Τι τραβάει η όρεξή σας; Σοκολάτα; Πατατάκια; Μερικά παϊδάκια; Όλοι κατά καιρούς έχουμε λιγούρες, είτε για κάτι γλυκό είτε για κάτι αλμυρό, ωστόσο τις περισσότερες φορές δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη σημασία. Υπάρχουν, όμως, ορισμένες περιπτώσεις όπου αυτή η έντονη επιθυμία μπορεί να κρύβει κάτι παραπάνω. Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, οι λιγούρες ίσως είναι ένας από τους τρόπους που χρησιμοποιεί το σώμα μας προκειμένου να μας στείλει κάποιο μήνυμα. Εσείς, λοιπόν, τι λιγουρεύεστε;

… σοκολάτα
Ίσως να χρειάζεστε μαγνήσιο, ένα μέταλλο απαραίτητο για την υγεία μας, καθώς -μεταξύ άλλων- συμβάλλει στη δομική ανάπτυξη των οστών και στη μείωση της φλεγμονής στον οργανισμό και ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος.
Στο πιάτο: Εκτός από τη σοκολάτα, πηγή μαγνησίου είναι οι ανάλατοι ξηροί καρποί, τα λιπαρά ψάρια, το αβοκάντο και τα πράσινα λαχανικά. Αν, ωστόσο, η επιθυμία σας για σοκολάτα είναι μεγάλη, τότε επιλέξτε ένα κομμάτι μαύρη σοκολάτα.

… πάγο
Μη σας κάνει εντύπωση, καλά διαβάσατε! Η λαχτάρα για πάγο μπορεί να είναι σημάδι ανεπάρκειας σιδήρου. Μία πιθανή εξήγηση είναι ότι ο πάγος βοηθά στην ανακούφιση της φλεγμονής της γλώσσας, ένα σύμπτωμα που συνδέεται με την έλλειψη αυτή. Βέβαια, αν κάνετε εξετάσεις αίματος και δεν διαπιστωθεί σχετικό πρόβλημα, τότε θα πρέπει να το διερευνήσετε περισσότερο, καθώς μπορεί να πάσχετε από κάποια διατροφική διαταραχή.
Στο πιάτο: Αντί για παγοκυψέλες στην κατάψυξη, βάλτε λίγο κόκκινο κρέας στο πιάτο σας, καθώς ο σίδηρος που περιέχει απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό.

… τυρί
Λευκό ή κίτρινο, μαλακό ή σκληρό, πικάντικο ή αλμυρό. Τυρί να είναι. Η λαχτάρα αυτή μπορεί να κρύβει μια ανεπάρκεια σε λιπαρά οξέα, που εμφανίζει αρκετός κόσμος, καθώς λίγοι παίρνουν τη συνιστώμενη δόση ω-3 λιπαρών οξέων. Επίσης, αυτή η σφοδρή επιθυμία μπορεί να είναι σημάδι ότι ο οργανισμός σας χρειάζεται ασβέστιο, ιχνοστοιχείο σημαντικό για την υγεία των οστών και των δοντιών, αλλά και την εύρυθμη λειτουργία του νευρικού συστήματος και των μυών.
Στο πιάτο: Εκτός από τυρί, μπορείτε να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας και άλλες πηγές ασβεστίου, όπως είναι το γάλα, το γιαούρτι, ο σολομός, τα μικρά ψάρια που καταναλώνονται με το κόκαλο (π.χ. γαύρος), το μπρόκολο, το κουνουπίδι και τα αμύγδαλα. Ορισμένες από τις παραπάνω τροφές είναι και πηγή ω-3 λιπαρών οξέων.

… καυτερά
Σας αρέσουν τα καυτερά φαγητά και δεν τα χορταίνετε; Τότε ρίξτε μια ματιά στο θερμόμετρο στον τοίχο σας, γιατί ίσως το σώμα σας προσπαθεί να ζεσταθεί! Αν, πάλι, θέλετε να τρώτε καυτερά τις ζεστές ημέρες, τότε κατά πάσα πιθανότητα ανήκετε σε εκείνους που δεν ιδρώνουν πολύ και ο οργανισμός τους θέλει να βοηθήσει το σώμα τους να ιδρώσει προκειμένου να δροσιστεί. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι η κουζίνα τόσο των κρύων όσο και των ζεστών χωρών είναι πλούσια σε καυτερά μπαχαρικά.

… αλάτι
Θέλετε να τρώτε συνέχεια αλμυρά φαγητά; Αυτή η έντονη επιθυμία μπορεί να είναι σημάδι ότι τα επίπεδα νατρίου στο σώμα σας είναι χαμηλά, γεγονός που είναι πιθανό να οφείλεται σε αφυδάτωση μετά από έντονη άσκηση, στην κατανάλωση αλκοόλ ή σε μια δυσλειτουργία του θυρεοειδούς σας (ο θυρεοειδής χρειάζεται ιώδιο για να λειτουργήσει σωστά).
Στο πιάτο: Ιώδιο μπορείτε να βρείτε στα θαλασσινά, τα οστρακοειδή και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

… κρέας
Η λαχτάρα για… παϊδάκια μπορεί να κρύβει την ανάγκη σας για περισσότερο σίδηρο, ο οποίος βοηθά στη μεταφορά οξυγόνου σε όλο το σώμα. Επιπλέον,
αυτή η επιθυμία μπορεί να σημαίνει έλλειψη ψευδαργύρου, ο οποίος βρίσκεται σε όλα τα κύτταρα και είναι απαραίτητος για τη σύνθεση του DNA και
των νέων ιστών.
Στο πιάτο: Το κόκκινο κρέας είναι η καλύτερη πηγή, αλλά για ποικιλία μπορείτε να βάλετε στο τραπέζι σας οστρακοειδή, φακές, σπανάκι και τυρί.

… μακαρόνια
Το μόνο που θέλετε να τρώτε είναι μακαρόνια, πατάτες και ψωμί; Η έντονη αυτή όρεξη μπορεί να αποτελεί ένδειξη έλλειψης τρυπτοφάνης, ενός απαραίτητου αμινοξέος για την παραγωγή σεροτονίνης (γνωστή ως «ορμόνη της ευτυχίας»). Αν και οι υδατάνθρακες δεν περιέχουν τρυπτοφάνη, η αύξηση των επιπέδων του σακχάρου φαίνεται να διευκολύνει τη μετάβασή της στον εγκέφαλο.
Στο πιάτο: Αντί για υδατάνθρακες, επιλέγετε τροφές που περιέχουν τρυπτοφάνη, όπως για παράδειγμα κοτόπουλο, μπανάνα, βρώμη και αυγά. Εναλλακτικά, προτιμήστε τα προϊόντα ολικής άλεσης.

… τα πάντα
Αν θέλετε να φάτε ό,τι υπάρχει στο ψυγείο, τότε ελέγξτε το ημερολόγιό σας, γιατί μπορεί να πλησιάζουν οι μέρες της περιόδου σας. Οι ασταμάτητες λιγούρες για αλμυρά και γλυκά, πριν και κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσης, είναι πολύ συχνό φαινόμενο. Τι είναι, όμως, αυτό που σας σπρώχνει να… «κατεβάσετε» το ψυγείο; Ο ένοχος είναι οι ορμόνες, που επηρεάζουν τον εγκέφαλο, άρα και την επιθυμία για φαγητό.

Η λιγούρα… του πελαργού
Όσες είστε έγκυοι και σας πιάνει μια ξαφνική λιγούρα, τώρα έχετε στο πλευρό σας την επιστήμη. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα ξυπνήσετε τον σύντροφό σας για να πάει να σας φέρει παγωτό, πατατάκια και φράουλες μέσα στον χειμώνα, εξηγήστε του ότι υπεύθυνα για τις γαστρονομικές σας ιδιορρυθμίες είναι τα υψηλά επίπεδα προγεστερόνης. Με άλλα λόγια, οι ορμόνες φταίνε για τους περίεργους συνδυασμούς που αναζητάτε στις γεύσεις.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΝ κ. ΤΖΟΥΛΙΑΝΝΑ ΚΑΡΝΕΖΗ, Dietician Member of HCPC.