Αν και το δημοφιλές αυτό φαγητό γεννήθηκε στην Ελβετία, η λέξη fondue (φοντί) είναι γαλλικής καταγωγής (προέρχεται από το ­ρήμα «fondre» που σημαίνει λιώνω) και χρησιμοποιείται για να περιγρά­ψει ένα σύνολο συνταγών της γαλλικής κουζίνας. Η ιστορία του ξεκινά αιώνες πριν, όταν το χειμώνα οι κάτοικοι των ορεινών ελβετικών χωριών έψαχναν τρόπο να καταναλώσουν τις μεγάλες ποσότητες τυριού και ψωμιού που έφτιαχναν το καλοκαίρι και που με το πέρασμα του χρόνου γίνο­νταν σκληρά. Έτσι, συγκεντρώνονταν γύρω από τη φωτιά, έλιωναν το τυρί σε μεγάλα σκεύη και βουτούσαν μέσα τα κομμάτια του ξεραμένου ψωμιού για να μαλακώσουν. Μάλιστα, αναμείγνυαν το λιωμένο τυρί με κρασί, μπαχαρι­κά και βότανα, για να το κάνουν πιο γευστικό.





Τα λιωμένα τυριά και τα μικρά κομμά­τια ψωμιού είναι το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο νου όταν ­ακούμε τη λέξη φοντί. Στις μέρες μας, όμως, υπάρχει μεγάλη ποικιλία συνταγών ανάλογα με τα προϊόντα που έχει κάθε περιοχή. Στην ουσία, πρόκειται για λιωμένα υλικά που μέσα τους βουτάμε, χρησιμοποιώντας ειδι­κά πι­ρούνια, διάφορες τροφές. Υπάρχει, λοιπόν, φοντί με κρέας, το λεγόμενο φοντί μπουργκινιόν ή Βουργουνδίας, όπου σε ζεστό λάδι βουτάμε κομμάτια ήδη ψημένου κρέατος, αλλά και το πιο ελαφρύ φοντί Court Bouillon, που αντί για λάδι έχει ζωμό κρέατος. Φυσικά, δεν θα μπορούσαν να μην υπάρχουν και γλυκά φοντί, με πιο γνωστό το φοντί σοκολάτας, που γίνεται με λιωμένη σοκολάτα.



»;
Τα φοντί μπήκαν για τα καλά στο τραπέζι της παρέας, αλλά για να τα απολαύσουμε χρειαζόμαστε και τον κατάλληλο εξοπλισμό.
Το μπολ μπορεί να είναι μεταλλικό, μαντεμένιο, κεραμικό ή πορσελάνινο, διάφανο, άσπρο ή χρωματιστό. Το γεμίζουμε κατά τα 3/4 με τα υλικά της αρεσκείας μας και το βάζουμε πάνω από τη φλόγα του ρεσό ή του καμινέτου.
Μακριά πιρούνια σε διάφορα χρώματα και σχήματα, για να βουτάμε τα διάφορα υλικά μέσα στο λιωμένο μείγμα χωρίς να καιγόμαστε.
Πιάτα φοντί: Υπάρχουν ειδικά πιατάκια με χωρίσματα, που χρησιμεύουν στο να μην μπερδεύονται τα διάφορα συνοδευτι­κά.
Τα πήλινα σκεύη είναι καλύτερα για φοντί τυριών και τα μεταλλικά για φοντί κρέατος. › Τα σκεύη φοντί τα οποία αγοράζετε από τα καταστήματα περιλαμβάνουν μπολ, πιρούνια και καμινέτο ή τη βάση που μπαίνει το ρεσό. Εσείς θα χρειαστεί μόνο να αγοράσετε χωριστά τα πιατάκια.




Οι περισσότερες κλασικές συνταγές για φοντί τυριών συνδυάζουν δύο είδη τυριών, ένα σκληρό και ένα ημίσκληρο (όπως Gruyère και Emmental). Σε χαμηλή φωτιά, ζεσταίνουμε κρασί (λευκό και ξηρό) και προσθέτουμε τα τριμμένα τυριά μαζί με Κιρς (λικέρ με άρωμα κεράσι) ή κάποιο άλλο αρωματικό ποτό. Όταν λιώσουν τα τυριά, τρίβουμε το εσωτερικό του σκεύους με μία σκελίδα σκόρδο και αδειάζουμε μέσα το μείγμα, διατηρώντας το ζεστό. Αν το μείγμα αρχίσει να πήζει, το ­αραιώνουμε με λίγο κρασί και όχι με νερό. Επίσης, δεν ξεχνάμε να το ανακατεύουμε συνέχεια, για να μην κολλήσουν τα τυριά στον πάτο του σκεύους.
Και τότε… αρχίζουμε να βουτάμε! Οι «δυνατές» επιλογές μας χαρακτηρίζονται από πλουραλισμό. Ωστόσο, η μπαγκέτα, λευκή ή μαύρη, θεωρείται «απαραίτητη» για ένα γνήσιο φοντί τυριών. Από εκεί και πέρα, μπορούμε άριστα να συνδυάσουμε το φοντί τυριών με: Ωμά ή βραστά λαχανικά, όπως κουνουπίδι, καρότα, μπρόκολο, κολοκύθι, πατάτες, μανιτάρια, φασολάκια. Κομμάτια από ήδη ψημένο κρέας (ψαρονέφρι ή φιλέτο κοτόπουλο σοταρισμένο). Αλλαντικά (λουκάνικα, ζαμπόν, βραστή γαλοπούλα). Τουρσιά.
Μπορούμε, φυσικά, να αρωματίσουμε το φοντί με μπαχαρικά, μανιτάρια πορτσίνι, μοσχοκάρυδο, γλυκιά πάπρικα, λιαστές ντομάτες, βότανα ή μουστάρδα και να το συνοδεύσουμε με κρασί ή μπίρα.





Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Βασίλη Αλβανίδη, σεφ του εστιατορίου «Πλους Ποδηλάτου», και τις εταιρείες «Cook Shop», «Ανδρεάδης Homestores» και «Παρουσίαση» για την παραχώρηση των προϊόντων τους.