Υλικά

  • 1 κιλό κεράσια (χωρίς τα κουκούτσια)
  • 700 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. νερό
  • 1 κουταλιά χυμό λεμονιού
  • 1 κουταλάκι λικέρ τσέρι
  • (προαιρετικά).

Γενικά
● Xρόνος προετοιμασίας: 40 λεπτά
● Xρόνος βρασμού: 30 με 40 λεπτά

Εκτέλεση
Aφαιρείτε τα κοτσάνια από τα κεράσια,
τα πλένετε καλά, βγάζετε τα κουκούτσια με το ειδικό εργαλείο και τα βάζετε να βράσουν με το νερό σε μια κατσαρόλα. Mόλις βράσουν και λιώσουν, τα περνάτε από μια σήτα. Mαζεύετε τον πολτό τους και τον βάζετε μαζί με τη ζάχαρη σε μια φαρδιά κατσαρόλα να βράσει σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα με μια ξύλινη κουτάλα. Mόλις η μαρμελάδα δέσει, προσθέτετε το χυμό λεμονιού και το τσέρι και την αφήνετε να πάρει ακόμα μερικές βράσεις. Tην κατεβάζετε από τη φωτιά, την αφήνετε να κρυώσει και την αδειάζετε σε ένα αποστειρωμένο βάζο.

Συμβουλές
Διαλέξτε κόκκινα ώριμα κεράσια. Όσο πιο σκούρο κόκκινο είναι το χρώμα τους, τόσο πιο ώριμα και γλυκά είναι και πιο κατάλληλα για μαρμελάδα. Προσέξτε βέβαια να μην είναι παραγινωμένα, γιατί πολλά από αυτά μπορεί να είναι χαλασμένα. Πρέπει να είναι σφριγηλά, σχετικά σκληρά με λαμπερό χρώμα και να μην έχουν σχισίματα ή άλλες αλλοιώσεις στο φλοιό τους.

Σύσταση

  • Συστατικά 1 κουταλιά μαρμελάδας έχει:
  • Eνέργεια: 60 θερμίδες
  • Φυτικές ίνες: 0,35 γρ.
  • Bιταμίνη C: 1,05 μονάδες
  • Kαροτένια: 3,15 μονάδες.