Δίνουν γεύση στις σαλάτες και ιδιαίτερο χαρακτήρα στα ψάρια, κάνουν ζουμερό το κρέας και συνοδεύουν ιδανικά τα ζυμαρικά. Οι σος φτιάχνονται εύκολα και γρήγορα, με υλικά που βρίσκονται σε κάθε σπίτι. Εσείς χρειάζεστε μόνο φαντασία και πειραματισμό. Ο σεφ κ. Δημήτρης Κοντόπουλος σάς προτείνει εμπνευσμένες σος που ταιριάζουν με ψάρι και κρέας, σάλτσες που «δένουν» με ζυμαρικά και σαλάτες, για να πάρετε μια ιδέα.
Για σαλάτες
1. Σος γκασπάτσο
Για περίπου 8 άτομα
Ιδανική για Σαλάτες με θαλασσινά.
Διατηρείται 1-2 ημέρες στο ψυγείο.
Υλικά
• 500 γρ. ντοματίνια
• 1 κουταλιά λευκό ξίδι
• 50 γρ. βούτυρο
• Λίγο ελαιόλαδο
• Αλάτι
• Πιπέρι
Εκτέλεση Χτυπάτε τα ντοματίνια στο μπλέντερ, μαζί με αλάτι, πιπέρι και ξίδι, και τα σουρώνετε. Βράζετε τον πουρέ ντομάτας που έχει δημιουργηθεί, μέχρι να μείνει η μισή ποσότητα, και στη συνέχεια προσθέτετε το βούτυρο και το ελαιόλαδο. Ξαναβάζετε τη σάλτσα στο μπλέντερ και τη σερβίρετε σε θερμοκρασία δωματίου.
2. Σάλτσα με σκόρδο και λάιμ
Για 4-5 άτομα
Ιδανική για Σαλάτες με κοτόπουλο, μύδια ή γαρίδες.
Διατηρείται 1 ημέρα στο ψυγείο.
Υλικά
• 2 σκελίδες σκόρδο
• 2 κουταλάκια χυμό λάιμ
• 2 κρόκους αυγού
• 1/2 κουταλάκι ξύσμα από λάιμ
• 170 γρ. ελαιόλαδο
• 1/2 κουταλιά αλάτι
• Πιπέρι
Εκτέλεση Χτυπάτε στο μπλέντερ το σκόρδο με το χυμό λάιμ, μέχρι να λιώσει το σκόρδο. Σε ένα μπολ χτυπάτε το μείγμα μαζί με τους κρόκους και το ξύσμα από λάιμ. Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο, ανακατεύοντας συνεχώς.
Για ψάρι
1. Καυτερή σάλτσα τσίλι
Για περίπου 8 άτομα
Ιδανική για Ψητά φιλέτα ψαριών ή ψαρόσουπα.
Διατηρείται 3-4 ημέρες στο ψυγείο ή περίπου 2 μήνες στην κατάψυξη.
Υλικά
• 4 φρέσκα κόκκινα τσίλι
• 1 κόκκινη πιπεριά μεγάλη
• 1 κουταλάκι κόλιαντρο σε σπόρους
• 1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
• 1 πρέζα σαφράν
• Αλάτι
• Πιπέρι
Εκτέλεση Κόβετε τα τσίλι κάθετα και αφαιρείτε τα σπόρια. Στη συνέχεια, χτυπάτε όλα τα υλικά στο μπλέντερ, μέχρι να γίνει το μείγμα μια απαλή κρέμα. Αποθηκεύετε τη σάλτσα σε γυάλινο βάζο.
Χρησιμοποιήστε ένα πινέλο για να αλείψετε το ψητό ψάρι σας με την καυτερή σος, ώστε να αποκτήσει μοναδική γεύση!
2. Σάλτσα με μάνγκο
Για περίπου 8 άτομα
Ιδανική για Ψητά ψάρια, σολομό, αστακό ή γαρίδες.
Διατηρείται 7 ημέρες στο ψυγείο.
Υλικά
• 2 μάνγκο ψιλοκομμένα σε κύβους
• 3 κουταλιές κονιάκ (ή κάποιο άλλο μπράντι)
• 1 πρέζα κάρι
• 1 κουταλιά πράσινο πιπέρι (τριμμένο)
• 300 γρ. ζωμό ψαριού
• 50 γρ. κρέμα γάλακτος
• 100 γρ. γιαούρτι
• Μαϊντανό ψιλοκομμένο
• Αλάτι
• Πιπέρι
Εκτέλεση Σοτάρετε το μάνγκο με το κονιάκ και το κάρι για 3-4΄ σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε το πράσινο πιπέρι, ρίχνετε το ζωμό ψαριού και αφήνετε το μείγμα να βράσει για 15-20΄, μέχρι να μαλακώσει αρκετά το μάνγκο. Στη συνέχεια, χτυπάτε το μείγμα στο μπλέντερ και προσθέτετε την κρέμα γάλακτος. Ρίχνετε και πάλι το μείγμα στην κατσαρόλα, προσθέτοντας αλάτι, πιπέρι, το γιαούρτι και το μαϊντανό. Μπορείτε να ζεστάνετε λίγο τη σάλτσα (χωρίς, όμως, να βράσει) ή να τη σερβίρετε κρύα.
Για κρέας
1. Τσάτνεϊ αχλαδιού
Ιδανική για Ψητά (κοτόπουλο, χοιρινό ή μοσχάρι).
Διατηρείται 30 ημέρες στο ψυγείο.
Υλικά
• 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
• 2 μήλα καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
• 2 πορτοκάλια (το χυμό τους)
• 1 κουταλιά ξύσμα πορτοκαλιού
• 1 ξύλο κανέλας
• 1 1/4 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
• 1/2 κουταλάκι κόκκινο πιπέρι
• 1 κουταλάκι τζίντζερ
• 250 γρ. λευκό ξίδι
• 1 κιλό αχλάδια καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
• 350 γρ. ζάχαρη
• 1/4 κουταλάκι σαφράν αραιωμένο σε λίγο ζεστό νερό
Εκτέλεση Βράζετε όλα τα υλικά, εκτός από τη ζάχαρη, το σαφράν και τα αχλάδια, σε μια κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά, μέχρι να μειωθεί η αρχική ποσότητα κατά 1/3. Προσθέτετε τη ζάχαρη και στη συνέχεια το σαφράν και βράζετε για 3-4΄. Στο τέλος, προσθέτετε τα αχλάδια και σιγοβράζετε για 1-1,5 ώρα, μέχρι να γίνει μια ελαφριά μαρμελάδα.
Επειδή συνήθως συνοδεύουμε το κρέας με 1 κουταλιά τσάτνεϊ, υπολογίστε ότι η σος που «βγάζει» η συνταγή αναλογεί σε 10-20 άτομα
2. Σάλτσα κίτρινης πιπεριάς
Για 4-6 άτομα
Ιδανικη για Πουλερικά.
Διατηρείται 1 εβδομάδα στο ψυγείο.
Υλικά
• 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 3 κίτρινες πιπεριές σε φέτες
• 1 κόκκινη πιπεριά σε φέτες
• 1/2 ποτηράκι λευκό κρασί
• 300 γρ. ζωμό κότας
• 1/2 κουταλάκι κάρι
• 50 γρ. ελαιόλαδο
• Αλάτι
• Πιπέρι
Εκτέλεση Σοτάρετε τις πιπεριές και το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσουν και σβήνετε με λευκό κρασί. Μόλις εξατμιστεί, ρίχνετε το ζωμό κότας και αλατοπιπερώνετε. Στο τέλος, προσθέτετε το κάρι. Βράζετε το μείγμα για περίπου 20΄, μέχρι να μαλακώσουν εντελώς οι πιπεριές, και το χτυπάτε στο μπλέντερ. Σερβίρετε τη σος ζεστή πάνω στο κρέας.
Για ζυμαρικά
1. Σάλτσα με κοτόπουλο και θυμάρι
Για 4-6 άτομα
Διατηρείται Λίγες ημέρες στο ψυγείο ή μερικές εβδομάδες στην κατάψυξη.
Υλικά
• Μερικές φτερούγες κοτόπουλου
• 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 1 καρότο ψιλοκομμένο
• 1/2 ποτηράκι λευκό κρασί
• 1/2 λίτρο νερό
• 1 σκελίδα σκόρδο
• 1 κουταλιά θυμάρι φρέσκο ή ξερό
• Λίγο ελαιόλαδο
• Αλάτι
• Πιπέρι
Εκτέλεση Σοτάρετε σε λίγο λάδι τις φτερούγες κοτόπουλου σε δυνατή φωτιά. Αδειάζετε τα υπολείμματα λαδιού από το τηγάνι και προσθέτετε το κρεμμύδι και το καρότο. Σοτάρετε για 3-4΄ και σβήνετε με λευκό κρασί. Προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά και αφήνετε τη σάλτσα να βράσει σε μέτρια φωτιά για περίπου 45΄, μέχρι να μείνει η μισή της ποσότητα.
2. Σάλτσα με βασιλικό και κόλιαντρο
Για 4-6 άτομα
Διατηρείται 1 εβδομάδα στο ψυγείο.
Υλικά
• 1 κρεμμύδι μικρό ψιλοκομμένο
• 2 κουταλιές χυμό λεμονιού
• 1 ντομάτα ξεφλουδισμένη και ψιλοκομμένη
• 1 κουταλιά ψιλοκομμένο κόλιαντρο
• 1 κουταλιά βασιλικό ψιλοκομμένο
• 1/2 κουταλάκι μπαλσάμικο
• 50 γρ. ελαιόλαδο
• Αλάτι
• Πιπέρι
Εκτέλεση Σοτάρετε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και προσθέτετε το χυμό λεμονιού. Μόλις ροδίσει το κρεμμύδι, ρίχνετε την ντομάτα, μετά τα μυρωδικά, το αλάτι και το πιπέρι και στο τέλος το ξίδι.
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Δημήτρη Κοντόπουλο, σεφ.
Tips
• Τα υλικά που χτυπάτε στο μπλέντερ καλό είναι να τα περνάτε στη συνέχεια από λεπτή σήτα, ώστε να μη μένουν κομμάτια υλικών στη σάλτσα.
• Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε μπαχαρικά (π.χ. ολόκληρους κόκκους πιπεριού ή θυμάρι) σε σάλτσα που βράζει, χωρίς να χρειαστεί στη συνέχεια να τα σουρώσετε, βάλτε τα όλα μέσα σε ένα τουλπάνι (κομμάτι ύφασμα, του οποίου την άκρη θα δέσετε) και ρίξτε τα στην κατσαρόλα. Δοκιμάστε το σε σάλτσες με βάση ζωμούς (όπως ψαρόσουπες ή κοτόσουπες), όχι όμως σε κόκκινες σάλτσες.