Η κίτρινη κολοκύθα μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην ελληνική σύγχρονη κουζίνα όπως τα κολοκυθάκια, είναι όμως ένα λαχανικό γευστικό και άκρως θρεπτικό που δεν θα πρέπει να λείπει από τη διατροφή μας. Το Vita σάς παρουσιάζει τη θρεπτική της αξία και τις γευστικές της δυνατότητες με εύκολες συνταγές.
Τα θρεπτικά της συστατικά
• Το έντονο χρώμα της προδίδει την υψηλή της περιεκτικότητα σε β-καροτένιο, το οποίο μετατρέπεται στον οργανισμό μας σε βιταμίνη Α.
• Είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών Β1, Β3, Β5, Β6, C.
• Είναι πλούσια σε μαγνήσιο, κάλιο και φυτικές ίνες.
• Μας δείνει επίσης χαλκό, ω-3 λιπαρά οξέα, αλλά και σύνθετους υδατάνθρακες, όπως το άμυλο.
Πώς ωφελεί την υγεία μας
• Το β-καροτένιο, το πιο πλούσιο σε περιεκτικότητα συστατικό της κίτρινης κολοκύθας, διαθέτει εξαιρετικές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Συγκεκριμένα, έχει διαπιστωθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών νοσημάτων εμποδίζοντας την οξείδωση της χοληστερίνης στο σώμα. Επίσης, λόγω της δράσης του κατά των ελευθέρων ριζών, μειώνει τον κίνδυνο διάφορων μορφών καρκίνου και κυρίως του καρκίνου του εντέρου και του πνεύμονα. Σε πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention», εξετάστηκαν οι διατροφικές συνήθειες και ο τρόπος ζωής 60.000 ενηλίκων στην Κίνα και διαπιστώθηκε ότι όσοι έτρωγαν τρόφιμα πλούσια σε β-καροτένιο είχαν μικρότερο κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα. Όταν στην έρευνα αξιολογήθηκαν και οι καπνιστές, βρέθηκε ότι η ομάδα που έτρωγε τρόφιμα πλούσια σε β-καροτένιο είχε 37% μικρότερο κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα από τους καπνιστές που δεν κατανάλωναν τέτοια τρόφιμα.
• Οι φυτικές ίνες που περιέχονται στην κίτρινη κολοκύθα βοηθούν στην αποβολή μέρους της χοληστερίνης από τον οργανισμό, αλλά και στην αντιμετώπιση της χρόνιας δυσκοιλιότητας αυξάνοντας την κινητικότητα του εντέρου.
• Η κατανάλωση κολοκύθας είναι ιδιαιτέρα ευεργετική για όσους υποφέρουν από γαστρικά προβλήματα, γιατί μειώνει την οξύτητα των υγρών του στομάχου.
Χρήσιμες συμβουλές
• Μπορείτε να τη συντηρήσετε έως και 6 μήνες, αφού το σκληρό της κέλυφος την κάνει ιδιαίτερα ανθεκτική. Οι αρχαίοι κινέζοι, μάλιστα, χρησιμοποιούσαν το κέλυφός της ως μέρος αποθήκευσης των φαρμάκων και των βοτάνων.
• Την κίτρινη κολοκύθα θα τη βρείτε σε διάφορα σχήματα (μεγάλη στρογγυλή, σε σχήμα κουδουνιού) από τον Αύγουστο μέχρι το Μάρτιο, ωστόσο η καλύτερη εποχή ωρίμανσής της είναι από τον Οκτώβριο μέχρι το Νοέμβριο.
• Τα μπαχαρικά που της ταιριάζουν είναι το μοσχοκάρυδο, η κανέλα, το κύμινο, η πάπρικα, το κόλιαντρο και το τζίντζερ.
Οι ιθαγενείς Αμερικανοί τη θεωρούσαν τόσο θρεπτική, που την έθαβαν μαζί με τους νεκρούς, γιατί πίστευαν ότι θα τους χάριζε δύναμη στο τελευταίο τους ταξίδι
Πώς να την απολαύσετε
• Κόψτε την κολοκύθα σε φέτες, αλευρώστε τις και τηγανίστε τις σε ελαιόλαδο.
• Καθαρίστε τη, σιγοβράστε τη, στραγγίξτε την και, στη συνέχεια, περάστε την από το μύλο του πουρέ. Προσθέστε βραστή πατάτα (1 μέτρια πατάτα ανά 3 φλιτζάνια πολτοποιημένη κολοκύθα), λίγο γάλα, λίγο φρέσκο βούτυρο, αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο.
• Σοτάρετε σε ελαιόλαδο λεπτές φέτες κολοκύθας και προσθέστε τις στις σαλάτες λαχανικών.
• Καθαρίστε την και σιγοψήστε τη στο φούρνο με ζάχαρη, κανέλα και κοπανισμένο γαρίφαλο.
ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο
ΥΛΙΚΑ
• 1 κιλό καθαρισμένη κολοκύθα
• 300 γρ. φέτα τριμμένη
• 200 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
• 1 φλιτζάνι αλεύρι
• 1 φλιτζάνι γαλέτα
• 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
• 4 αυγά
• 1/2 φλιτζάνι γάλα
• 1 ματσάκι άνηθο
• Αλάτι
• Πιπέρι
Εκτέλεση Καθαρίζετε την κολοκύθα και την τρίβετε στο χοντρό τρίφτη. Τη βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτετε τον άνηθο ψιλοκομμένο, το λάδι, τη φέτα, το τυρί, τα αυγά, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύετε πολύ καλά. Ρίχνετε το αλεύρι, το γάλα και ανακατεύετε τα υλικά ξανά. Λαδώνετε ένα μέτριο ταψί, το πασπαλίζετε με τη γαλέτα, και στρώνετε ομοιόμορφα το μείγμα. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C, για 45΄, μέχρι να κάνει ροδοκόκκινη κρούστα.
Κολοκυθόσουπα βελουτέ
ΥΛΙΚΑ
• 1 κιλό κολοκύθα καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους
• 2 λίτρα ζωμό βοδινού
• 2 κρεμμύδια χοντροκομμένα
• 2 κλωνάρια σέλερι κομμένα σε κύβους
• 2 πατάτες
• 3 καρότα
• 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
• 1 κουταλιά πάπρικα
• Λίγο χυμό λεμονιού
• Τριμμένη παρμεζάνα
• Κρουτόν
• Αλάτι
• Πιπέρι
Εκτέλεση Βράζετε τα λαχανικά με το ζωμό, τον στραγγίζετε και περνάτε τα λαχανικά από το μούλτι. Ενώνετε τον πολτό με το ζωμό, προσθέτετε το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, πάπρικα και λεμόνι και τα αφήνετε να πάρουν μία βράση. Σερβίρετε τη σούπα ζεστή με τριμμένη παρμεζάνα και κρουτόν.
Ψητή κολοκύθα με μπαλσάμικο
Κόβετε μία κολοκύθα στη μέση, αφαιρείτε τους σπόρους και την κόβετε σε μεγάλους κύβους, τους οποίους αλείφετε με ελαιόλαδο. Στρώνετε σε ένα ρηχό ταψί λαδόκολλα, τοποθετείτε τα κομμάτια με τη φλούδα προς τα κάτω, τα αλατοπιπερώνετε και τα ψήνετε για 50-60΄ στους 200° C. Μόλις μαλακώσουν, τα ραντίζετε με μπαλσάμικο. Γευτείτε τα ως ορεκτικό ή ως συνοδευτικό ψητών κρεατικών.
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Ιωάννη Κάλφα, κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο.
Θρεπτικό προφίλ ανά 100 γρ.
Θερμίδες…………………………………….34
Υδατάνθρακες …………………………….8,6 γρ.
Πρωτεΐνες …………………………………..0,9 γρ.
Λίπος ……………………………………….0,1 γρ.
Β-καροτένιο………………………………. 820 μg
Κάλιο ……………………………………….350 mg
Μαγνήσιο ………………………………….14 mg
Φυτικές ίνες ……………………………….1,5 γρ.