Διαιτολόγιο εξι ημερών από 1.200 έως 1.400 θερμίδες
Eφαρμόστε το διαιτολόγιο που σας προτείνουμε, όπως σας ταιριάζει: Mπορείτε να επιλέξετε τη σειρά των ­μενού (π.χ. πρώτα το μενού 5, μετά το 3, το 2 κλπ.), να ­τηρήσετε το διαιτολόγιο επί έξι ημέρες συνεχώς ή όποιες ημέρες εσείς προτιμάτε. Aκόμη, όποτε επιθυμείτε, μπορείτε να φάτε το μεσημεριανό γεύμα το βράδυ (σε αυτή την περίπτωση, το βραδινό αντικαθιστά το ­μεσημεριανό).


ΔΕΥΤΕΡΑ
(Πρωϊνό): ●1 φλιτζάνι καφέ ●1 ποτήρι φρέσκο γάλα (1,5% λιπαρά)● 2 φρυγανιές● 1 φέτα κίτρινο τυρί
(Δεκατιανό): 1 ροδάκινο
(Mεσημεριανό): Κολοκυθοανθούς γεμιστούς ● 45 γρ. τυρί φέτα
(Απογευματινό): 1 φέτα πεπόνι
(Βραδυνό): 120 γρ. σφυρίδα ψητή ● Σαλάτα από ωμά ή βρασμένα λαχανικά


ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ
Κολοκυθοανθοί γεμιστοί
Υλικά (Για 4 άτομα)
●16 μεγάλους ανθούς κολοκυθιών
● 16 κουταλιές ρύζι γλασέ
● 1 κιλό ντομάτες
● 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
● 2 κρεμμύδια
● 1 σκελίδα σκόρδο
● 4 κουταλιές ελαιόλαδο
● Μαϊντανό
● Άνηθο
● Δυόσμο
● Μάραθο
● Αλάτι
● Πιπέρι

Εκτέλεση Αφαιρείτε το κοτσάνι που έχουν οι κολοκυθοανθοί και τους πλένετε καλά. Ψιλοκόβετε σε ένα μπολ τις ντομάτες, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το μαϊντανό, τον άνηθο, το δυόσμο και το μάραθο και προσθέτετε το ελαιό­λαδο, το ρύζι, αλάτι και πιπέρι. Ρίχνετε στο μείγμα 1/2 ποτηράκι νερό και ανακατεύετε καλά. Βάζετε τη γέμιση στους κολοκυθοανθούς, τους κλείνετε και τους βάζετε σε ένα ταψί με ένα ποτήρι νερό. Ψήνετε τους ανθούς στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά, έχοντας το ταψί σκεπασμένο για τα πρώτα 30 λεπτά.

Μία μερίδα κολοκυθοανθοί γεμιστοί σάς δίνει 275 θερμίδες.


ΤΡΙΤΗ
(Πρωϊνό):1 ποτήρι φρέσκο γάλα (1,5% λιπαρά) ●1 φέτα ψωμί ●1 κουταλάκι μαρμελάδα
(Δεκατιανό):1 τσαμπί σταφύλι (17 ρώγες περίπου)
(Mεσημεριανό):1 μερίδα ρολό κιμά με πατάτες
(Απογευματινό):1 ποτήρι φρέσκο χυμό
(Βραδυνό): Βλίτα βραστά σαλάτα ●45 γρ. τυρί φέτα ●1 φέτα ψωμί

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ
Ρολό κιμά με πατάτες
Υλικά (Για 4 άτομα)
● 600 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
● 2 κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
● 2 κουταλιές τριμμένη γαλέτα
● 2 αυγά
● 4 πατάτες
● 5 κουταλιές ελαιόλαδο
●1 λεμόνι (το χυμό του)
● Ρίγανη
● Μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
● Αλάτι
● Πιπέρι

Εκτέλεση Ζυμώνετε τον κιμά με το κρεμμύδι, τη γαλέτα, τη ρίγανη, το μαϊντανό, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και τον αφήνετε στο ψυγείο για 1 ώρα να σφίξει. Κατόπιν, τον απλώνετε, βάζετε στο κέντρο του τα σφιχτά αυγά και τον τυλίγετε καλά σε ρολό. Βάζετε το ρολό σε ταψί, προσθέτετε τις πατάτες, κομμένες κυδωνάτες, ραντίζετε με το χυμό λεμονιού και ψήνετε στους 190 βαθμούς για περίπου 1 ώρα.

Μία μερίδα ρολό κιμά με πατάτες σάς δίνει 488 θερμίδες.
ΤΕΤΑΡΤΗ
(Πρωϊνό): 1 κεσεδάκι γιαούρτι (2% λιπαρά) ●1 κουταλάκι μέλι ●1 σύκο
(Δεκατιανό):1 τοστ (γαλοπούλα, τυρί)
(Mεσημεριανό): Δροσερή ντοματόσουπα
(Απογευματινό): 1 νεκταρίνι
(Βραδυνό): 120 γρ. φιλέτο κοτόπουλο σχάρας ●Σαλάτα μαρούλι, ντομάτα


ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ
Δροσερή ντοματόσουπα
Υλικά (Για 4 άτομα)
● 600 γρ. ντοματίνια
● 100 γρ. ξινομυζήθρα
● 1 κόκκινη πιπεριά
● 1 κρεμμύδι
● 1 σκελίδα σκόρδο
● 2 φέτες ψωμί του τοστ ολικής άλεσης
● 1 αγγούρι
● 4 κουταλιές ελαιόλαδο
● 1 κουταλιά θυμάρι
● 1 κουταλιά βασιλικό (ψιλοκομμένο)
● 2 κουταλιές κόλιαντρο (ψιλοκομμένο)
● Μαϊντανό
● 1 κουταλιά καστανή ζάχαρη
● Αλάτι
● Πιπέρι

Εκτέλεση Σε ένα ταψάκι, βάζετε τα ντοματίνια κομμένα στη μέση και τα πασπαλίζετε με τη ζάχαρη. Προσθέτετε το θυμάρι, το βασιλικό, αλάτι και πιπέρι και τα ραντίζετε με το μισό ελαιόλαδο. Τα ψήνετε στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά και τα πολτοποιείτε. Σοτάρετε ελαφρά στο υπόλοιπο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο (ψιλοκομμένα) και προσθέτετε το μείγμα με τα ντοματίνια, το αγγούρι ψιλοκομμένο (με τη φλούδα, αλλά χωρίς τα σπόρια), την πιπεριά σε κομματάκια, το κόλιαντρο, το μαϊντανό και 1 λίτρο νερό. Ανακατεύετε, αφήνετε τα υλικά να βράσουν για 10 λεπτά και προσθέτετε το ψωμί. Περνάτε το μείγμα από μπλέντερ και μοιράζετε το φαγητό στα πιάτα. Βάζετε τη σούπα στο ψυγείο να κρυώσει και τη σερβίρετε με την ξινομυζήθρα.
Μία μερίδα ντοματόσουπα σας δίνει 270 θερμίδες.

ΠΕΜΠΤΗ
(Πρωϊνό): 1 ποτήρι φρέσκο γάλα (1,5% λιπαρά) ●30 γρ. δημητριακά
(Δεκατιανό): 1 τσαμπί σταφύλι (17 ρώγες περίπου)
(Mεσημεριανό): Σολομό με γλάσο από μέλι
(Απογευματινό): 1 φέτα καρπούζι
(Βραδυνό): Σαλάτα χωριάτικη ●45 γρ. τυρί φέτα ●1 φέτα ψωμί

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ
Σολομός με γλάσο από μέλι
Υλικά (Για 4 άτομα)
●4 φιλέτα σολομού (χωρίς κόκαλο
● 200 γρ. φακές
● 1 λάιμ
● 1 πρέζα τζίντζερ
●1/2 κόκκινη πιπεριά
● 1/2 πράσινη πιπεριά
● 1 φρέσκο κρεμμυδάκι
● 1 κρεμμύδι
● 1 σκελίδα σκόρδο
● 4 κουταλιές μέλι
● 3 κουταλιές ελαιόλαδο
● Μαϊντανό
● Κόλιαντρο
● Αλάτι
● Πιπέρι

Εκτέλεση Βράζετε τις φακές σε αλατισμένο νερό, τις στραγγίζετε και τις ανακατεύετε με το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Ψιλοκόβετε τις πιπεριές, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το μαϊντανό και το κόλιαντρο και τα προσθέτετε στις φακές. Πασπαλίζετε με αλατοπίπερο τα φιλέτα σολομού και αναμειγνύετε το ξύσμα και το χυμό του λάιμ με το τριμμένο τζίντζερ και το μέλι. Σκεπάζετε το σολομό με το μείγμα και τον ψήνετε στο γκριλ στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά μέχρι να γλασάρει το μέλι.

Μία μερίδα σολομός με γλάσο από μέλι σάς δίνει 490 θερμίδες.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
(Πρωϊνό): 1 ποτήρι κρύο πράσινο τσάι ●1 φέτα κέικ
(Δεκατιανό): 1 νεκταρίνι
(Mεσημεριανό): Μακαρόνια σκορδάτα
(Απογευματινό): 2 σύκα
(Βραδυνό):120 γρ. μπιφτέκι ψητό ● Σαλάτα μαρούλι, αγγούρι

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ
Μακαρόνια σκορδάτα
Υλικά (Για 4 άτομα)
● 500 γρ. μακαρόνια της αρεσκείας σας
● 4 κουταλιές ελαιόλαδο
● 3 σκελίδες σκόρδο
● 1 πιπεριά
● 4 κουταλιές γιαούρτι
● Μαϊντανό
● Αλάτι
● Πιπέρι

Εκτέλεση Βράζετε τα μακαρόνια και τα στραγγίζετε. Σε μια κατσαρόλα, σοτάρετε στο ελαιόλαδο το σκόρδο, την πιπεριά και το μαϊντανό, ψιλοκομμένα. Στη συνέχεια, προσθέτετε τα μακαρόνια, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε καλά. Σερβίρετε τα σκορδάτα μακαρόνια με μία κουταλιά γιαούρτι από πάνω.

Μία μερίδα μακαρόνια σκορδάτα σάς δίνει 390 θερμίδες.

ΣΑΒΒΑΤΟ
(Πρωϊνό): 1 ποτήρι φρέσκο γάλα (1,5% λιπαρά) ● 2 κουταλιές δημητριακά
(Δεκατιανό): 1 αχλάδι
(Mεσημεριανό): Φιλετάκια κοτόπουλου με λαχανικά
(Απογευματινό): 1 τσαμπί σταφύλι (17 ρώγες περίπου)
(Βραδυνό): Τονοσαλάτα (80 γρ. τόνο, μαρούλι, αγγούρι) ●1 φέτα ψωμί

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ
Φιλετάκια κοτόπουλου με λαχανικά
Υλικά (Για 4 άτομα)
● 600 γρ. φιλέτο στήθος κοτόπουλου (χωρίς την πέτσα)
●1 κόκκινη πιπεριά
●1 κίτρινη πιπεριά
● 2 κολοκυθάκια
● 1 κρεμμύδι
● 1 φινόκιο
● 10 ντοματίνια
● 2 κουταλιές ελαιόλαδο
● 1 ποτηράκι λευκό κρασί
● 2 κουταλιές γιαούρτι (1,5% λιπαρά)
● Μαϊντανό
● Κάρι
● Αλάτι
● Πιπέρι

Εκτέλεση Βάζετε σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα φιλετάκια κοτόπουλου από τις δύο πλευρές. Κόβετε τις πιπεριές, τα κολοκυθάκια, το κρεμμύδι, το φινόκιο και τα ντοματίνια, τα προσθέτετε στο τηγάνι και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να μαραθούν. Σβήνετε με το κρασί και πασπαλίζετε με το κάρι, αλάτι και πιπέρι. Μόλις το κοτόπουλο ετοιμαστεί, προσθέτετε το μαϊντανό και, για να δέσει η σάλτσα, το γιαούρτι.

Μία μερίδα φιλετάκια κοτόπουλου με λαχανικά σάς δίνει 390 θερμίδες.

Σημ.: Σε όλες τις σαλάτες βάζετε 1 κουταλιά λάδι.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κ. Ιωάννα Τσομπάνη, κλινική διαιτολόγο, και τον κ. Βασίλη Αλβανίδη, σεφ, για τις συνταγές.