Ο αποκλεισμός ορισμένων τροφών κατά την περίοδο της νηστείας όπως του κρέατος, των γαλακτοκομικών και του αβγού, μπορεί αν δεν προσέξουμε, να οδηγήσει σε ελλείψεις βασικών θρεπτικών συστατικών. Αν όμως σχεδιάσουμε σωστά το διατροφικό μας πρόγραμμα θα καλύψουμε όπως πρέπει όλες μας τις ανάγκες. Γι’ αυτό φροντίζουμε κάθε εβδομάδα να ψωνίζουμε αυτά που πρέπει, να είμαστε οργανωμένοι και πάνω από όλα ενήμεροι για το πώς και γιατί πρέπει να τα καταναλώνουμε.

Πώς θα κάνουμε τη νηστεία πλήρηΓια τις πρωτεΐνες

Είναι υπεύθυνες για την ομαλή ανάπτυξη και διατήρηση του μυϊκού ιστού. Τι κάνουμε: Πρωτεΐνες υψηλής διατροφικής αξίας, που πλησιάζουν εκείνες του κρέατος, προσφέρουν τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, τα θαλασσινά, η σόγια, το ρύζι, τα μανιτάρια, καθώς και το σουσάμι. Λαμβάνουμε λοιπόν καλής ποιότητας πρωτεΐνες μέσω του συνδυασμού οσπρίων με ρύζι (φακόρυζο, ρεβιθόρυζο).Για το ασβέστιο

Είναι απαραίτητο στοιχείο για τη διατήρηση της υγείας των οστών. Τι κάνουμε: Ικανοποιητικές ποσότητες ασβεστίου μπορούμε να πάρουμε από το ρόφημα σόγιας και το ρόφημα αμυγδάλου, τα αμύγδαλα, το σουσάμι, το ταχίνι, τα αποξηραμένα φρούτα και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο).Για το σίδηρο και τη Βιταμίνη Β12

Ο σίδηρος ενισχύει τις λειτουργίες των κυττάρων και την παροχή οξυγόνου σε αυτά, ενώ η βιταμίνη Β12 συμβάλλει στην ομαλή παραγωγή και ανάπτυξη των ερυθροκυττάρων. Η μειωμένη πρόσληψή τους οδηγεί στην ανάπτυξη αναιμίας. Τι κάνουμε: Εντάσσουμε στη διατροφή μας δημητριακά με σίδηρο και τα συνδυάζουμε με ρόφημα αμυγδάλου που είναι πηγή βιταμίνης Β12. Εναλλακτικά, συνοδεύουμε τα γεύματα οσπρίων ή πράσινων λαχανικών με βιταμίνη C (λεμόνι, πορτοκάλι), που αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου.Χρήσιμα TipsΔεν παραλείπουμε γεύματαΦροντίζουμε να μην παραλείπουμε γεύματα. Εκτός λοιπόν από το πρωινό και τα 2 βασικά γεύματα της ημέρας (μεσημεριανό, βραδυνό), είναι σημαντικό να καταναλώνουμε ενδιάμεσα και δυναμωτικά σνακ με φυτικές ίνες και βιταμίνες, τα οποία θα μας κρατούν χορτάτους μέχρι το επόμενο γεύμα.

Ιδέες!

No1: Ένα μικρό μπολ ρυζόγαλο που θα φτιάξουμε με ρύζι με φλοιό, μαύρη ζάχαρη και ρόφημα αμυγδάλου.

No3: Λίγη μαύρη σοκολάτα που θα καλύψει την ανάγκη μας για γλυκό και ταυτόχρονα θα μας τροφοδοτήσει με άμεση ενέργεια.Περιορίζουμε ή αντικαθιστούμε το αλάτιΗ πρόσληψη αλατιού αυτές τις ημέρες είναι συνήθως αρκετά μεγαλύτερη από όσο πρέπει, λόγω μεγάλης κατανάλωσης τροφών που περιέχουν πολύ αλάτι (τουρσιά, ελιές, ταραμοσαλάτα, θαλασσινά κ.λπ.). Ωστόσο, μπορούμε να μην το στερηθούμε αν το αντικαταστήσουμε με υποκατάστατο άλατος.Επιλέγουμε προϊόντα ολικής άλεσηςΓια τη γραμμή μας, τη χοληστερίνη μας, το έντερό μας, το σάκχαρό μας… Ακόμα κι αν δεν το γνωρίζουμε, οι φυτικές ή αλλιώς διαιτητικές ίνες είναι ιδιαίτερα ευεργετικές τόσο για τη σιλουέτα όσο και για την υγεία μας. «Ψηφίζουμε» ελαιόλαδο, αλλά δεν το παρακάνουμεΤο ελαιόλαδο πρέπει να είναι η κύρια πηγή λίπους στη διατροφή μας. Βάζουμε λοιπόν στη διατροφή μας ελαιόλαδο ελέγχοντας όμως την ποσότητα. Δεν ξεχνάμε ότι μια κουταλιά ελαιόλαδο έχει περίπου 135 θερμίδες, γι’ αυτό δεν το παρακάνουμε.Επιλέγουμε FytroΤα προϊόντα Fytro θα καλύψουν τις βασικές μας ανάγκες σε γεύση και θρεπτικά συστατικά. Είναι σημαντικό λοιπόν και την περίοδο της νηστείας να μην λείπουν από το τραπέζι μας. Είναι ιδανικά προϊόντα για εύκολες και γρήγορες σαρακοστιανές συνταγές, συνδυάζοντας την υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή με την απόλαυση.