«Το πήρα απόφαση. Από Δευτέρα θα ξεκινήσω γυμναστήριο και σε αντίθεση με κάθε άλλη φορά τώρα θα τηρήσω την υπόσχεση στον εαυτό μου. Θα πηγαίνω για γυμναστική σαν να… παίρνω αντιβίωση. Πού θα πάει; Θα το συνηθίσω κάποια στιγμή», λέει η 35χρονη Ελένη. Αν νιώθετε και εσείς κάπως έτσι, καιρός να αλλάξετε οπτική. Πολλοί από εμάς ίσως να ταυτιζόμαστε με τα λεγόμενα της Ελένης. Θέλουμε να αποκτήσουμε ένα πιο αρμονικό σώμα, να χάσουμε βάρος ή να «σφίξουμε» τα «δύσκολα» σημεία. Από την άλλη μεριά, όμως, βλέπουμε το γυμναστήριο σαν τιμωρία, έναν βαρετό και επώδυνο δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε αν θέλουμε να πετύχουμε τον στόχο μας. Είναι έτσι τα πράγματα; Μιλήσαμε με τον πλέον κατάλληλο, τον fitness expert Γιώργο Ξηρό, και του ζητήσαμε να μας καθοδηγήσει στα πρώτα μας βήματα, έτσι ώστε να ξεκινήσουμε σωστά αυτήν τη φορά το γυμναστήριο.

Γιατί να ξεκινήσουμε γυμναστήριο;
Μας εμπνέει ο χώρος Είναι γεγονός ότι θα μπορούσαμε να γυμναστούμε μόνοι στο σπίτι μας, αρκεί να έχουμε βέβαια κάποιες βασικές γνώσεις, προκειμένου να εκτελούμε σωστά τις ασκήσεις και να αποφύγουμε τραυματισμούς. Πόσοι από εμάς, όμως, γυμνάζονται μόνοι τους στην πράξη; Φαίνεται ότι ο άνθρωπος αναζητά την αλλαγή περιβάλλοντος, οπότε ένα καθαρό, σύγχρονο γυμναστήριο με όμορφους χώρους και ευχάριστη μουσική αποτελεί ένα σημαντικό κίνητρο να γραφτούμε και να παραμείνουμε μέλη για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Μας κινητοποιεί η παρέα Είτε γυμναζόμαστε στα μηχανήματα του γυμναστηρίου είτε -ακόμα περισσότερο- συμμετέχουμε σε ομαδικά προγράμματα άσκησης, το σημαντικό είναι ότι πoτέ δεν νιώθουμε μόνοι. «Στο γυμναστήριο πηγαίνεις με παρέα ή βρίσκεις παρέα», τονίζει ο fitness expert Γιώργος Ξηρός. Η συνύπαρξη και η επικοινωνία με άλλους ανθρώπους μάς βοηθάει να μη νιώθουμε μοναξιά στην προσπάθειά μας και μας κινητοποιεί να συνεχίσουμε.
Έχουμε πολύτιμη καθοδήγηση Η καθοδήγηση από τους ειδικούς είναι απαραίτητη αν θέλουμε να εκτελούμε σωστά τις ασκήσεις και να αποφεύγουμε τραυματισμούς, αλλά και να πετύχουμε τον στόχο του προγράμματός μας.
Το bonus της παρακολούθησης Στο πλαίσιο του γυμναστηρίου υπάρχει ανά πάσα στιγμή παρακολούθηση από γυμναστή, ο οποίος βελτιώνει τη στάση του σώματός μας, τροποποιεί τις ασκήσεις ανάλογα με τις ανάγκες μας (π.χ. μας δίνει βαράκια περισσότερων κιλών, μας μειώνει τις επαναλήψεις), αλλά και μας παροτρύνει να συνεχίσουμε όταν είμαστε έτοιμοι να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια.

Πώς να επιλέξουμε γυμναστήριο
Να είναι κοντά μας Μπορεί να μην ακούγεται και τόσο πειστικός λόγος, αλλά η απόσταση του γυμναστηρίου από το σπίτι μας αποτελεί έναν εξαιρετικά σημαντικό παράγοντα αν θέλουμε να είμαστε συνεπείς στο προπονητικό μας πρόγραμμα και επομένως στους στόχους που έχουμε θέσει. Επιλέγουμε, λοιπόν, ένα γυμναστήριο που είναι αρκετά κοντά στο σπίτι μας, έτσι ώστε να μην έχουμε δικαιολογία να μην πάμε την πρώτη φορά που θα νιώσουμε ότι βαριόμαστε.
Να είναι καθαρό Αν και πρόκειται για κάτι αυτονόητο, είναι σημαντικό να βεβαιωθούμε ότι οι χώροι του γυμναστηρίου και ειδικά τα αποδυτήρια είναι πεντακάθαρα.
Να αισθανθούμε φροντίδα Οι ζεστοί άνθρωποι, που μας κάνουν να νιώθουμε οικειότητα και δείχνουν ότι έχουν τη διάθεση να ασχοληθούν μαζί μας, είναι απαραίτητο συστατικό για μια καλή αρχή στο γυμναστήριο. Φυσικά και είναι σημαντικό να είναι καλός ένας γυμναστής στη δουλειά του, να έχει γνώσεις κ.λπ., αλλά αυτό αφενός δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε όταν επισκεπτόμαστε ένα γυμναστήριο χωρίς να έχουμε προηγούμενη σχετική εμπειρία και αφετέρου δεν είναι αρκετό. Το ενδιαφέρον και η φροντίδα που θα αισθανθούμε από τους ανθρώπους του γυμναστηρίου είναι ένα πολύ καλό κριτήριο για την επιλογή μας.
Να έχει ικανό αριθμό μηχανημάτων Πριν γραφτούμε σε ένα γυμναστήριο, καλό είναι να το επισκεφτούμε σε ώρες αιχμής προκειμένου να διαπιστώσουμε αν υπάρχει ικανός αριθμός μηχανημάτων έτσι ώστε να μπορούν να γυμνάζονται όλα τα μέλη του άνετα, στους χρόνους που επιθυμούν.
Να μην είναι γεμάτα τα ομαδικά προγράμματα Μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα ομαδικού προγράμματος ενδεχομένως να δηλώνει την επιτυχία του γυμναστή. Από την άλλη, όμως, είναι δύσκολο να κινηθεί κανείς σε μια αίθουσα που δεν έχει χώρο, ενώ παράλληλα δυσχεραίνεται η παρακολούθηση του μαθήματος (π.χ. το να βλέπουμε τα βήματα από τον γυμναστή σε ένα μάθημα αερόμπικ), αλλά και η δυνατότητα του γυμναστή να παρακολουθεί και να καθοδηγεί κάθε μέλος του γυμναστηρίου ξεχωριστά.

Η συνταγή της επιτυχίας
Δύο είναι οι βασικές παράμετροι που εγγυώνται την επιτυχία:
1. Το συναισθηματικό κομμάτι (τι μας αρέσει;).
2. Οι στόχοι μας.
Ξεκινάμε θέτοντας τους στόχους μας, το πού επιθυμούμε να φτάσουμε. Θέλουμε να αδυνατίσουμε, να αποκτήσουμε μυϊκή μάζα, να δυναμώσουμε, να «σφίξουμε»; Στη συνέχεια πρέπει να ανακαλύψουμε ποιο είναι το είδος της άσκησης που μας αρέσει και θα μας βοηθήσει να πετύχουμε τον στόχο μας. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να προτιμάει ασκήσεις που έχουν να κάνουν με το σώμα και το μυαλό, όπως η γιόγκα, και άλλοι να χρειάζονται μια πιο έντονη άσκηση για να ξεδίνουν από την ένταση της καθημερινότητας. Ένας γυμναστής μπορεί να μας κατευθύνει σωστά προς αυτήν την κατεύθυνση, αφού ενημερωθεί σχετικά με τα είδη της άσκησης που κάναμε μέχρι τώρα, το τι δεν πήγε καλά και σταματήσαμε κ.λπ.

Top tips για αρχαρίους
* Μην παρασυρθείτε από τον αρχικό σας ενθουσιασμό και μην υπερβάλετε όσον αφορά τη συχνότητα των επισκέψεών σας στο γυμναστήριο. Δύο φορές την εβδομάδα είναι μια ικανοποιητική συχνότητα, αρκεί να δεσμευτείτε και να την τηρείτε. Κανονίστε σε συνεργασία με τον γυμναστή σας τις ημέρες και τις ώρες που σας βολεύουν και προσπαθήστε να μην παρεκκλίνετε από το πρόγραμμα αυτό.
* Η υπερβολή και ο υπέρμετρος ενθουσιασμός δεν είναι ευεργετικά ούτε και στην περίπτωση της έντασης της άσκησης. Τα πολυπόθητα αποτελέσματα θα έρθουν, όχι όμως μετά από 2-3 προπονήσεις. Το μυστικό για να πετύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι η… ξεκούραση ανάμεσα στις προπονήσεις. Οι μύες χρειάζεται να αναρρώνουν ανάμεσα στις προπονήσεις, προκειμένου να αποφύγετε τραυματισμούς και το σώμα σας να λειτουργεί στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων του.
* Δώστε ακριβείς πληροφορίες στους γυμναστές κατά τον αρχικό σχεδιασμό του προγράμματός σας, χωρίς να παραλείψετε τίποτα σχετικά με το ιατρικό σας ιστορικό (π.χ. λήψη φαρμάκων, ενοχλήσεις, τραυματισμούς) και τη φυσική σας κατάσταση, για να είστε σίγουροι ότι το πρόγραμμα που θα ακολουθήσετε θα ανταπο-κρίνεται στις ανάγκες σας.
* Μην μπείτε στη διαδικασία να ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα που θα σας προτείνουν οι γυμναστές χωρίς να συμφωνείτε. Ακόμα και αν είναι ιδανικό για τον σωματότυπό σας, δεν θα έχετε τα αποτελέσματα που θέλετε αν δεν επιλέξετε ένα είδος άσκησης που σας αρέσει. Βρείτε, λοιπόν, τη γυμναστική που πραγματικά σας αρέσει και όλα τα άλλα θα έρθουν από μόνα τους.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΝ κ. ΓΙΩΡΓΟ ΞΗΡΟ, fitness expert, δημιουργό των προγραμμάτων και γυμναστηρίων «The Concept».