ περιλαμβάνονται ακόμα το άλμπουρο (κατάρτι του πανιού) και η μάτσα (αυτό που κρατάτε στα χέρια και χρησιμοποιείτε για να κατευθύνετε το πανί). Από εκεί και πέρα, καλό είναι να φοράτε ειδική στολή και οπωσδήποτε γιλέκο-σωσίβιο. Πάντως, η αγορά του εξοπλισμού είναι προτιμότερο να καθυστερήσει. Προτιμήστε να νοικιάσετε τα απαραίτητα και αν το σπορ σάς ταιριάζει, επενδύστε σε καλό εξοπλισμό.
2. Κάντε υπομονή Δεν είναι εύκολο σπορ για αρχάριους και θέλει αρκετή υπομονή και θέληση για να μην τα παρατήσετε. Όσο, όμως, περνούν τα μαθήματα και καταφέρνετε να μένετε όλο και περισσότερο πάνω στη σανίδα, θα ανακαλύψετε ένα άκρως διασκεδαστικό άθλημα.
3. Ανοίξτε τα αφτιά σας Το γουίντ-σέρφινγκ δεν είναι επικίνδυνο, αρκεί να ακολουθείτε τις οδηγίες των ειδικών, ώστε να μην τραυματιστείτε, αλλά και να μην τραυματίσετε τους υπόλοιπους κολυμβητές. Δώστε προσοχή στην εκμάθηση των ανέμων και της τεχνικής, ιδιαίτερα όσον αφορά τις πτώσεις.
4. Γυμνάζει Αποτελεί εξαιρετική άσκηση, κυρίως για τα χέρια, τους κοιλιακούς, την πλάτη και
τους μηρούς.

Καταναλώνετε 0,050-0,133 θερμίδες x βάρος (κιλά) x χρόνο (λεπτά) που κάνετε γουίντ-σέρφινγκ

Τένις
Είναι από τα αθλήματα που γνωρίζουν εξαιρετική άνθηση τα τελευταία χρόνια. Ακόμα όμως και αν δεν γίνετε Ράφαελ Ναδάλ ή Σαράποβα και δεν πρωταγωνιστήσετε στο Roland Garros ή το Wimbledon, μερικά χτυπήματα θα σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα.
1. Ο εξοπλισμός Μην ξοδέψετε πολλά χρήματα για τη ρακέτα σας πριν ξεκινήσετε μαθήματα. Αγοράστε μια φτηνή ή δανειστείτε από κάποιον γνωστό σας. Αφού κάνετε μερικά μαθήματα και καταλάβετε τις ανάγκες σας, προμηθευτείτε μια καλή. Οι αρχάριοι καλό είναι να προτιμούν ελαφριές ρακέτες με μεγάλο εμβαδόν κεφαλής. Όσον αφορά τα παπούτσια, υπάρχουν ειδικά για τένις, ενισχυμένα στα σημεία του ποδιού που καταπονούνται περισσότερο. Ωστόσο, μπορείτε να ξεκινήσετε με αθλητικά παπούτσια που ήδη έχετε -αρκεί να μην έχουν αερόσολα- και να αγοράσετε καινούργια όταν αποφασίσετε να ασχοληθείτε με το άθλημα.
2. Tennis elbow Είναι ο πιο συχνός τραυματισμός στο τένις και πρόκειται για αίσθημα ενόχλησης στον αγκώνα, που παρουσιάζεται κυρίως σε ανθρώπους με αγύμναστα χέρια, μετά από αρκετή ώρα καταπόνησης. Ωστόσο, μπορείτε εύκολα να τον αποφύγετε, αν παρακολουθήσετε μερικά μαθήματα με πιστοποιημένο προπονητή, ο οποίος θα σας βοηθήσει να μάθετε τη σωστή τεχνική. Αν, ωστόσο, νιώσετε οποιαδήποτε ενόχληση, ξεκουραστείτε και απευθυνθείτε σε έναν ειδικό.
3. Πλήρες πρόγραμμα Το τένις γυμνάζει κυρίως τα χέρια, τους καρπούς και τους ώμους. Με το χτύπημα της ρακέτας «δουλεύει» η σπονδυλική στήλη και τα ισχία, ενώ δυναμώνουν σχεδόν όλοι οι μύες των ποδιών και του κορμού. Μπορεί ακόμα να σας βοηθήσει να κάψετε λίπος, αρκεί να παίζετε με μέτρια ή και υψηλή ένταση. Μάλιστα, αρκετοί σύλλογοι διαθέτουν πιο στοχευμένα προγράμματα, όπως το cardio tennis.
Βοηθά στην ενδυνάμωση των οστών, γι’ αυτό και ενδείκνυται για ανθρώπους με οστεοπόρωση

Κολύμβηση
Μπορεί φέτος να αργήσατε να κάνετε τα πρώτα σας μπάνια, αλλά το θετικό είναι ότι όπου και να βρίσκεστε σε αυτήν τη χώρα, πάντα υπάρχει μια κοντινή παραλία ή έστω μια πισίνα που σας περιμένει. Ωστόσο, αν είστε από αυτούς που δεν θέλουν να βρέξουν τα μαλλιά τους, καλό είναι να γνωρίζετε ότι έτσι κουράζετε τους μυς του αυχένα, που βρίσκονται σε υπερέκταση προκειμένου να κρατηθεί το κεφάλι έξω από το νερό.
1. Σωστή αναπνοή Η σωστή αναπνοή δεν είναι σημαντική μόνο στη γιόγκα, αλλά σε κάθε άθλημα. Το να κρατάτε, λοιπόν, την αναπνοή σας όσο είστε κάτω από το νερό και να παίρνετε βαθιά ανάσα μόλις βγείτε στην επιφάνεια δεν είναι ο σωστός τρόπος. Αντίθετα, αυτό που πρέπει να κάνετε είναι όσο βρίσκεστε κάτω από το νερό να βγάζετε αέρα από το στόμα και μόλις βγείτε στην επιφάνεια να εισπνέετε κανονικά από τη μύτη.
2. Ελεύθερο στυλ Αν και είναι το πιο διαδεδομένο στυλ κολύμβησης, συχνά δεν εκτελείται σωστά. Φροντίστε, λοιπόν, να κινείτε συνέχεια τα πόδια για να κρατάτε το σώμα σε σωστή θέση, να βγάζετε το χέρι από το νερό με τον αγκώνα να «προηγείται» και το χέρι να τεντώνεται μπροστά. Όταν βγάζετε το κεφάλι στο πλάι για αναπνοή, έχετε μόνο το στόμα και το ένα μάτι έξω από το νερό. Αν κολυμπάτε με το κεφάλι μέσα -είναι πιο ξεκούραστο-, βγάζετε το κεφάλι κάθε 3 ή 5 χεριές, στρίβοντάς το σε διαφορετική πλευρά κάθε φορά.
3. Βάλτε ποικιλία Το να κολυμπάτε πάντα με τον ίδιο τρόπο είναι σαν να χρησιμοποιείτε ένα μόνο όργανο στο γυμναστήριο. Αυτό, όμως, δεν το κάνετε, γιατί είναι βαρετό. Ευτυχώς υπάρχουν πολλά διαφορετικά στυλ κολύμβησης, τα οποία μπορείτε να συνδυάσετε και έτσι να έχετε ένα ολοκληρωμένα πρόγραμμα γυμναστικής.
Θερμίδες στο ελεύθερο (μέτρια ένταση) = 0,126 x βάρος (κιλά) x χρόνος (λεπτά) που κολυμπάτε

Η τέλεια άσκηση
Η κολύμβηση αποτελεί μία από τις καλύτερες αεροβικές δραστηριότητες, γυμνάζει όλους τους μυς του σώματος και σας βοηθάει να κάψετε θερμίδες. Μάλιστα, η αντίσταση του νερού τονώνει τους μυς χωρίς να τους επιβαρύνει.

Θαλάσσιο σκι
Βρήκατε επιτέλους το θάρρος να κάνετε θαλάσσιο σκι. Ωστόσο, καλό είναι πριν το δοκιμάσετε για πρώτη φορά ή αν είστε αγύμναστοι να κάνετε μερικά μαθήματα με κάποιον δάσκαλο, ώστε να αποφύγετε τυχόν τραυματισμό δικό σας ή κάποιου άλλου. Διαφορετικά, κινδυνεύετε η πρώτη σας φορά να καταλήξει σαν κι αυτές που βλέπετε στα αστεία βιντεάκια.
1. Τι γυμνάζει Πρόκειται για μια πολύ καλή άσκηση που γυμνάζει αρκετές μυϊκές ομάδες τόσο στο πάνω όσο στο κάτω μέρος του σώματος (χέρια, πόδια, κοιλιακούς).
2. Αργά και σταθερά Έχετε υπομονή και μην προσπαθήσετε να σηκωθείτε αμέσως όρθιοι. Όσο το σκάφος απομακρύνεται, θα σας κατακλύσει η τάση να πεταχτείτε προς τα πάνω. Προσπαθήστε να την καταπολεμήσετε, αφήστε τους ώμους σας να ρολάρουν προς τα εμπρός και σηκώστε τους γλουτούς σας, κρατώντας τα χέρια ίσια μπροστά και τα γόνατα λυγισμένα. Μόλις καταφέρετε να ισορροπήσετε στη θέση αυτή, μπορείτε σταδιακά να ισιώνετε τα πόδια σας μέχρι να φτάσετε στην όρθια θέση.
3. Τεμπελιάστε Το σκάφος είναι πιο δυνατό από εσάς, γι’ αυτό αφήστε το να κάνει τη σκληρή δουλειά. Αυτό σημαίνει «αφήστε το να σας σηκώσει», αντί να βιαστείτε να σηκώσετε μόνοι το σώμα σας. Διαφορετικά, το αποτέλεσμα θα είναι μια επώδυνη βουτιά στη θάλασσα με την κοιλιά.
4. Βλέμμα μπροστά Εκεί που κοιτάτε, εκεί θα πάτε. Αυτό που ισχύει για την οδήγηση, ισχύει και για το σκι. Επομένως, αν κοιτάτε τα πόδια σας, τότε θα πέσετε. Είναι προτιμότερο να έχετε το βλέμμα σας στραμμένο στον οδηγό του σκάφους.
5. Μέτρα προφύλαξης Φοράτε ειδικό σωσίβιο και βεβαιωθείτε ότι το ταχύπλοο και τα σκι βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Προσέχετε τα απόνερα και φροντίστε να υπάρχει συνοδός στο σκάφος, που θα έχει το νου του σε εσάς.

Rollerblades
Μπορεί να έχετε συνηθίσει να τα βλέπετε σε αμερικάνικες σειρές, όπου κοπέλες τρέχουν στην παραλιακή οδό του Μαϊάμι, αλλά η τρέλα της δεκαετίας του 80 ξαναχτυπά. Περάστε από τις αθλητικές εγκαταστάσεις στην παραλία του Φαλήρου ή στο Ολυμπιακό Στάδιο και θα βρείτε παρέες να ισορροπούν πάνω στα ροδάκια τους.
1. Μείνετε όρθιοι Αυτό είναι το πιο δύσκολο μέρος για τους περισσότερους. Η διατήρηση της ισορροπίας πάνω στα πατίνια δεν είναι εύκολη υπόθεση και το σύνηθες λάθος των αρχάριων είναι να ρίχνουν το κεφάλι μπροστά, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ισορροπήσουν και να πέφτουν. Οι ώμοι, τα γόνατα και τα δάχτυλα των ποδιών σας πρέπει να είναι στην ίδια ευθεία.
2. Σπρώξτε σωστά Για να προχωρήσετε μπροστά, είναι φυσικό να βάζετε δύναμη στα δάχτυλά σας και να σπρώχνετε τα πόδια σας προς τα πίσω. Στην περίπτωση των rollers, όμως, είναι καλύτερα να αντισταθείτε στη φυσική αυτή ορμή, γιατί θα σας οδηγήσει σε πτώση. Η σωστή κίνηση είναι να σπρώχνετε στο πλάι, χρησιμοποιώντας τις φτέρνες σας.
3. Το κατάλληλο μέρος Πριν ξεκινήσετε το ταξίδι σας πάνω στα ροδάκια, καλό είναι να ρίξετε μια ματιά στην περιοχή που σκοπεύετε να εξερευνήσετε. Φροντίστε το έδαφος να είναι επίπεδο και χωρίς εμπόδια (πέτρες, ξύλα, σαμαράκια).

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΝ κ. ΜΑΝΩΛΗ ΜΑΘΙΟΥΛΑΚΗ, γυμναστή, τον κ. ΤΑΣΟ ΛΟΥΡΑΝΤΟ, προπονητή γουίντ-σέρφινγκ (www.surfsail.gr), τον κ. ΑΝΤΩΝΙΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ, προπονητή αγωνιστικής ομάδας θαλάσσιου σκι του Ναυτικού Ομίλου Βουλιαγμένης, και τον κ. Enrique Fernandez, προπονητή του Ομίλου Αντισφαίρισης Πετρούπολης.