Είμαι 30 χρονών. Πότε μπορώ να ξεκινήσω το μπότοξ;Κάθε γυναίκα γερνάει με διαφορετικό τρόπο. Μερικές από εμάς υποφέρουν από λεπτές γραμμές στα μάτια από τα 25 τους. Άλλες πάλι φτάνουν στα 35 με ξεκούραστο βλέμμα, ωστόσο παραπονιούνται για τις βαθιές ρυτίδες στο μέτωπο. «Το μπότοξ δεν είναι ίδιο για όλες», μας λέει η δερματολόγος κ. Πηνελόπη Τυμπανίδου. Ο γιατρός είναι εκείνος που αποφασίζει τον τρόπο της εφαρμογής σε κάθε περιοχή ανάλογα με την ένταση της εκφραστικότητας, τον τύπο του δέρματος και τον τρόπο ζωής (κάπνισμα, ηλιοθεραπεία). Εκείνο που αλλάζει είναι ο τρόπος που χρησιμοποιείται το φάρμακο. Ο γιατρός μπορεί να κάνει το διάλυμα περισσότερο ή λιγότερο ισχυρό, να εγχύσει περισσότερη ή λιγότερη ποσότητα σε κάθε περιοχή, να επαναλαμβάνει πιο συχνά ή πιο σπάνια τις ενέσεις. Ανάλογα με τη μέθοδο που ακολουθείται, οι επαναλήψεις γίνονται από 1 φορά κάθε 6 μήνες έως 1 φορά κάθε 2 χρόνια. Στα χέρια του κατάλληλου ειδικού, η έγχυση της αλλαντικής τοξίνης γίνεται μία απόλυτα εξατομικευμένη θεραπεία αντιγήρανσης.
Θέλω μεγαλύτερα χείλη, αλλά όχι το… στόμα του ροφού
Κανείς δεν θέλει να μοιάσει στην Donatella Versace, τη Melanie Griffith ή τη Meg Ryan. Ένα ζευγάρι τεράστια, κακοσχηματισμένα χείλη αλλοιώνουν ακόμη και ένα κατά τα άλλα ωραίο πρόσωπο. «Το πρόβλημα με τα χείλη που δεν δείχνουν φυσικά είναι τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την αύξησή τους», μας λέει ο κ. Αναστάσιος Τσεκούρας, διευθυντής Πλαστικής Χειρουργικής του Μαιευτηρίου «Λητώ». Και εξηγεί: «Τα μόνιμα εμφυτεύματα, όπως η σιλικόνη και τα πολυμερή, έχουν αυξημένες πιθανότητες να δώσουν ένα αποτέλεσμα πλασματικό και αφύσικο. Αντίθετα, τα καινούργια προϊόντα υαλουρονικού οξέος μιμούνται τέλεια τη φύση. Έχουν πιο παχύρρευστη υφή από το υλικό που εγχέεται στις ρυτίδες, γι’ αυτό και χρησιμοποιούνται προκειμένου να προσδίδουν όγκο σε ανατομικά χαρακτηριστικά, όπως τα χείλη, τα ζυγωματικά, το πιγούνι και η μύτη. Για να εξασφαλίσουμε ένα εντελώς φυσικό αποτέλεσμα, η τοποθέτηση γίνεται σταδιακά με επαναληπτικές επισκέψεις σε απόσταση 2 εβδομάδων. Η διόρθωση διαρκεί 12 μήνες. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, το υλικό απορροφάται πλήρως από τον οργανισμό και οι ενέσεις μπορούν να επαναληφθούν».
Πώς γίνεται να διορθώσω τα δόντια μου χωρίς να αποκτήσω το… χαμόγελο του αλόγου;
Δεν συμβαίνει μόνο στις πρωταγωνίστριες των ταμπλόιντ, τύπου Jessica Simpson, αλλά και σε μεγάλες σταρ, όπως η Halle Berry και η Faye Dunaway. Το εκτυφλωτικό χαμόγελο με τα μεγάλα δόντια που μοιάζουν κολλημένα μεταξύ τους θεωρείται σήμερα ένα «faux pas» της αισθητικής οδοντιατρικής. «Αυτό το στυλ ανήκει στα 90s», μας λέει ο κ. Παναγιώτης Καρποδίνης, ειδικός στην αισθητική οδοντιατρική. Τα ψεύτικα χαμόγελα δημιουργούνται όταν ο οδοντίατρος καλύπτει τα δόντια με κλασικές όψεις πορσελάνης ή με συνθετική ρητίνη. «Το πρόβλημα είναι πως με αυτά τα υλικά είναι δύσκολο να πετύχουμε ένα μοντέρνο, φυσικό αποτέλεσμα. Έχουν έντονη μονοχρωμία και δεν αντανακλούν το φως όπως η αδαμαντίνη. Συγχρόνως, η υφή τους δεν επιτρέπει να σμιλεύσουμε τα κοπτικά άκρα των δοντιών, ώστε να τα κάνουμε να μοιάζουν με φυσικά. Για να πετύχουμε ένα φυσικό χαμόγελο, χρησιμοποιούμε τις ελβετικές όψεις πορσελάνης, οι οποίες, σε αντίθεση με τις αμερικανικές, είναι τόσο λεπτές όσο ένας φακός επαφής. Δεν προαπαιτούν το τρόχισμα των δοντιών και έχουν διάρκεια ζωής 20 χρόνια», προσθέτει ο ειδικός.
Υπάρχουν αυξητικά υλικά που να διαρκούν περισσότερο, ώστε να μη χρειάζομαι συνέχεια ενέσεις;
Όσο ωραίο κι αν είναι το να γεμίσεις τις ρυτίδες, σε 6 έως 12 μήνες η διόρθωση θα εξαφανιστεί. Ο πλαστικός χειρουργός κ. Κωνσταντίνος Φλώρος χρησιμοποιεί τον υδροξυαπατίτη, ένα πλήρως απορροφήσιμο υλικό, με ημιμόνιμα αποτελέσματα διόρθωσης που διαρκούν έως 2 χρόνια. Να τι λέει ο ίδιος για την πρακτική αυτή: «Η ουσία είναι απολύτως βιοσυμβατή και μετά από δύο περίπου χρόνια απορροφάται πλήρως από τον οργανισμό. Η διόρθωση των ρυτίδων γίνεται ορατή από την πρώτη στιγμή. Ωστόσο, στο πέρασμα των 3 επόμενων μηνών, καθώς το τζελ απορροφάται από τον οργανισμό, οι ινοβλάστες συνθέτουν κολλαγόνο, που αντικαθιστά τα μόρια του υδροξυαπατίτη. Η αύξηση του όγκου στους μήνες που ακολουθούν επιτυγχάνεται χάρη στις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού. Μετά από 2 περίπου χρόνια, τα μόρια του υδροξυαπατίτη απορροφώνται πλήρως και οι ινοβλάστες σταματούν πλέον να υπερλειτουργούν. Τότε μπορούμε να επαναλάβουμε τις ενέσεις».
Έχω σταρένια επιδερμίδα. Μπορώ να κάνω θεραπείες με λέιζερ στο πρόσωπο και στο σώμα;
Η πιο συνηθισμένη παρενέργεια μετά από μία θεραπεία με λέιζερ είναι οι πανάδες. «Οι τεχνικές αυτές προκαλούν τραυματισμό στις εξωτερικές στιβάδες του δέρματος και ενεργοποιούν την παραγωγή φρέσκου ιστού. Με αυτόν τον τρόπο, όμως, ενδεχομένως να διεγερθούν και ορισμένα μελανοκύτταρα, να εκκρίνουν υπερβολική μελανίνη και να δημιουργήσουν μελαγχρωματικές βλάβες», εξηγεί ο κ. Ανδρέας Κατσάμπας, καθηγητής Δερματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πώς θα περιορίσουμε τους κινδύνους; Να τι συμβουλεύει ο ειδικός: «Οι τεχνικές αυτές πρέπει να αποφεύγονται τους μήνες με τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια και να γίνονται μόνο τους χειμερινούς. Ακόμη όμως και τότε το δέρμα πρέπει να προστατεύεται με αντιηλιακό στη διάρκεια της ημέρας. Επιπλέον, κάθε δέρμα, είτε μελαχρινό είτε όχι, χρειάζεται την κατάλληλη προετοιμασία. Μία εβδομάδα πριν την εφαρμογή ο δερματολόγος συνταγογραφεί μία αγωγή με λευκαντικούς παράγοντες (όπως η υδροκινόνη), οι οποίοι θα εμποδίσουν την υπερμελάγχρωση».
Ποιος είναι ο πιο οικονομικός τρόπος να δείχνω ανανεωμένη;
Το πίλινγκ με οξέα (συνήθως AHA, BHA και TCA) αποτελεί την επέμβαση με το ελάχιστο κόστος, καθώς το μόνο υλικό που πρακτικά αναλώνεται είναι τα διαλύματα των οξέων (των οποίων οι τιμές στο φαρμακείο είναι χαμηλές). Ωστόσο, η χρέωση του γιατρού περιλαμβάνει και την εργασία του, οπότε αναζητάμε έναν δερματολόγο που να γνωρίζει πώς να αξιοποιεί την ευεργετική δράση των οξέων και συγχρόνως να έχει λογικές τιμές. Επιπλέον, εκείνο που μπορούμε να κάνουμε εμείς είναι με τις κατάλληλες κινήσεις να μεγιστοποιήσουμε τη δράση τους. Μετά το πίλινγκ είναι η τέλεια ευκαιρία για να διοχετεύσουμε δραστικά συστατικά στις βαθύτερες στιβάδες του δέρματος. Αυτό σημαίνει ότι ξεκινάμε θεραπεία τόσο με ενυδατικούς όσο και με αναπλαστικούς παράγοντες. «Οι ενυδατικές χρησιμοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ πρωί και βράδυ βάζουμε αναπλαστικές κρέμες με υαλουρονικό οξύ και μαντεκασοζίδη. Είναι σημαντικό να μην πειράζουμε το δέρμα και να μην τραβάμε τις πέτσες, γιατί θα το τραυματίσουμε», μας λέει η δερματολόγος κ. Κατερίνα Λαμπρινοπούλου.
Σκέφτομαι να κάνω ενέσεις με υαλουρονικό οξύ, αλλά αναρωτιέμαι πόσο ασφαλές είναι
«Το υαλουρονικό οξύ είναι φυσικό συστατικό του δέρματος, όμως στην ενέσιμη μορφή του αποτελεί προϊόν βιοσύνθεσης στο εργαστήριο, δηλαδή δεν είναι ζωικής προέλευσης ώστε να ενέχει κινδύνους», μας εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός κ. Δημήτρης Μαστοράκος. Και συνεχίζει: «Έτσι, είναι πολύ σπάνια η εμφάνιση αλλεργικής αντίδρασης. Επιπλέον, αν χρειαστεί, είναι δυνατή η εξουδετέρωσή του με υαλουρονιδάση. Μερικές φορές, μετά την έγχυση μπορεί προκληθεί ελαφρύ οίδημα, ερυθρότητα και σπανιότερα εκχυμώσεις στα σημεία των ενέσεων. Το οίδημα συνήθως είναι λίγο πιο έντονο στα χείλη ή τα ζυγωματικά. Οι ανεπιθύμητες αυτές ενέργειες χαρακτηρίζονται ως έναν βαθμό αναμενόμενες και διαρκούν μικρό χρονικό διάστημα. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην αποστείρωση της περιοχής πριν την εφαρμογή, μια που μπορεί κατά την έγχυση να προκληθεί μόλυνση, με αποτέλεσμα μια λοίμωξη των ιστών του προσώπου ή τον σχηματισμό κοκκιώματος (το σκληρό περίβλημα που δημιουργεί ο οργανισμός). Είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγονται περιοχές με στοιχεία ακμής για τα σημεία εισόδου της βελόνας. Επίσης, ιδιαίτερα στην περιοχή γύρω από τα μάτια, που μια έγχυση μέσα σε αγγείο θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες, είναι πολύ καλύτερα να χρησιμοποιούνται οι στρογγυλές βελόνες με την οπή στο πλάι, καθώς δεν τραυματίζουν και δεν έχουν συσχετιστεί με τέτοια προβλήματα». Ποιοι πρέπει να το αποφεύγουν; Οι έγκυες γυναίκες, οι ασθενείς που έχουν υποστεί θρομβοεμβολικά επεισόδια, όσοι λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή, οι ασθενείς με ιστορικό αλλεργίας στο υαλουρονικό οξύ ή στο τοπικό αναισθητικό που χρησιμοποιείται στις ενέσεις. ​
Τα αποτελέσματα της λιποαναρρόφησης είναι μόνιμα;
Ο αριθμός των λιποκυττάρων στο σώμα μας είναι σταθερός στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας. Σχηματίζονται καθώς το έμβρυο αναπτύσσεται στη μήτρα, στην ηλικία των 2 ετών πολλαπλασιάζονται και στη συνέχεια παραμένουν σταθερά μέχρι την εποχή της εφηβείας. Εκεί και πάλι ο αριθμός των λιποκυττάρων μπορεί να αυξηθεί. Ο συνολικός αριθμός που διαμορφώνεται τελικά συνοδεύει τον ενήλικο στην υπόλοιπη ζωή του. Αυτό σημαίνει πως τα λιποκύτταρα που θα αφαιρεθούν με τη λιποαναρρόφηση δεν ξανασχηματίζονται και κατά συνέπεια τα αποτελέσματα της λιποαναρρόφησης είναι μόνιμα. Ωστόσο, εκείνο που μπορεί να αλλάξει είναι το μέγεθος εκείνων που έχουν απομείνει. «Αν στραφεί κανείς στο φαγητό, ενδέχεται το σώμα να αποθηκεύσει και πάλι την περίσσεια της ενέργειας με τη μορφή λίπους στα λιποκύτταρα», μας λέει ο κ. Αναστάσιος Τσεκούρας, διευθυντής Πλαστικής Χειρουργικής του Μαιευτηρίου «Λητώ». Και συνεχίζει: «Οπότε, μπορεί και πάλι να προστεθούν πόντοι στις περιοχές που υποφέρουν από τοπικό πάχος. Για να κάνουμε το αποτέλεσμα να διαρκέσει για πάντα, ο υγιεινός τρόπος ζωής είναι απαραίτητος». Πιο συγκεκριμένα, ο πλαστικός χειρουργός συστήνει: Υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και με επαρκείς ποσότητες πρωτεΐνης, μικρά και συχνά γεύματα και κάποια μορφή ήπιας άσκησης επί μία ώρα κάθε μέρα (ακόμη και περπάτημα).