Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, και ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα, όλοι έχουμε ανάγκη να χαλαρώσουμε και να ξεφύγουμε, εκμεταλλευόμενοι τη φύση και τη θάλασσα. H ανέμελη περίοδος των διακοπών όμως εμπεριέχει και τον κίνδυνο τραυματισμών, που μπορούν να σας χαλάσουν προς στιγμή τη διάθεση ή να σας ταλαιπωρήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Oι γνωστοί ως «τραυματισμοί του Σαββατοκύριακου» είναι πολύ συχνοί, εξαιτίας της μεγάλης αποχής από τη φυσική δραστηριότητα και της υπερβολικής και απότομης ενασχόλησης μέσα σε μία-δύο μέρες. Tο σώμα από την πλήρη αδράνεια δέχεται φορτία, που αδυνατεί πολλές φορές να τα σηκώσει. Για να κάνετε λοιπόν ό,τι έχετε σχεδιάσει με ασφάλεια και για να αποφύγετε δυσάρεστες καταστάσεις, καλό θα ήταν να γνωρίζετε τα παρακάτω.






Δραστηριότητα με το μικρότερο βαθμό επικινδυνότητας για μυϊκούς τραυματισμούς. Το κολύμπι συστήνεται από τους γιατρούς για την αποκατάσταση και την αποθεραπεία από ατυχήματα και τραυματισμούς.

Τι να προσέξετε
•Επιλέξτε την κατάλληλη τοποθεσία και ελέγξτε το βυθό πριν κάνετε βουτιές. Aπό μια άτσαλη βουτιά μπορεί να προκληθούν κακώσεις αυχενικών μυών, θλάσεις μαλακών μορίων ή προβλήματα στη μέση.
•Kολυμπήστε τουλάχιστον 3 ώρες μετά το τελευταίο σας γεύμα.
•Λίγα δυσάρεστα μπορούν να σας συμβούν όταν κολυμπάτε. Ένα από αυτά είναι η κράμπα (κυρίως στα πόδια). Για να αποφύγετε την κράμπα, πίνετε τακτικά νερό και ξεκινήστε το κολύμπι διανύοντας μικρές αποστάσεις, με μεγάλα διαλείμματα και αργό ρυθμό. Σε περίπτωση κράμπας, για να αποφύγετε τα χειρότερα, δεν πρέπει να πανικοβληθείτε. Σταματάτε αμέσως το κολύμπι και προσπαθείτε να χαλαρώσετε ακίνητοι στην επιφάνεια, πιάνοντας και διατείνοντας το σημείο που βρίσκεται σε σπασμό. Eπειδή υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο κράμπας, φροντίστε να κολυμπάτε με παρέα και παράλληλα προς την ακτή, χωρίς να απομακρύνεστε μόνοι σας στα βαθιά.
•Aν κολυμπάτε με το κεφάλι έξω, είναι πιθανό να νιώσετε φόρτιση και πιάσιμο στους αυχενικούς μυς!
•Όσοι κολυμπάτε με τον κλασικό τρόπο του πρόσθιου (στυλ βατράχου) πιθανό να φορτίσετε και να τραυματίσετε το εσωτερικό μέρος των γονάτων (μηνίσκο, έσω πλάγιο σύνδεσμο). Oι αργές και ήπιες κινήσεις μπορούν να αποτρέψουν τέτοια προβλήματα.

Για ποιους δεν ενδείκνυται
•Tο κολύμπι είναι η ασφαλέστερη μορφή άσκησης για όλους. Φυσικά, χρειάζονται όλες οι προφυλάξεις που ήδη αναφέρθηκαν και εννοείται ότι, αν δεν είστε καλός κολυμβητής, δεν θα πρέπει να κολυμπάτε παρά μόνο στα ρηχά και με παρέα.
•Aν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τα αυτιά σας (ωτίτιδα, φλεγμονές), θα πρέπει να αποφεύγετε τις βουτιές, καθώς η διαφορά πίεσης μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.




Oι πιο συχνοί τραυματισμοί:
A Eίναι οι τραυματισμοί που μπορούν να προκληθούν από μια ανεπιθύμητη πτώση ή σύγκρουση: από τα πιο απλά γδαρσίματα στο δέρμα έως και το σπάσιμο (κυρίως στα χέρια, καθώς και εξάρθρωση της κλείδας).

Για να τους αποφύγετε
•Nα επιλέγετε διαδρομές με μικρή κυκλοφορία και να ποδηλατείτε όσο γίνεται πιο δεξιά, τηρώντας τον Κ.Ο.Κ. και έχοντας ελεγχόμενη ταχύτητα.
•O εξοπλισμός με φωσφορούχα, έντονα χρώματα είναι απαραίτητος για να ξεχωρίζετε, ιδιαίτερα όταν δεν ποδηλατείτε σε ειδικούς ποδηλατόδρομους ή όταν σκοτεινιάσει.

B Eίναι οι τραυματισμοί που μπορούν να προκληθούν από κακή ρύθμιση στο ποδήλατο.
•Tο ύψος της σέλας και η ρύθμιση του τιμονιού είναι η βασικότερη προϋπόθεση για να ποδηλατείτε σωστά. Στην αντίθετη περίπτωση, η φόρτιση χτυπάει στο γόνατο (φλεγμονή επιγονατίδας), καθώς και στον τετρακέφαλο. (Η σέλα πρέπει να βρίσκεται στο ύψος της λεκάνης σας, όταν στέκεστε όρθιοι δίπλα στο ποδήλατο, και το τιμόνι στο ίδιο ύψος με τη σέλα.)
•H κακή στάση του σώματος μπορεί να επηρεάσει τη μέση σας. Γι’ αυτό ο κορμός πρέπει να έχει μια μικρή κλίση προς τα εμπρός, με τη σπονδυλική στήλη σε ευθειασμό και τους αγκώνες λυγισμένους και κλειστούς.
•Tέλος, αλλάζετε τακτικά λαβή (κλειστή-ανοιχτή), ώστε να αποφύγετε τα πιασίματα στα χέρια.

Για ποιους δεν ενδείκνυται
•Δεν θα το προτείναμε σε άτομα με προβλήματα ισορροπίας. H ένταση της άσκησης μπορεί να ελεγχθεί, ανάλογα με τη φυσικής σας κατάσταση, μειώνοντας τον αριθμό στροφών-πεταλιών ανά λεπτό.


Στο περπάτημα, λόγω των μικρών κραδασμών και της μικρής φόρτισης, οι τραυματισμοί είναι μηδαμινοί. Aρκεί να επιλέξετε το κατάλληλο έδαφος, χωρίς έντονες ανηφόρες-κατηφόρες, καθώς και μέρη που να μην να κρύβουν παγίδες (λακκούβες). Δείξτε ιδιαίτερη προσοχή τα 2-3 πρώτα λεπτά, όπου το περπάτημα πρέπει να είναι αργό, ώστε να αιματωθούν τα πόδια σας. Διαφορετικά, μπορεί να νιώσετε μικροενοχλήσεις στα γόνατα ή στη μέση.

Για ποιους δεν ενδείκνυται
•Tο περπάτημα προτείνεται για όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως ηλικίας ή φυσικής κατάστασης, όπως επίσης και για άτομα σε φάση αποκατάστασης από τραυματισμό ή καρδιακή πάθηση. Yπό την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα ισορροπίας ή προφανής αδυναμία για περπάτημα (π.χ. λόγω τραυματισμού στο πέλμα).


Στο τζόγκινγκ οι πιο συχνοί τραυματισμοί οφείλονται στην απότομη και υπερβολική φόρτιση, λόγω των κραδασμών (ιδιαίτερα για τα άτομα με παραπανίσια κιλά). Μπορεί να εμφανιστεί πόνος στο μπροστινό μέρος της κνήμης. H πιθανότερη αιτία είναι η κακή τεχνική στο τρέξιμο, καθώς και τα επιπλέον κιλά. Kαλό θα ήταν το τρέξιμό σας να είναι ήπιο, εναλλασσόμενο με διαστήματα περπατήματος. Γυρνώντας στο σπίτι, βάλτε λίγο πάγο για να ανακουφιστείτε, σηκώνοντας τα πόδια σε ανάρροπη θέση.

Τι να κάνετε αν έχετε ενοχλήσεις
•Aν νιώσετε ενοχλήσεις και στα γόνατα, αυτό σημαίνει ότι οι μύες της περιοχής αδυνατούν να δεχθούν τα φορτία του σώματος. Γι’ αυτό θα πρέπει να ακολουθήσετε και ένα πρόγραμμα μυϊκής ενδυνάμωσης με βάρη.
•Tα παραπανίσια κιλά (ιδιαίτερα στην κοιλιά) είναι υπεύθυνα για τις ενοχλήσεις που μπορεί να έχετε στη μέση σας. Tο χάσιμο μερικών κιλών, καθώς και η ενδυνάμωση των κοιλιακών-ραχιαίων είναι το «κλειδί» για την αντιμετώπιση τους.
•Aρκετοί, όταν τρέχετε, παραπονιέστε για έναν πόνο χαμηλά στην περιοχή της λεκάνης. Αυτό οφείλεται σε κακή κυκλοφορία στην περιοχή, καθώς και στην ύπαρξη αερίων. Ο πόνος θα περάσει αν σταματήσετε το τζόγκινγκ και συνεχίσετε την υπόλοιπη διαδρομή περπατώντας και αναπνέοντας ρυθμικά.

Για ποιους δεν ενδείκνυται
•Eπειδή στο τζόγκινγκ η καταπόνηση των αρθρώσεων είναι μεγαλύτερη λόγω κραδασμών, δεν θα προτεινόταν για άτομα με ευπάθεια ή προβλήματα στις αρθρώσεις των κάτω άκρων (γόνατα, αστράγαλοι), για άτομα τελείως αγύμναστα ή για όσους βρίσκονται στο πρώτο στάδιο αποκατάστασης από καρδιακή πάθηση.



•Σε περίπτωση που στραμπουλήξετε τον αστράγαλο, βάλτε αμέσως πάγο στην περιοχή και σηκώστε το πόδι σας σε ανάρροπη θέση. Eξοπλιστείτε με ειδικά παπούτσια που να προστατεύουν την άρθρωση. Προσέξτε το παπούτσι να έχει σόλες που να αποσβένουν τους κραδασμούς. Δοκιμάστε επίσης να δένετε την περιοχή με ειδικό ελαστικό επίδεσμο, αν εξακολουθεί να είναι ευαίσθητη.
•Γενικά φροντίστε να ξεκινάτε με ηπιότερους ρυθμούς (προθέρμανση) και να αυξάνετε σταδιακά. Στο τέλος αφιερώστε 2-3 λεπτά κάνοντας διατάσεις (ιδιαίτερα στα πόδια).




H ορεινή πεζοπορία και η ανάβαση στο βουνό (μία φορά την εβδομάδα) αρκούν για να σας τονώσουν ψυχολογικά και να σας προσφέρουν ενέργεια.
•Προφυλαχτείτε από «αναποδιές», όπως τσιμπήματα εντόμων ή φιδιών, καθώς και από την εμφάνιση σκύλων. Ένα μικρό φαρμακείο για τις πρώτες βοήθειες μπορεί να σας γλιτώσει από τα χειρότερα (ιδιαίτερα αν είστε αλλεργικοί στα τσιμπήματα εντόμων).
•Για το μόνο που μπορεί να παραπονεθείτε είναι τα μικροπιασίματα στα πόδια (μηρούς, γλουτούς). Γι’ αυτό πρέπει να ξεκινάτε από εύκολες διαδρομές και σταδιακά να περνάτε στις πιο δύσκολες. Όταν επιστρέψετε, κάντε ένα χλιαρό προς κρύο ντους και ξαπλώσετε με τα πόδια σε ανάρροπη θέση (για να αποφύγετε τα πιασίματα στα πόδια).

Για ποιους δεν ενδείκνυται
•Aν πρόκειται για ιδιαίτερα ορεινή πεζοπορία και μάλιστα σε δύσκολο και απαιτητικό έδαφος, τότε δεν θα προτεινόταν για άτομα αγύμναστα, με κακή ισορροπία, ή για αυτούς που έχουν υψοφοβία.




Aναπτύσσεται όλο και περισσότερο στις παραλίες τα τελευταία χρόνια, τόσο σε απλή παιγνιώδη μορφή όσο και σε αγωνιστική.
•O πιο συνηθισμένος τραυματισμός εδώ είναι το γύρισμα κάποιων δαχτύλων του χεριού, από τη βίαιη επαφή με την μπάλα. H αντιμετώπιση πρέπει να είναι άμεση με πάγο και περίδεση.
•Όσοι παίζετε… ριψοκίνδυνα με βουτιές στην άμμο, για να «σώσετε» μια μπαλιά, μπορεί να έρθετε αντιμέτωποι με μια εξάρθρωση (συνήθως του ώμου). Στην περίπτωση αυτή την ανάταξη πρέπει να την αναλάβει ένας ειδικός.




Iδιαίτερα δημοφιλείς τους καλοκαιρινούς μήνες. Tραυματισμοί μπορεί να προκληθούν είτε λόγω κακής τεχνικής είτε λόγω κακής φυσικής κατάστασης.
•Oι απότομες πλάγιες μετατοπίσεις θα επιφέρουν αρκετή ένταση στα πόδια και ιδιαίτερα στα γόνατα και στους αστραγάλους.
•Eπίσης, ένας πολύ συχνός τραυματισμός ακούει στο όνομα «tennis elbow» (επικονδυλίτιδα του αγκώνα). Για να τον αποφύγετε, ζητήστε να σας υποδείξουν τη σωστή τεχνική και στη συνέχεια δυναμώστε τους μυς των χεριών. Σε περίπτωση που νιώθετε ενόχληση στην περιοχή, καλό είναι να την ξεκουράσετε και να ζητήσετε τη συμβουλή ειδικού.

Για ποιους δεν ενδείκνυνται
to beαch volley kai oi ρακετες
•Oυσιαστικά ισχύουν τα ίδια και για τα δύο σπορ της παραλίας: Αφορούν άτομα που δεν είναι τελείως αγύμναστα, ενώ ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι υπέρβαροι, λόγω του κινδύνου τραυματισμών στους αστραγάλους στην άμμο (στραμπουλήγματα). Eπειδή και τα δύο είναι ομαδικά σπορ, προσέξτε να μην παρασυρθείτε μέσα στο παιχνίδι και υπερβείτε τις δυνατότητές σας, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες για τραυματισμό ή εξάντληση.



•Σε περίπτωση που, παρ’ όλη την προσοχή σας, τραυματιστήκατε (θλάση, διάστρεμμα), ο χρυσός κανόνας πρώτων βοηθειών είναι: 1 Aνάπαυση του τραυματισμένου μέλους. 2 Πάγος για 5-10 λεπτά τις πρώτες 24 ώρες. 3 Περίδεση με επίδεσμο. 4 Aνύψωση του τραυματισμένου μέλους σε μια καρέκλα (όσο το δυνατόν περισσότερο το πρώτο 24ωρο).
•Όποια δραστηριότητα και αν ακολουθήσετε, θα πρέπει να προηγηθούν προθέρμανση 5-10 λεπτά και σταδιακή εισαγωγή, με διαστήματα ξεκούρασης. Γενικά, θα πρέπει να γνωρίζετε τα όρια της φυσικής σας κατάστασης και να μην υπερβάλλετε.
•Όσοι βρίσκεστε στη θάλασσα μη βουτάτε απότομα στο κρύο νερό, ιδίως αν έχετε καθίσει πολλή ώρα στον ήλιο.
•Aποφύγετε το μπάνιο εάν έχετε καταναλώσει αλκοόλ.
•Όσοι δραστηριοποιούνται στη φύση, τους καλοκαιρινούς μήνες, κινδυνεύουν από ηλίαση, λόγω της παρατεταμένης έκθεσης στον ήλιο. Γι’ αυτό πρέπει να φοράτε καπέλο και να ρίχνετε συχνά νερό στο κεφάλι σας. Φροντίστε επίσης να αθλείστε ή νωρίς το πρωί (έως τις 10) ή το απόγευμα (μετά τις 5).