Οι οκτώ Εθνικοί Διατροφικοί Οδηγοί, που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος «Ευ Δια…Τροφήν», αποτελούν προϊόν συνεργασίας πολλών Ελλήνων και ξένων ειδικών επιστημόνων και καθηγητών, μεταξύ άλλων από τις Ιατρικές Σχολές των Πανεπιστημίων Αθηνών, Κρήτης και Πατρών, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Περιλαμβάνουν απλές, σύγχρονες και πάνω απ’ όλα τεκμηριωμένες πληροφορίες για κάθε θέμα διατροφής, συνδυασμένες με πλούσιο έγχρωμο φωτογραφικό υλικό, διαγράμματα και πρακτικά συμπεράσματα, προκειμένου να είναι εύκολα κατανοητοί από όλους. Χωρίζονται σε 4 κατηγορίες ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες:
1. του γενικού πληθυσμού
2. των γυναικών, εγκύων και θηλαζουσών
3. των βρεφών, παιδιών και εφήβων
4. των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω

Βασικός στόχος αυτού του πολύτιμου συγγραφικού έργου είναι να προαχθεί η υγιεινή διατροφή, να προληφθεί και να καταπολεμηθεί η παχυσαρκία, μέσα από την αξιοποίηση των ευεργετικών στοιχείων της ελληνικής διατροφής και την προώθηση της σωματικής δραστηριότητας. Με βάση τα στοιχεία που δείχνουν ανησυχητική αύξηση της παχυσαρκίας στην Ελλάδα, ιδιαίτερα κατά την παιδική ηλικία, η κυκλοφορία των Οδηγών αυτών θεωρείται πολύ σημαντική.

Για τη διαμόρφωση των διατροφικών συστάσεων ακολουθήθηκε συγκεκριμένη μεθοδολογία, σύμφωνα με υποδείξεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Πιο συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε εκτενής ανασκόπηση της διεθνούς επιστημονικής βιβλιογραφίας αναφορικά με τη σχέση διατροφής και υγείας και διερεύνηση των πρόσφατων διατροφικών συστάσεων από αναγνωρισμένους διεθνείς οργανισμούς υγείας για κάθε ομάδα τροφίμων και για κάθε υπο-ομάδα πληθυσμού. Παράλληλα, αξιολογήθηκαν οι διατροφικές συνήθειες του ελληνικού πληθυσμού, ενώ έγινε σύγκριση με τις πιο πρόσφατες διαθέσιμες ελληνικές συστάσεις. Επιπλέον, περιλαμβάνουν συστάσεις αναφορικά με τη σωματική δραστηριότητα, η οποία είναι απαραίτητη και εξίσου σημαντική με την ισορροπημένη διατροφή για τη διατήρηση και βελτίωση της υγείας.

Οι Εθνικοί Διατροφικοί Οδηγοί θα διανεμηθούν δωρεάν σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, στην επιστημονική κοινότητα και τον γενικό πληθυσμό, τόσο σε έντυπη όσο και σε ηλεκτρονική μορφή (σε μορφή .pdf στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.diatrofikoiodigoi.gr). Επιπλέον, θα συνοδεύονται από ενημερωτικό υλικό, όπως φυλλάδια και αφίσες.

Ήδη, έχουν πραγματοποιηθεί και προγραμματίζονται και νέες παρουσιάσεις σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια στο χώρο της Διατροφής και της Δημόσιας Υγείας με στόχο την ευρεία δημοσιοποίηση των Οδηγών. Ειδικά στη χώρα μας έχουν προγραμματιστεί ημερίδες στις οποίες θα παρουσιαστούν αναλυτικά και ξεχωριστά οι εθνικοί διατροφικοί οδηγοί:

16/10/2014 (Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής):
Ημερίδα για την παρουσίαση του Εθνικού Διατροφικού Οδηγού για τον Γενικό Πληθυσμό, Αθήνα, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα ΜC2

17/10/2014:
Ημερίδα για την παρουσίαση του Εθνικού Διατροφικού Οδηγού για Βρέφη, Παιδιά & Εφήβους, Αθήνα Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα ΜC2

20/10/2014:
Ημερίδα για την παρουσίαση του Εθνικού Διατροφικού Οδηγού για Γυναίκες, Έγκυες και Θηλάζουσες Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Αίθουσα «Μωρίς Σαλτιέλ».

30/10/2014:
Ημερίδα για την παρουσίαση του Εθνικού Διατροφικού Οδηγού για άτομα άνω των 65 ετών, Πάτρα, Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών.

«Ευ Δια…Τροφήν
Το πρόγραμμα «Ευ Δια…Τροφήν» στο πλαίσιο του οποίου υλοποιήθηκαν οι Εθνικοί Διατροφικοί Οδηγοί, εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» 2007-2013, που υλοποιείται από το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis και συγχρηματοδοτείται από το Υπουργείο Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.