Τη χρησιμοποιούμε καθημερινά για να διορθώσουμε όλα τα προβλήματα της επιδερμίδας μας, αλλά τα αποτελέσματα δεν είναι πάντα αυτά που προσδοκούμε. Τι κάνουμε λάθος σε σχέση με την ενυδατική μας; Ποιοι μύθοι καταρρίπτονται; Ποιες «γκρίζες ζώνες» φωτίζονται και ποιες αλήθειες επιβεβαιώνονται; Οι ειδικοί απαντούν.
Όσο πιο παχιά είναι η υφή της τόσο πιο καλά ενυδατώνει
Λάθος Το αντίθετο ισχύει. Αν χρησιμοποιήσετε μια υπερβολικά λιπαρή σύνθεση για τα δεδομένα της επιδερμίδας σας, θα μποϊκοτάρετε τον μηχανισμό ανανέωσής της. Με άλλα λόγια, μια «βαριά» κρέμα συντηρεί τα νεκρά κύτταρα στην επιφάνεια της επιδερμίδας, με αποτέλεσμα να δείχνει θαμπή και κουρασμένη. Η βασική προϋπόθεση για να λειτουργήσει η ενυδατική έγκειται στα σωστά συστατικά ανάλογα με τον τύπο μας, αλλά πάνω απ’ όλα στην καλή απορρόφηση των συστατικών της από την επιδερμίδα.
Μπορεί να αντικαταστήσει την αντιηλιακή
Σωστό και λάθος Το να χρησιμοποιείτε την ενυδατική σας που περιέχει αντιηλιακό φίλτρο αρκεί αν και εφόσον παραμείνετε στον ήλιο για λίγο. Αντίθετα, αν περάσετε πολύ χρόνο σε εξωτερικό χώρο, τότε χρειάζεστε αντιηλιακό, προκειμένου να σας προστατεύσει αποτελεσματικά από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου, ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο.
Γι’ αυτό και οι ενυδατικές κρέμες δεν ενδείκνυνται για χρήση στην παραλία, ακόμα κι αν έχουν υψηλό SPF.
Θρεπτική και ενυδατική είναι το ίδιο πράγμα
Λάθος Μια θρεπτική κρέμα ενυδατώνει, αλλά δεν ισχύει και το αντίστροφο, δηλαδή μια ενυδατική δεν θρέφει πάντα την επιδερμίδα. Οι θρεπτικές συνθέσεις δεν είναι κατάλληλες για το λιπαρό δέρμα, αφού δεν μπορεί να τις απορροφήσει. Ενδείκνυνται όμως για τα πολύ ξηρά δέρματα, που αναζητούν ανακούφιση από τα «τραβήγματα» και την ξηρότητα. Αυτές οι συνθέσεις έχουν πλούσια υφή και μεγάλες ποσότητες λιπαρών οξέων, όπως τα ω-3, αλλά και βιταμινών και αντιοξειδωτικών.
Ο κανονικός και ο μεικτός τύπος επιδερμίδας πρέπει να ενυδατώνονται όποτε είναι απαραίτητο
Λάθος Κάθε δέρμα χρειάζεται βοήθεια για να κρατάει εσωτερικά την υγρασία του και επιπλέον να αμύνεται απέναντι σε όλα αυτά που το φθείρουν και καταστρέφουν την επιδερμίδα του, όπως η ρύπανση και τα στοιχεία της ατμόσφαιρας. Η σωστή ενυδατική κρέμα, λοιπόν, είναι η ασπίδα του δέρματος. Αν έχετε κανονικό τύπο, επιλέξτε μια λεπτόρρευστη σύνθεση, που χαρίζει λάμψη χωρίς ίχνος γυαλάδας ή λιπαρότητας. Αν έχετε μεικτό, προτιμήστε κάποια που ενυδατώνει τις περιοχές που χρειάζεται και εξισορροπεί τη ζώνη Τ.
Υπάρχουν συνθέσεις κατά του στρες
Σωστό Η κρέμα που καταπολεμά τα σημάδια κόπωσης της επιδερμίδας είναι μία ελαφριά σύνθεση που δυναμώνει τα τριχοειδή αγγεία και βελτιώνει τη μικροκυκλοφορία. Μία τέτοια κρέμα ιδανικά πρέπει να περιέχει τα εξής συστατικά: Βιταμίνες Α, C και Ε, που δυναμώνουν τον προστατευτικό φραγμό της επιδερμίδας και ενισχύουν το κολλαγόνο, καθώς και αντιοξειδωτικούς παράγοντες, όπως οι τανίνες και τα φλαβονοειδή (ή παλαιότερα βιταμίνη P).
Δεν χρειαζόμαστε ενυδατική κρέμα αν καταναλώνουμε πολύ νερό
Λάθος «Η ποσότητα του νερού που πίνουμε δεν επιτυγχάνει τη βέλτιστη ενυδάτωση της επιδερμίδας», επισημαίνει η γερμανίδα ερευνήτρια δρ. Annika Schrader. Βασικός παράγοντας είναι και η διανομή του στα διάφορα στρώματα της επιδερμίδας. Έτσι, ενώ η κατανάλωση νερού είναι ένα σωστό βήμα, από μόνη της δεν είναι αρκετή για να αποτρέψει την ξηρότητα της επιδερμίδας.
Υπάρχουν ενυδατικές συνθέσεις για τις καπνίστριες
Σωστό Ο καπνός φθείρει μεταξύ άλλων τις μεταλλοπρωτεϊνάσες, δηλαδή τα ένζυμα που συμμετέχουν στην ανανέωση των ιστών, ελαττώνει τη ροή του αίματος και μειώνει τη μεταφορά οξυγόνου στις βαθύτερες στιβάδες του δέρματος. Έτσι η επιδερμίδα αποκτά άγρια υφή, θαμπή, κουρασμένη όψη, περισσότερες ρυτίδες και πρήξιμο κάτω από τα μάτια. Τα συστατικά που βοηθούν είναι τα αποτοξινωτικά εκχυλίσματα, οι μικροπέρλες λάμψης και τα φυτικά κεριά, που προστατεύουν την επιδερμίδα από τις εξωτερικές επιθέσεις και κυρίως από τον ήλιο.
Το παν είναι η άνεση
Σωστό και λάθος Η άνεση και η λειτουργικότητα. Θέλουμε, δηλαδή, να απλώνεται εύκολα στο δέρμα, να απορροφάται γρήγορα, να μην αφήνει γυαλάδες και να έχει ευχάριστη υφή.
Πώς να διαλέξουμε τη σωστή ενυδατική
- Εντοπίζουμε τον τύπο του δέρματός μας. Αν δυσκολευόμαστε, ζητάμε τη συμβουλή ενός δερματολόγου ή μιας επαγγελματία αισθητικού.
- Λαμβάνουμε υπόψη μας τις εξωτερικές συνθήκες, τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής, αλλά και το υπερβολικό στρες. Η επιδερμίδα είναι ένα όργανο που αντιδρά άμεσα σε όλα τα παραπάνω. Για παράδειγμα, όταν νιώθουμε έντονο στρες, εμφανίζουμε μεγαλύτερα ποσοστά αφυδάτωσης.
- Διαβάζουμε προσεκτικά τα συστατικά της κάθε κρέμας, ώστε να μάθουμε αν περιέχει χημικές ουσίες και parabens και πόσο πλούσια είναι η σύνθεσή της.
- Εξετάζουμε την υφή της, το πώς απλώνεται στο δέρμα, αλλά και την αίσθηση που αφήνει.
- Ωστόσο, μια δοκιμή στο χέρι δεν είναι αρκετή για να καταλάβουμε αν ταιριάζει στο δέρμα μας. Ζητάμε από την πωλήτρια ένα δειγματάκι της ενυδατικής που νομίζουμε ότι μας ταιριάζει και τη χρησιμοποιούμε κάποιες μέρες για να δούμε πώς θα συμπεριφερθεί η επιδερμίδα μας.
- Ο καπνός αυξάνει τη σμηγματόρροια κατά 60% και μειώνει κατά 50% τη δυνατότητα συγκράτησης υγρασίας. Άρα, αν είμαστε καπνίστριες, θα χρειαστούμε συχνότερη ενυδάτωση με ελαφρύτερες ενυδατικές συνθέσεις.
Ακόμα και η λιπαρή επιδερμίδα με ατέλειες μπορεί να αφυδατωθεί
Σωστό Μπορεί το λιπαρό δέρμα να είναι το πιο ανθεκτικό και να μη «σπάει» εύκολα, όμως η λάθος περιποίησή του μπορεί να το αφυδατώσει. Και όταν λέμε λάθος, εννοούμε τον καθαρισμό με σκληρά προϊόντα πάνω από 2 φορές τη μέρα, τη χρήση πολύ ζεστού νερού, που αφαιρεί το υδρολιπιδικό φιλμ της επιδερμίδας, και την εφαρμογή δραστικών προϊόντων κατά της ακμής. Επιπλέον, η λιπαρότητα και η συσσώρευση σμήγματος στην επιφάνεια είναι δυνατόν να οφείλονται στην ανεπαρκή ενυδάτωση του δέρματος, το οποίο προσπαθεί να υπερκαλύψει την εσωτερική αφυδάτωση.
Οι ακριβές ενυδατικές είναι πολύ πιο αποτελεσματικές σε σχέση με τις πιο φθηνές
Λάθος Αρκετές συνθέσεις που πωλούνται στα σουπερμάρκετ είναι εφάμιλλες των πιο ακριβών, που βρίσκονται μόνο στα καταστήματα καλλυντικών. Μην ξεχνάτε ότι οι τιμές διαμορφώνονται ανάλογα με τον οίκο και το ευφάνταστο, πολυτελές packaging (συσκευασία). Για να ξέρετε τι αγοράζετε, διαβάζετε τα συστατικά της φόρμουλας και προσέχετε τη μάρκα της. Όσο πιο αξιόπιστη, τόσο πιο πιθανό είναι να κάνετε μια πετυχημένη αγορά με λιγότερα χρήματα.
Πρέπει να επιλέγεται ανάλογα με την ηλικία
Σωστό και λάθος Το πιο βασικό κριτήριο για την επιλογή είναι ο τύπος της επιδερμίδας μας. Ωστόσο, καθώς μεγαλώνουμε, είναι πιθανό να αλλάξουν οι ανάγκες μας, γιατί μειώνεται η παραγωγή του σμήγματος και των πρωτεϊνών που στηρίζουν το πάχος και τη σφριγηλότητα της επιδερμίδας, με αποκορύφωμα την περίοδο της εμμηνόπαυσης. Συμπέρασμα: Διαλέγουμε την ενυδατική μας με βάση τον τύπο μας, φροντίζοντας όμως να έχουμε κατά νου τις ανάγκες μας.
Πώς απλώνουμε την ενυδατική
- Παίρνουμε ποσότητα ίση με ένα φουντούκι και τη «δουλεύουμε» με καθαρά δάχτυλα προκειμένου να πάρει τη θερμοκρασία του σώματος και να απορροφηθεί πιο εύκολα από το δέρμα.
- Την απλώνουμε σε τέσσερα σημεία του προσώπου (μέτωπο, πιγούνι και μάγουλα) με τις άκρες των δαχτύλων και κάνουμε απαλές κινήσεις μασάζ. Αυτό διεγείρει τα κύτταρα και ενεργοποιεί τη λέμφο.
- Αφού ενυδατώσουμε το πρόσωπο, προχωράμε στην περιοχή του λαιμού και ιδιαίτερα κάτω από το πιγούνι, σημείο που μαρτυρά τα πρώτα στάδια της χαλάρωσης.
- Προτιμάμε μια πιο ελαφριά σύνθεση, σε περίπτωση που συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε make-up με ενυδατικούς παράγοντες. Διαφορετικά, ο συνδυασμός δύο ενισχυμένων συνθέσεων μπορεί να προκαλέσει λιπαρότητα, να φράξει τους πόρους και φυσικά να «ακυρώσει» το μακιγιάζ.
Μπορεί να προστατεύσει από τη μόλυνση του περιβάλλοντος
Σωστό Το καυσαέριο, για παράδειγμα, που επικάθεται στην επιδερμίδα, γεννά τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες ευθύνονται για την οξείδωση, ενώ οι τοξίνες που συσσωρεύονται καταστρέφουν τα κύτταρα. Σύντομα, το δέρμα αφυδατώνεται, γίνεται τραχύ και γερνά πρόωρα. Ακόμη, μπορεί να γίνει πιο ξηρό ή πιο λιπαρό, αλλά και να αποκτήσει ευαισθησία. Ποια είναι η λύση; Να επιλέξετε μια κρέμα με αντιηλιακά φίλτρα και συστατικά που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΝ κ. AΝΤΩΝΗ ΣΕΡΕΤΑ, δερματολόγο, και την κ. ΜΑΙΡΗ ΦΙΛΙΠΠΑΙΟΥ, πτυχιούχο αισθητικό με ειδικότητα στην Κοσμετολογία (www.mfdayspa.gr)