Τα δημητριακά είναι συνήθως συνώνυμα με το γάλα και με ένα υγιεινό πρωινό. Προκειμένου, ωστόσο, να γίνουν πιο νόστιμα και, επομένως, πιο ελκυστικά στα μάτια των καταναλωτών, συχνά προστίθενται διάφορα σάκχαρα που τα καθιστούν λιγότερο κατάλληλα για όσους ακολουθούν μια δίαιτα ή για τους διαβητικούς. Γίνεται επομένως, απαραίτητο, να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες και να προτιμάτε τα δημητριακά ολικής αλέσεως, χωρίς πρόσθετα σάκχαρα και με χαμηλά λιπαρά. Για να ξέρετε όμως τι τρώτε, φτιάξτε τα δικά σας δημητριακά πρωινού!

ΥλικάΤα υλικά που χρειάζεστε είναι απλά και είναι τα εξής: 2 κουταλιές της σούπας μέλι, 160 γραμμάρια νιφάδες βρώμης, φουντούκια, αμύγδαλα, φιστίκια (περίπου 100 γραμμάρια συνολικά), αποξηραμένα cranberries και σταφίδες (περίπου 80 γραμμάρια), 2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο,1 ασπράδι αυγού ελαφρώς χτυπημένο, 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι καρύδας, 60 γραμμάρια βύνη κριθαριού. Αν θέλετε προσθέτετε άρωμα βανίλιας και κανέλας.

ΕκτέλεσηΠροθερμάνετε τον φούρνο στους 160 ° C. Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέστε το μέλι, τη βύνη, το λάδι και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει. Ύστερα, αναμείξτε τις νιφάδες βρώμης, τα φουντούκια, τα αμύγδαλα, τα φιστίκια, το αλεύρι καρύδας, τα μπαχαρικά και το ασπράδι και ανακατέψτε τα καλά. Αλείψτε με λίγο ελαιόλαδο ένα ταψί με λαδόκολλα, ρίξτε το μείγμα και κάντε το επίπεδο με ένα μαχαίρι. Ψήστε το για περίπου 20 λεπτά. Μετά από 20 λεπτά αφαιρέστε το μείγμα, προσθέστε τα cranberries και τις σταφίδες, ανακατέψτε το και ξαναβάλτε το στο φούρνο και ψήστε το για άλλα 15 λεπτά. Στη συνέχεια, βγάλτε το και αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου. Μόλις κρυώσει, μπορείτε να το τεμαχίσετε για να έχετε μούσλι με περισσότερο ή λιγότερο κοκκώδης μορφή.

ΣυντήρησηΑποθηκεύστε τα μούσλι σε ένα γυάλινο βάζο με αεροστεγές σφράγισμα και μπορείτε να τα απολαμβάνετε κάθε στιγμή.

Διατροφική αξιολόγησηΤα δημητριακά πρωινού είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και είναι ιδανικά για να έχετε ένα υγιεινό και χορταστικό πρωινό. Είναι γνωστό ότι οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην υγεία και στην ευεξία του οργανισμού με πολλούς τρόπους. Καταρχάς, παρέχουνε πληρότητα μετά τα γεύματα, γι’ αυτό και βοηθάνε στη προώθηση ενός υγιούς βάρους. Επίσης, μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης, στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και στην εκκολπωμάτωση. Επιπλέον, παίζουν ρόλο στη διατήρηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, διότι καθυστερούν την πέψη και την απορρόφηση των υδατανθράκων, βοηθώντας τους πάσχοντες από διαβήτη. Τέλος, εάν θέλετε να αυξήσετε τις φυτικές ίνες, φροντίστε να το κάνετε σταδιακά και με άφθονα υγρά. Εάν καταναλώνετε περισσότερο από το συνηθισμένο και δεν πίνετε αρκετά υγρά, μπορεί να παρουσιάσετε ναυτία ή δυσκοιλιότητα, επίσης οι ίνες δρουν καλύτερα όταν απορροφούν νερό.

Βιβλιογραφία:Buttriss JL, Stokes CS (2008) Dietray Fibre and Health: an overview, Nutrition Bulletin, 33, 186–200.De Vries, J. On defining dietary fibre. Proc. of the Nutrition Society (2003): 62, 37-43.http://www.nutrinforma.org/approfondimenti/page.html