Συνηθίζουμε να το τρώμε το καλοκαίρι με ουζάκι στην παραλία. Αλλά και την περίοδο της νηστείας, είτε βραστό είτε μαγειρευτό, με κοφτό μακαρονάκι. Μιλάμε για το χταπόδι, ένα από τα πιο υγιεινά θαλασσινά, το οποίο ξεχωρίζει τόσο για την υψηλή διατροφική αξία του όσο και για την πολύ χαμηλή περιεκτικότητά του σε χοληστερίνη. Ας δούμε όμως αναλυτικότερα τι σημαίνει διατροφικά το χταπόδι για την υγεία μας.

Πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας
Οπως και τα υπόλοιπα θαλασσινά, το χταπόδι είναι μια πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας. Σε αντίθεση με άλλες ζωικές πηγές πρωτεΐνης, όπως το κρέας, δεν περιέχει κακά κορεσμένα λιπαρά. Το γεγονός αυτό το καθιστά μια πολύ υγιεινή εναλλακτική του κρέατος, ειδικά για όσους το αποφεύγουν, όπως φυτοφάγοι, άτομα σε νηστεία κ.ά.

Ασπίδα για την καρδιά και τα αγγεία μας
Το χταπόδι περιέχει υψηλά ποσά ω3 λιπαρών οξέων, τα οποία θεωρούνται απαραίτητα, καθώς ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να τα συνθέσει από μόνος του. Γνωρίζουμε σήμερα ότι τα ω3 λιπαρά σχετίζονται, εκτός των άλλων, με την καλή υγεία της καρδιάς και των αγγείων μας. Κάτι που ωστόσο κάνει το χταπόδι να ξεχωρίζει είναι η πολύ χαμηλή περιεκτικότητά του σε χοληστερίνη, η οποία είναι σχεδόν μισή από τα υπόλοιπα θαλασσινά και αντίστοιχη με αυτή του ψαριού. Αν και πλέον είναι γνωστό ότι τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα δεν επηρεάζονται σε τόσο μεγάλο βαθμό από τη διαιτητική της πρόσληψη, άτομα που έχουν ήδη υψηλή χοληστερίνη θα πρέπει να ελέγχουν λίγο περισσότερο την ποσότητα που προσλαμβάνουν από τη διατροφή τους.

Πηγή βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων
Το χταπόδι αποτελεί επίσης μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β12, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου και στη σύνθεση των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Μάλιστα, αξίζει να αναφερθεί ότι μόλις 30 γραμμάρια μαγειρεμένου χταποδιού προσφέρουν τετραπλάσια ποσότητα βιταμίνης Β12 από αυτή που απαιτείται για να καλυφθούν πλήρως οι ημερήσιες ανάγκες ενός υγιούς ενηλίκου. Το γεγονός αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για άτομα που αποφεύγουν την κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων, καθώς η βιταμίνη Β12 περιέχεται κυρίως σε αυτά. Επιπλέον, το χταπόδι είναι μια καλή πηγή σιδήρου, σεληνίου, φωσφόρου και ψευδαργύρου, ενώ περιέχει σημαντικές ποσότητες μαγνησίου, βιταμινών του συμπλέγματος Β και βιταμίνης Α.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Χάρη Γεωργακάκη, κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο, MSc, επιστημονικό διευθυντή της διατροφικής ομάδας του neadiatrofis.gr.