Πολλές φορές όλοι μας θέλουμε να φροντίσουμε τα φυτά στη βεράντα μας, χωρίς να χρησιμοποιήσουμε χημικά σκευάσματα, δεν ξέρουμε όμως τον τρόπο ή δεν έχουμε ακούσει κάτι, για το πώς θα το κάνουμε αυτό. Παρακάτω σας δίνουμε μερικά tips για απλά πράγματα, που όμως βοηθάνε στο να έχετε υγιή φυτά στη βεράντα σας, χωρίς αναγκαστικά να χρησιμοποιήσετε χημικά προϊόντα!

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λοιπόν:

*Σαπούνι:
Αραιώνετε μαλακό σαπούνι και ραντίζετε. Το πράσινο σαπούνι, αραιωμένο σε πολύ νερό μαζί με λίγο οινόπνευμα διώχνει τα έντομα (αφίδες, τετράνυχο). Προσοχή όμως, τα φυτά πρέπει να είναι καλά ποτισμένα και να ψεκάσετε βραδινή ώρα, ώστε να μην τα κάψει ο ήλιος!

*Βραστό νερό:
Το ρίχνετε πάνω και μέσα στις φωλιές των μυρμηγκιών.

*Μπύρα:
Αν έχετε πρόβλημα με σαλιγκάρια, πιείτε μερικές μπύρες, ανοίξτε μια τρύπα στο έδαφος, ώστε να χωράει το κουτάκι της μπύρας, ή μισό κουτάκι (αν το κόψετε) και παραχώστε το, ώστε να είναι στο ίδιο
επίπεδο με την επιφάνεια του εδάφους. Τα σαλιγκάρια προσελκύονται από τη μυρωδιά της και πέφτουν στο βαθύ κουτί.

*Στάχτη από ξύλο:
Ρίξτε τη σαν σκόνη επάνω και γύρω από τα βρεγμένα φυτά.
Τα προστατεύει από μύκητες και αποθαρρύνει τα σαλιγκάρια.

*Θειάφι:
Ρίξτε θειάφι στα φυτά σας, σαν σκόνη – ταλκ, για να τα προστατέψετε από έντομα.

*Καφέ:
Αν πίνετε ελληνικό ή γαλλικό καφέ μπορείτε να ρίξετε λίγο από το κατακάθι στις γλάστρες σας. Λειτουργεί σαν λίπασμα και κάνει τα φυτά καταπράσινα!

*Πριονίδια:
Σκορπάτε ξηρά πριονίδια γύρω από τα μικρά φυτά σας. Έτσι προστατεύετε τα φυτά από τα σαλιγκάρια.

*Κρεμμύδι ή σκόρδο:
Βράστε κρεμμύδι, ή σκόρδο και μόλις κρυώσει καλά, ρίξτε το νερό στις γλάστρες. Ενισχύει την υγεία των φυτών σας.

*Παγίδες:
Είναι πολύ χρήσιμες. Πολλές από αυτές μπορούν να μειώσουν τον πληθυσμό των εντόμων. Όμως δεν είναι πολύ εμφανίσιμες, ώστε να τις έχετε στο μπαλκόνι σας, καθώς τα έντομα κολλάνε επάνω και το θέαμα
δεν είναι και πολύ ευχάριστο!

Οι παραπάνω μέθοδοι δεν είναι πάντα απόλυτα αποτελεσματικές. Δυστυχώς πολλές φορές αναγκαζόμαστε να χρησιμοποιήσουμε προϊόντα που είναι χημικά για να καταφέρουμε να σώσουμε τα φυτά μας από μία πολύ μεγάλη προσβολή. Παρ’ όλα αυτά αξίζει να προσπαθήσουμε μέχρις ενός σημείου, ώστε να μην επιβαρύνουμε το περιβάλλον και κατ’ επέκταση την υγεία μας.

Προσοχή όμως:
Μην αφήσετε την προσβολή από έντομα ή μύκητες, να καταβάλλουν όλο το φυτό σας, γιατί θα εξαπλωθεί και στα υπόλοιπα φυτά της βεράντας σας, με αποτέλεσμα να χάσετε αρκετά από αυτά. Αν δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα με φυσικά μέτρα, καλό είναι να χρησιμοποιήσετε μερικά βιολογικά προϊόντα, τα οποία αν και χημικά, είναι πιστοποιημένα από το Υπουργείο Γεωργίας και δεν δημιουργούν κινδύνους στον άνθρωπο και στα ζώα.