Ο τύπος σώματος που τείνει να αποθηκεύει λίπος στους γλουτούς, είναι αυτός που αποκαλούμε «αχλάδι» και αντιπροσωπεύει τον σωματότυπο της πλειοψηφίας των γυναικών. Πως θα χάσουμε, όμως τους περιττούς πόντους από την περιοχή των γλουτών;

Η διατροφή είναι το νούμερο ένα όπλο μας, εάν θέλουμε να δώσουμε μία οριστική λύση. Το μυστικό κρύβεται κυρίως στην ποιότητα των τροφίμων που επιλέγουμε. Υπάρχουν τρόφιμα που μπορούν να ενισχύσουν την απώλεια του τοπικού λίπους και άλλα που επιδεινώνουν το πρόβλημα. Ξεκινάμε κάνοντας μια μικρή αλλαγή κάθε φορά! Δεν είναι δυνατόν να αλλάξουμε συνήθειες σε μία μέρα, μπορούμε όμως να κάνουμε μικρές αλλαγές και όχι προσωρινές προσπάθειες. Κάθε βήμα μετράει.

Τι πρέπει να αλλάξουμε στη διατροή μας;

o Κορεσμένα λίπη: Ευχαριστώ δεν θα πάρω! Τα κορεσμένα λίπη περιέχονται κυρίως στα επεξεργασμένα τρόφιμα και στα τηγανιτά και μας δίνουν πολλές θερμίδες ανά μερίδα. Όσο λιγότερα τρώμε, τόσο λιγότερα αποθηκεύουμε.

o Καλά λιπαρά οξέα: Πολύτιμοι σύμμαχοι! Καταναλώνουμε 1-2 φορές την εβδομάδα ψάρι ψητό ή βραστό και βάζουμε στην καθημερινότητα μας μικρές ποσότητες ξηρών ανάλατων καρπών. Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα προστατεύουν τα κύτταρά μας από την αφυδάτωση και έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.

o Φυτικές ίνες: Ενισχύουν το αίσθημα του κορεσμού και μας βοηθούν να ελέγξουμε καλύτερα τις ποσότητες που τρώμε. Όταν τις συμπεριλάβουμε στα γεύματα μας αποτρέπουμε την απότομη αύξηση του σακχάρου.

o Αντιοξειδωτικά: Προστατεύουν τα κύτταρά μας από τις ελεύθερες ρίζες και ενισχύουν τους μηχανισμούς αποτοξίνωσης του οργανισμού. Λέμε «ναι» στα φρούτα, στα λαχανικά και στο πράσινο τσάι.

o Αλάτι: Όταν λέμε «αποφεύγουμε το αλάτι» εννοούμε ότι το χρησιμοποιούμε με μέτρο κατά το μαγείρεμα. Επίσης, πρέπει να θυμόμαστε πως τα ραφιναρισμένα τρόφιμα κρύβουν μεγάλες ποσότητες αλατιού.

o Νερό: Είναι η σημαντικότερη πηγή υγρών για το σώμα. Τα φρούτα και τα λαχανικά επίσης το προμηθεύουν με υγρά, μαζί με πολλά μέταλλα, βιταμίνες και άλλα μικροθρεπτικά συστατικά. Δεν ξεχνμε πως κάποια ποτά, όπως ο καφές ή το τσάι, έχουν διουρητική δράση.

o Ζάχαρη: Η ζωή είναι γλυκιά και χωρίς αυτή! Το μέλι για παράδειγμα μπορεί να την αντικαταστήσει, αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο.

o Φαινόμενο γιο-γιο: Η αυξομείωση του βάρους, ιδιαίτερα όταν επαναλαμβάνεται συχνά, επιβαρύνει τον μεταβολισμό και δυσχεραίνει τις καύσεις λίπους. Ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, προσαρμοσμένο στις δικές μας ανάγκες και συνήθειες θα μας βοηθήσει να σταθεροποιήσουμε και να διαχειριστούμε το βάρος μας.