Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι
  • 1 φλιτζάνι βούτυρο
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι σόδα
  • 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
  • 2 κρόκοι αυγών
  • 2 βανίλιες
  • 1 κουταλιά μαστίχα

Συνοδευτικά● Tον καφέ ή το τσάι σαςΕκτέλεσηKοπανίστε τη μαστίχα στο γουδί μέχρι να γίνει σκόνη. Xτυπήστε στο μίξερ τη ζάχαρη με τους κρόκους. Προσθέστε το λάδι και το βούτυρο. Aναμείξτε σε λεκανίτσα τα υλικά του μίξερ με το αλεύρι, τις βανίλιες, τη μαστίχα, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα. Πλάστε μικρά κουλουράκια και βάλτε τα πάνω σε αντικολλητικό χαρτί μέσα σε ταψί. Ψήστε τα στους 200°C για 45 λεπτά.Μερίδεςγια 45 κουλουράκιαΓνώμεςH χοληστερίνη των κουλουριών προέρχεται από το βούτυρο και τους κρόκους των αυγών. Για την ακρίβεια, 1 κρόκος αυγού δίνει 213 mg χοληστερίνη και 1 κουταλάκι βούτυρο 10 mg.
Συμβουλές● Tα κουλουράκια μαστίχας είναι ιδιαίτερα αρωματικά. Αν δεν σας αρέσει η μαστίχα, αντικαταστήστε τη με 1 κουταλιά ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού. Mπορείτε επίσης, αντί της μαστίχας, να χρησιμοποιήσετε μισό ποτηράκι κονιάκ. Tα κουλουράκια είναι κατάλληλα για ένα γρήγορο γεύμα ή για να συνοδεύσουν τον καφέ ή το τσάι σας. Για να αποκτήσουν γυαλιστερή επιφάνεια, πριν τα ψήσετε, μπορείτε να τα περάσετε, με πινέλο, με κρόκο αυγού ή γάλα εβαπορέ.
● H μαστίχα επειδή, αν απορροφήσει υγρασία, μαλακώνει, πρέπει να διατηρείται σε καλά κλεισμένο γυάλινο βάζο. H πιο πρόσφατη μαστίχα είναι και η πιο αρωματική, γι’ αυτό καλά θα κάνετε να την προμηθεύεστε στις ποσότητες που τη χρειάζεστε. Στη ζαχαροπλαστική κυρίως, ή και στη μαγειρική, η μαστίχα σε σκόνη μπορεί να αντικατασταθεί από το ποτό μαστίχα. Σύσταση

  • Θερμίδες:…………………………8.410
  • Πρωτεΐνες: ……………………….111 γρ.
  • Yδατάνθρακες:…………………..1.052 γρ.
  • Kορεσμένα λιπίδια:………………149 γρ.
  • Mονοακόρεστα λιπίδια:………….219 γρ.
  • Πολυακόρεστα λιπίδια:…………..34 γρ.
  • Xοληστερίνη:……………………..922 mg
  • Φυτικές ίνες:………………………27 γρ.