Αν τύχει και πέσει στα χέρια σας ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους, μία δίαιτα, θα δείτε ότι συνήθως στο πρωινό γεύμα, αλλά και κατά τη διάρκεια της ημέρας, προτείνεται η κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης, όπως τα δημητριακά ολικής άλεσης, το ψωμί ολικής άλεσης κ.ά.

Τι σημαίνει «ολικής άλεσης»
Παρατηρώντας έναν σπόρο δημητριακών από έξω προς τα μέσα, βλέπουμε πως αυτός αποτελείται από 3 μέρη:
1) Τον φλοιό, ο οποίος είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ιχνοστοιχεία και φυτοθρεπτικά συστατικά.
2) Το ενδοσπέρμιο, πηγή υδατανθράκων, βιταμινών του συμπλέγματος Β και πρωτεϊνών.
3) Το φύτρο, που εμπεριέχει απαραίτητα λιπαρά οξέα, ιχνοστοιχεία, βιταμίνη Ε και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Σύλλογο για την Επιστήμη και την Τεχνολογία των Δημητριακών (International Association for Cereal Science and Technology), ως ολικής άλεσης ορίζονται «τα άθικτα ή/και επεξεργασμένα δημητριακά, όπου το ενδοσπέρμιο, ο φλοιός και το φύτρο είναι παρόντα στην ίδια αναλογία όπως και στις λιγότερο επεξεργασμένες μορφές των εδώδιμων σπόρων, των ίδιων ειδών».

Μέσο για τον έλεγχο του βάρους
Όσον αφορά το βάρος μας, τα προϊόντα ολικής άλεσης αποτελούν ένα βασικό μέσο για τον έλεγχό του, καθώς προσφέρουν συστατικά που σχετίζονται με την καλύτερη μεταβολική μας λειτουργία, τον έλεγχο της όρεξης κ.ά. Αν τα δούμε αναλυτικά, προμηθεύουν τον οργανισμό με ενέργεια μέσω των σύνθετων υδατανθράκων και των φυτικών ινών αργής πέψης και απορρόφησης που περιέχουν. Κατά αυτόν τον τρόπο, μας χορταίνουν και δεν προκαλούν απότομες αυξομειώσεις στο σάκχαρό μας, με αποτέλεσμα να ελέγχουμε καλύτερα και το ακατάστατο τσιμπολόγημα της ημέρας.

Πολύτιμες για τον οργανισμό
Παράλληλα, οι φυτικές ίνες συμβάλλουν σημαντικά στην καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος και στην πρόληψη της εμφάνισης δυσκοιλιότητας, ένα πρόβλημα που μπορεί να δυσχεράνει σημαντικά την προσπάθεια για απώλεια βάρους.
Ακόμη, οπλίζουν τον οργανισμό και τον μεταβολισμό μας με πολύτιμα συστατικά, όπως ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος και το σύμπλεγμα βιταμινών Β, τα οποία αποτελούν συστατικά-κλειδιά για τις περισσότερες μεταβολικές μας λειτουργίες.

5 τρόποι για να τρώτε περισσότερα προϊόντα ολικής
Αν, λοιπόν, προσπαθείτε να χάσετε βάρος ή γενικότερα αν θέλετε να έχετε μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή και να ελέγχετε το βάρος σας, τα προϊόντα ολικής άλεσης μπορούν να αποτελέσουν έναν σημαντικό σύμμαχο σε αυτή σας την προσπάθεια.
Για να γίνουμε όμως πιο πρακτικοί, είναι εύκολο να καταναλώνετε περισσότερα τρόφιμα ολικής άλεσης αν:
1. Εντάξετε στο πρωινό σας δημητριακά ολικής άλεσης.
2. Προτιμάτε καστανό αντί για άσπρο ρύζι.
3. Τρώτε μαύρο ψωμί
αντί για άσπρο.
4. Καταναλώνετε ζυμαρικά ολικής άλεσης αντί για σκέτα.
5. Χρησιμοποιείτε αλεύρι ολικής άλεσης στις διάφορες συνταγές σας.
Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, θα πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά τουλάχιστον 48 γρ. ολικής άλεσης, που αντιστοιχούν για παράδειγμα σε 3 μερίδες δημητριακών ολικής ή σε 3 φέτες ψωμί ολικής.