Υλικά
- Για τη ζύμη
- 3½ φλιτζάνια αλεύρι (που φουσκώνει μόνο του)
- 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
- 1/2 κουταλάκι ζάχαρη
- 3 κουταλιές λάδι
- 1 κουταλάκι αλάτι
- Yλικά για την πίτσα
- 1 φρέσκια ντομάτα (σε λεπτές φέτες)
- ή λιαστά ντοματάκια (ολόκληρα)
- 1 κρεμμύδι (σε λεπτές φέτες)
- 1 πιπεριά (σε λεπτές φέτες)
- 1 φλιτζάνι συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
- 1 κουταλάκι ζάχαρη ή 1/2 φλιτζάνι κέτσαπ
- 400 γρ. κασέρι (τριμμένο)
- 100 γρ. μοτσαρέλα (σε φέτες)
- 1 φλιτζάνι μανιτάρια
- 200 γρ. ψητή γαλοπούλα (σε φέτες)
ΓενικάΤην ανάλυση των συνταγών έκανε η Βίβιαν Ντετοπούλου, κλινική διαιτολόγος.ΕκτέλεσηBάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ, ανοίγουμε λακκουβίτσα στη μέση και ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, το αλάτι και το λάδι. Zυμώνουμε προσθέτοντας και άλλο αλεύρι αν χρειαστεί. Απλώνουμε το ζυμάρι σε λαδωμένο ταψί και από πάνω στρώνουμε τα λαχανικά. Ρίχνουμε τα τυριά, τη γαλοπούλα και από πάνω το χυμό ντομάτας, τον οποίo έχουμε αλατίσει ελαφρά. Ψήνουμε την πίτσα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C. Μετά από λίγο χαμηλώνουμε στους 175°C και ψήνουμε για μία ώρα περίπου.Μερίδεςγια 4 άτομαΓνώμεςH σπιτική πίτσα αποτελεί πλήρες γεύμα, εφόσον περιλαμβάνει τρόφιμα από όλες σχεδόν τις ομάδες. H προσθήκη λαχανικών αυξάνει τις φυτικές ίνες και καθιστά το πιάτο ιδανική επιλογή για όσους δεν τους αρέσουν τα σκέτα λαχανικά. Η ψητή γαλοπούλα έχει λιγότερο νάτριο από κάποιο ζαμπόν ή άλλο αλλαντικό.
Συμβουλές● Φτιάξτε δύο δόσεις ζυμάρι και φυλάξτε το σε σακουλάκια στην κατάψυξη.
● Xρησιμοποιήστε λαχανικά εποχής ή αλλιώς αποξηραμένα που θα μαλακώσετε σε λίγο χλιαρό νερό.
● Πριν απλώσετε το ζυμάρι, λαδώστε το ταψί.
● Όταν στρώνετε τα υλικά της πίτσας, καλύψτε τα με τυρί για να μην ξεραθούν.