Το χρονικό της ημερίδας μας{{{ moto }}}Η ιδέα της ημερίδας που διοργάνωσε το περιοδικό μας στις 9 Μαΐου και στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία μάς ήρθε -όπως και όλες οι ιδέες για τα θέματα του Vita- από τις δικές μας προσωπικές ανάγκες. Κάθε χρόνο τέτοιο μήνα όλοι στο γραφείο συζητάμε το πώς θα χάσουμε τα περιττά κιλά (άλλος λιγότερα, άλλος περισσότερα), πώς θα περιορίσουμε την κυτταρίτιδα, πώς θα διατηρήσουμε ένα φυσιολογικό βάρος χωρίς σκαμπανεβάσματα στη ζυγαριά.Αναζητούμε το μυστικό για να έχουμε καλή φυσική κατάσταση και να μη νιώθουμε εξαντλημένοι (όπως συμβαίνει συνήθως με τις δίαιτες). Αποφασίσαμε, λοιπόν, φέτος να μην το ζήσουμε μόνοι μας, αλλά να το μοιραστούμε μαζί σας, αυτή τη φορά όχι μέσα από τις σελίδες του περιοδικού μας, αλλά με έναν διαφορετικό τρόπο: με μια ημερίδα. Η σκέψη μας ήταν να συγκεντρώσουμε επιστήμονες που εμπιστευόμαστε για να μας καθοδηγήσουν βήμα-βήμα στην προσπάθειά μας αυτή, έτσι ώστε να υπάρξει σίγουρο αποτέλεσμα με τον σωστό τρόπο. Το αποφασίσαμε, το οργανώσαμε και τελικά περάσαμε υπέροχα! Μάθαμε όχι μόνο τους τρόπους να ελέγχουμε το βάρος μας, αλλά κυρίως το πώς να αγαπάμε και να φροντίζουμε το σώμα μας, κάνοντας ό,τι καλύτερο γι’ αυτό.

Καφές με παρέαΣτις 10.30 το πρωί ήμασταν όλοι στην αίθουσα εκδηλώσεων του «St. George Lycabettus» για να γνωριστούμε από κοντά πίνοντας τον καφέ μας. Οι φανατικοί αναγνώστες του Vita και οι πιστοί επισκέπτες του vita.gr αγκάλιασαν την εκδήλωση, δίνοντας δυναμικό παρόν στην κατάμεστη αίθουσα. Όλοι μας ανυπομονούσαμε να ακούσουμε τους έγκριτους επιστήμονες, που κάλυπταν ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων: από την ιατρική και τη διατροφολογία, μέχρι την ψυχολογία, τον χώρο του fitness και τη μαγειρική.«Απώλεια μέχρι 4 κιλά τον μήνα»Την ημερίδα ξεκίνησε ο κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος κ. Χάρης Γεωργακάκης, ο οποίος έκανε ένα τεστ… αλήθειας στη ζυγαριά και τον λιπομετρητή για να αποκαλύψει ποιος λέει τελικά την αλήθεια. Εστίασε στον διαχωρισμό μεταξύ «καλού» και «κακού» λίπους, αλλά και στα σημεία του σώματος που τείνει να αποθηκεύει ο καθένας από εμάς λίπος ανάλογα με τον σωματότυπό του. Στο δεύτερο μέρος της ομιλίας του κατέρριψε τους μύθους του αδυνατίσματος και μας μύησε βήμα-βήμα στη στρατηγική της επιτυχίας. Δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η αργή και σταθερή απώλεια βάρους της τάξης του 0,5-1 κιλού την εβδομάδα είναι το μυστικό για ασφαλές και αποτελεσματικό αδυνάτισμα.«Ανακαλύψτε τον εσωτερικό σας σαμποτέρ»Με ένα… μαθηματικό πρόβλημα αποφάσισε να αρχίσει την ομιλία της η diet coach κ. Βάσια Μανίκα, προκειμένου να υπογραμμίσει τη διαφορά μεταξύ απόφασης και πράξης. Στη συνέχεια, ανέλυσε τον όρο «diet coaching», αναφέρθηκε στους παράγοντες που σαμποτάρουν την προσπάθειά μας να χάσουμε βάρος και μας κινητοποίησε να αναρωτηθούμε ποιοι είμαστε, αλλά και ποιοι θα θέλαμε να είμαστε τελικά. Η ξεκάθαρη επιλογή στόχου, τόνισε, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να πετύχουμε στην προσπάθειά μας. «Ποια άσκηση μου ταιριάζει;»Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο fitness expert κ. Γιώργος Ξηρός, ο οποίος μας ξεκαθάρισε ότι δεν χρειάζεται να ιδρώνουμε στον διάδρομο του γυμναστηρίου για να χάσουμε βάρος. Άλλωστε, ο διάδρομος δεν ταιριάζει σε όλους. Εκεί κρύβεται και το μυστικό της επιτυχίας, τόνισε. Το να βρούμε, δηλαδή, το είδος της άσκησης που ταιριάζει στο δικό μας στυλ και στη δική μας καθημερινότητα. Γιατί μόνο τότε θα είμαστε συνεπείς στη γυμναστική. Δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει τη σημασία του συνδυασμού αερόβιας άσκησης και μυϊκής ενδυνάμωσης και να μας παρουσιάσει τα fitness trends του 2015.«Το σώμα μας είναι το σπίτι μας»Σειρά είχε έπειτα η ψυχοδραματιστής και συγγραφέας κ. Σμαρούλα Παντελή, η οποία μας εξήγησε το πώς θα χτίσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης και ασφάλειας με το σώμα μας. Το σώμα μας είναι το σπίτι μας, τόνισε η κ. Παντελή, γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να το αγαπάμε και να το φροντίζουμε.«Οι τροφές που χρειαζόμαστε είναι γραμμένες στα γονίδιά μας»Μετά από ένα σύντομο lunch break, στο βήμα ανέβηκε ο ειδικός παθολόγος κ. Ηλίας Θεοδωρόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι δεν πρέπει να τρώμε όλοι τις ίδιες τροφές. Κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και έχει τις δικές του ανάγκες προκειμένου να παραμείνει υγιής, άρα και τη δική του διατροφή. Το DNA, εξήγησε ο κ. Θεοδωρόπουλος, ορίζει το ποιες τροφές είναι κατάλληλες για κάθε οργανισμό, πράγμα που αποτελεί το μέλλον της διατροφολογίας.«Γλυπτική σώματος»Τον λόγο πήρε κατόπιν η πλαστικός χειρουργός κ. Βίλλυ Ροδοπούλου, η οποία αναφέρθηκε στις νεότερες εξελίξεις στη γλυπτική σώματος. Το τοπικό πάχος, η κυτταρίτιδα και η χαλάρωση -ή ακόμα χειρότερα ο συνδυασμός και των τριών- επανέρχονται κάθε χρόνο τέτοιο μήνα στην ατζέντα με τα πράγματα που θέλουμε να ξεφορτωθούμε μια και καλή. Η κ. Ροδοπούλου μας καθησύχασε ότι μπορούμε να απαλλαγούμε και από τα τρία, ενώ τόνισε τη σημασία της εξατομίκευσης και του σεβασμού στη μοναδικότητα της προσωπικότητας και της μορφής-πλαισίου του καθενός από εμάς.«Η ζωή είναι πολύ μικρή για να μην τρως επιδόρπιο!»Την ημερίδα έκλεισε η σεφ, συγγραφέας και διατροφολόγος κ. Μαρίσα Churchill, με μυστικά και tips για ελαφριές συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, γιατί όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «Η ζωή είναι πολύ μικρή για να μην τρως επιδόρπιο!».