Λίγοι είναι αυτοί που μπορούν να αντισταθούν στους προκλητικούς κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, στην πλούσια γέμιση και το ξεροψημένο κρέας συνοδεία διαφόρων λαχταριστών σος. Συχνά, τις ημέρες των γιορτών το παρακάνουμε με τα απανωτά τραπέζια σε φιλικά σπίτια, ενώ συνοδεύουμε το γεύμα και με αρκετά ποτηράκια αλκοόλ. Αποτέλεσμα; Ένα «βαρύ» στομάχι και έντονη αίσθηση δυσφορίας. Τι μπορούμε να κάνουμε για να αισθανθούμε καλύτερα;
Γιατί «βαρυστομαχιάζουμε» τα Χριστούγεννα;
Τις μέρες των Χριστουγέννων καταναλώνουμε συνήθως τροφές πλούσιες σε λίπος (όπως γλυκά) και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες, ενώ οι συχνές έξοδοι για φαγητό δεν μας επιτρέπουν να προσφέρουμε στον οργανισμό μας τις απαραίτητες «διατροφικές ανάσες» που χρειάζεται. Επιπλέον, προκειμένου να απολαύσουμε όλες τις αγαπημένες μας λιχουδιές, ξεχνάμε τα φρούτα και τα λαχανικά, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουμε δυσκοιλιότητα, επιτείνοντας το πρόβλημα της δυσπεψίας.
Ποια βότανα ανακουφίζουν το στομάχι;
Η μέντα χαλαρώνει τους μυς του εντέρου και αυξάνει τις εκκρίσεις των πεπτικών υγρών, ανακουφίζοντας έτσι από τον τυμπανισμό και τις καούρες. Μπορούμε να δοκιμάσουμε να φτιάξουμε ένα έγχυμα με μέντα, ρίχνοντας ένα κουταλάκι ξηρό βότανο σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό. Το αφήνουμε για 10΄ και πίνουμε το ρόφημα μετά το γεύμα. Ιδανικό βότανο για το στομάχι θεωρείται και ο μάραθος, χάρη στη μαλακτική και χαλαρωτική του δράση. Ανακουφίζει από τον τυμπανισμό και βοηθά τη διαδικασία της πέψης. Για να φτιάξουμε ένα έγχυμα από μάραθο, προσθέτουμε 1-2 κουταλάκια ελαφρά σπασμένους σπόρους σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό και το αφήνουμε για 10΄. Για να αποφύγουμε τον τυμπανισμό, πίνουμε ένα φλιτζάνι πριν το γεύμα. Το μελισσόχορτο θεωρείται μια επίσης καλή επιλογή για όσους αντιμετωπίζουν συχνά πόνους στο στομάχι. Ρίχνουμε 2-3 κουταλάκια ξηρό βότανο (ή 4-5 φρέσκα φύλλα) σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό και το αφήνουμε για 10-15΄. Μπορούμε να πίνουμε ένα φλιτζάνι πρωί και βράδυ, όταν χρειάζεται.
Όταν νιώθω «βαρύ» το στομάχι μου, είναι προτιμότερο να μη φάω την υπόλοιπη μέρα;
Αυτό είναι λάθος. Τα μικρά και συχνά γεύματα (ανά 3-4 ώρες) θα ηρεμήσουν το στομάχι μας, αρκεί να αποφύγουμε τις λιπαρές τροφές και να προτιμήσουμε τρόφιμα πλούσια κυρίως σε υδατάνθρακες, αλλά και σε φυτικές ίνες (όπως κοτόπουλο με μια σαλάτα εποχής ή ζυμαρικά ολικής άλεσης με πράσινα λαχανικά).
Βοηθούν τα προβιοτικά;
Τα προβιοτικά τρόφιμα (π.χ. γιαούρτια) συμβάλλουν στην καλύτερη πέψη της τροφής και διευκολύνουν τη διέλευσή της από το έντερο, θωρακίζοντας την εντερική μας χλωρίδα. Σύμφωνα με έρευνες, η συστηματική κατανάλωση προβιοτικών βοηθά στη μείωση των ανεπιθύμητων εντερικών φουσκωμάτων και στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.
Θα με ανακουφίσει η μαστίχα Χίου;
Μία από τις πιο σημαντικές θεραπευτικές δράσεις της μαστίχας σχετίζεται με το πεπτικό σύστημα. Πρόσφατες μελέτες αποδεικνύουν πως ακόμη και σε μικρή ποσότητα, η μαστίχα μπορεί να θεραπεύσει το πεπτικό έλκος, που οφείλεται στο ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, λόγω της αντιμικροβιακής της δράσης. Επίσης, η μάσηση μαστίχας προκαλεί την έκκριση σάλιου και γαστρικού υγρού, διευκολύνοντας έτσι τη διαδικασία της πέψης και συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην καταπολέμηση της δυσπεψίας και του τυμπανισμού.
Υπάρχει τρόπος να προλάβω τη δυσπεψία;
Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να αποφεύγουμε τροφές και συστατικά που επιβαρύνουν τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, όπως τα τηγανητά και λιπαρά γεύματα, τους πολλούς καφέδες (ειδικά όταν τους πίνουμε με άδειο στομάχι), το αλκοόλ, τα καυτερά φαγητά, τα όξινα φρούτα (π.χ. πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ, λεμόνι), τη σοκολάτα, τα ωμά κρεμμύδια, τις υγρές τροφές (π.χ. σούπες και χυμούς), τις πίτες, τις ζύμες και τα κρουασάν (γιατί το φύλλο τους είναι δύσπεπτο και ερεθιστικό για το στομάχι). Επίσης, σημαντικό είναι να προτιμάμε προϊόντα ολικής άλεσης και να τρώμε καθημερινά άφθονα φρούτα και λαχανικά.
Η σόδα τελικά είναι χωνευτική;
Η σόδα νομίζουμε ότι είναι χωνευτική λόγω του ανθρακικού που περιέχει. Στην πραγματικότητα, όμως, η κατανάλωσή της οδηγεί στην αραίωση των γαστρικών υγρών του στομάχου, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η πέψη. Επιπλέον, η σόδα συμβάλλει στη δημιουργία αλκαλικού περιβάλλοντος στο στομάχι, δυσχεραίνοντας την πέψη, για την οποία απαιτείται όξινο περιβάλλον στο στομάχι.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΝ κ. ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΝΑΣΤΟΥ, ειδ. γαστρεντερολόγο στο «251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας» και τον κ. ΧΑΡΗ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ, κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο, πρόεδρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής.
7 top απορίες για τη δυσπεψία
Μετά από μερικές επιδρομές στο χριστουγεννιάτικο μπουφέ, νιώθουμε το στομάχι μας «βαρύ». Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τη δυσπεψία ή τουλάχιστον να απαλλαγούμε από τα δυσάρεστα συμπτώματά της; _x000D_ _x000D_