Από το κινέζικο τηγανητό μέχρι το ιταλικό ριζότο, την ισπανική παέγια έως το κρητικό γαμοπίλαφο, το ρύζι αποτελεί κομμάτι της καθημερινής μας διατροφής, αλλά και μέρος της γαστρονομικής παράδοσης αρκετών πολιτισμών, προσφέροντας απεριόριστους και απολαυστικούς συνδυασμούς. Είναι μάλιστα το τρίτο καλλιεργήσιμο αγροτικό προϊόν στον κόσμο και βρίσκεται στη βάση της διατροφικής μας πυραμίδας μαζί με τα δημητριακά. Εκτός όμως από το λευκό ρύζι που ξέρουμε, στα ράφια των καταστημάτων θα βρείτε και άλλα είδη. Μερικά από αυτά, μάλιστα, έχουν περισσότερες ευεργετικές ιδιότητες από το άσπρο.



Την επόμενη φορά που θα επισκεφτείτε το σουπερμάρκετ και θα σταθείτε μπροστά στο ράφι με τις ποικιλίες ρυζιού, μην πάρετε βιαστικά ή μηχανικά το κλασικό λευκό που πάντα επιλέγετε. Για αλλαγή, δοκιμάστε και τις υπόλοιπες επιλογές που σας προσφέρονται.
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα γνωστά μας καρολίνα, νυχάκι, γλασέ. Προέρχεται από το άλεσμα και το γυάλισμα του καστανού, χάνοντας έτσι το μεγαλύτερο μέρος των θρεπτικών του συστατικών. Υφίσταται τη μεγαλύτερη επεξεργασία από όλους τους τύπους ρυζιού. Το χρησιμοποιούμε συνήθως στα γεμιστά και στο πιλάφι.
Το ρύζι με το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα, που οφείλεται στην ειδική επεξεργασία του καρπού με ατμό, με αποτέλεσμα συστατικά του φλοιού να περνούν και στον κόκκο. Παραμένει σπυρωτό κατά το μαγείρεμα και ο χρόνος παρασκευής του είναι σχεδόν ίδιος με του άσπρου.
Εδώ ανήκουν το basmati και το jasmin. Είναι γνωστά για το ιδιαίτερο άρωμά τους, αλλά και την ευχάριστη γεύση τους. Τα χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να δώσουμε στα πιάτα μας ανατολίτικη νότα.
Είναι αυτό που έχει υποστεί τη μικρότερη επεξεργασία. Για την παραγωγή του αφαιρείται μέρος ή το σύνολο του εξωτερικού σκληρού φλοιού. Με τον τρόπο αυτό διατηρεί τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά του.
Στην πραγματικότητα προέρχεται από την κορυφή ενός χόρτου το οποίο καλλιεργείται στις ΗΠΑ και στον Καναδά και περνάει από διαδικασία ψησίματος.



Αυτό που κάνει τους περισσότερους να επιλέγουν το λευκό είναι η ευκολία που προσφέρει στο μαγείρεμα, καθώς είναι έτοιμο σε 10 λεπτά. Από την άλλη, το καστανό ρύζι χρειάζεται τριπλάσιο χρόνο βρασίματος και παρουσιάζει μεγάλη ευαισθησία στις αλλαγές θερμοκρασίας, με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται γρήγορα. Όσο για τα άλλα είδη, ο χρόνος που απαιτείται πλησιάζει αυτόν του λευκού.



Από τις διάφορες ποικιλίες, , καθώς αποτελεί άριστη πηγή υδατανθράκων (αμυλόζη και αμυλοπηκτίνη) και φυτικών ινών, που διευκολύνουν την εντερική λειτουργία. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες, όπως βιταμίνη Β1, βιταμίνη Β3, βιταμίνη Β6, φυλλικό οξύ και βιταμίνη Ε. Περιέχει, επίσης, σίδηρο, σελήνιο, κάλιο, μαγνήσιο και φώσφορο. Αν και δίνει πρωτεΐνες χαμηλής βιολογικής αξίας, τα αμινοξέα που παρέχει είναι πληρέστερα από τα αμινοξέα άλλων δημητριακών. Τέλος, όπως όλα τα μη επεξεργασμένα δημητριακά δεν έχει χοληστερίνη, λίπος και νάτριο. Όσο για το κίτρινο, είναι πιο υγιεινό από το άσπρο και πλησιάζει τη θρεπτική αξία του καστανού.

Η λευκίνη και η φαινυλαλανίνη (απαραίτητα αμινοξέα) βρίσκονται στο ρύζι σε χαμηλές συγκεντρώσεις, γι’ αυτό καλό είναι να το συνδυάζετε με όσπρια, όπως τα ρεβίθια, τα φασόλια και οι φακές, ή με κρέας και ψάρι.



Το ρύζι, ιδιαίτερα το καστανό, είναι πηγή σύνθετων υδατανθράκων που μαζί με τις βιταμίνες Β που περιέχει, δίνουν ενέργεια στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα. Μάλιστα, αυξάνουν την έκκριση σεροτονίνης, βελτιώνοντας έτσι τη διάθεσή μας. Η παρουσία του στο διαιτολόγιό μας βοηθά στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων και ιδιαίτερα στη διατήρηση της πίεσης σε χαμηλά επίπεδα, χάρη στο κάλιο που περιέχει. Αποτελεί άριστη διατροφική λύση για τους διαβητικούς, χάρη στις φυτικές ίνες και το χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη του. Επιπλέον, το σελήνιο και οι φυτικές του ίνες θεωρείται ότι συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Ταυτόχρονα, οι φυτικές ίνες προφυλάσσουν και από τη χολολιθίαση. Τέλος, ξεκινήστε την κατανάλωσή του, αν θέλετε να διατηρήσετε το βάρος σας σε φυσιολογικά επίπεδα, επειδή έχει λίγες θερμίδες.



Όσο περισσότερο επεξεργαζόμαστε το ρύζι τόσο μειώνεται η θρεπτική του αξία. Έτσι, το λευκό περιέχει πολύ λιγότερη ποσότητα βιταμινών Β1 και Β3, μαγνησίου, ψευδαργύρου και φυτικών ινών. Για να καταλάβουμε τη διαφορά, αρκεί να αναλογιστούμε ότι κατά τη διαδικασία παραγωγής του λευκού ρυζιού καταστρέφονται περίπου: 80% της βιταμίνης Β1, 67% της Β3, 90% της Β6, 60% του σιδήρου, 50% του μαγγανίου, 50% του φωσφόρου και το μεγαλύτερο μέρος των φυτικών ινών. Γι’ αυτό σε αρκετές χώρες (ανάμεσά τους και στις ΗΠΑ) έχει επιβληθεί ο εμπλουτισμός του άσπρου ρυζιού με σίδηρο, θειαμίνη (Βιταμίνη Β1) και νιασίνη (Βιταμίνη Β3).





Σύμφωνα με τους ειδικούς, καθημερινά πρέπει να καταναλώνουμε 5-8 μερίδες δημητριακών. Η κάθε μερίδα αντιστοιχεί, για παράδειγμα, σε μία φέτα ψωμί ή μισό φλιτζάνι ρύζι.













Καστανό Λευκό Λευκό Parboiled
Ενέργεια: 218 Kcal 230 Kcal 195 Kcal
Φυτικές ίνες: 3,5 γρ. 0,6 γρ. 1,4 γρ.
Νερό: 142 γρ. 108 γρ. 112 γρ.
Υδατάνθρακες: 45,8 γρ. 45 γρ. 41 γρ.
Πρωτεΐνες: 4,52 γρ. 4,25 γρ. 4,6 γρ.
Λίπος: 1,62 γρ. 0,45 γρ. 0,6 γρ.
1 φλιτζάνι μαγειρεμένο = 195 γρ. = 160 γρ. = 158 γρ.











1 φλ. ρύζι ανάμεικτο (κίτρινο-μαύρο)
1 φλ. αρακά
1 φλ. καλαμπόκι
3 πράσινες πιπεριές
2 κόκκινες πιπεριές
1 κρεμμύδι
1 σκόρδο
4 ντομάτες
4 κουταλιές ελαιόλαδο
1 λεμόνι
Αλάτι
Πιπέρι


Βράζετε τον αρακά και το καλαμπόκι. Στο μεταξύ, κόβετε σε κομμάτια τις πιπεριές και το κρεμμύδι, λιώνετε το σκόρδο και τα σοτάρετε ελαφρά σε μια κατσαρόλα. Προσθέτετε τις ντομάτες σε κύβους και αφήνετε τα υλικά να δέσουν χωρίς να λιώσουν. Λίγο πριν ετοιμαστούν, ρίχνετε το ρύζι και σιγοβράζετε για μερικά λεπτά. Προσθέτετε βραστό νερό και ανακατεύετε συνέχεια. Μόλις το ρύζι απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος από τα υγρά, βάζετε τον αρακά και το καλαμπόκι και μαγειρεύετε για 5 λεπτά ακόμη. Τέλος, πασπαλίζετε με αλάτι και πιπέρι και περιχύνετε το φαγητό με το χυμό λεμονιού.


1½ φλ. καστανό ρύζι
500 γρ. καθαρισμένες μικρές γαρίδες
½ κρεμμύδι
1 ντομάτα
3 κουταλιές ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι


Βράζετε το ρύζι. Κόβετε το κρεμμύδι και την ντομάτα σε κομματάκια και τα ρίχνετε μαζί με τις γαρίδες σε ένα βαθύ τηγάνι που έχετε λαδώσει και προθερμάνει. Μόλις οι γαρίδες ροδίσουν, προσθέτετε λίγο νερό και αφού βράσει ρίχνετε και το ρύζι. Συμπληρώνετε με
το ελαιόλαδο που έχει περισσέψει, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύετε ανά τακτά διαστήματα μέχρι να δέσουν τα υλικά.