Είστε κι εσείς ένα από τα «θύματα» του χειμώνα, που χωρίς να το καταλάβουν πήραν πέντε κιλά και τώρα δεν ξέρουν τι να (πρωτο)κάνουν; Θα προσπαθούσατε τα πάντα για να τα χάσετε και να χωρέσετε στα skinny τζιν νούμερο 27; Ξανασκεφτείτε το! Δείτε το αλλιώς και αναγνωρίστε ότι διαθέτετε πέντε κιλά που σας κάνουν ακόμη πιο όμορφες, πιο ζουμερές, πιο λαχταριστές. Πέντε κιλά που σας δίνουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσετε τη ζωή με άλλον αέρα, με μια διάθεση πιο χαλαρή, με μια καλύτερη ίσως εικόνα για τον εαυτό σας. Ας ακούσουμε τη γνώμη ενός γάλλου διαιτολόγου, που έγινε διάσημος για τη δίαιτα που έχει το όνομά του. Το πρώτο βιβλίο του Πιέρ Ντoυκάν φέρει τον τίτλο «Οι άντρες προτιμούν τις στρουμπουλές» (Les hommes préfèrent les rondes) και μέσα σε αυτό τονίζει: «Για κάθε γυναίκα υπάρχει ένα συγκεκριμένο βάρος στο οποίο βρίσκεται στο απόγειό της, μία φάση στην οποία είναι τέλεια, σαν ένα ώριμο φρούτο έτοιμο να το απολαύσουμε. Ονομάζω αυτό το βάρος “το βάρος της ομορφιάς”. Μόλις το φτάσει, η λάμψη και η αύρα της βρίσκονται στο μάξιμουμ». Διότι, αναγκαστικά, όταν αδυνατίζουμε υπερβολικά, το σώμα μας ζορίζεται και μας εκδικείται. Το δέρμα θαμπώνει, η ενεργητικότητα χάνεται. Ο δρ. Ντουκάν προειδοποιεί: «Στο γραφείο μου έρχονται γυναίκες που θέλουν να χάσουν με κάθε τίμημα πέντε κιλά, παρόλο που δεν το έχουν ανάγκη. Η προσπάθειά τους αυτή έχει σοβαρές επιπτώσεις πάνω στην υγεία, αλλά και τη γοητεία τους. Ξεχνούν ότι οι γλουτοί και το στήθος τους είναι τα σημεία που τραβούν τους άνδρες, ότι ενστικτωδώς διαλέγουν τις ζουμερές γυναίκες». Το αποδεικνύει ακόμη και μία έρευνα που έγινε πρόσφατα στο κοινωνικό δίκτυο Badoo, όπου 2.000 άνδρες συμφώνησαν ότι η ιδανική γυναίκα είναι καστανή, έχει γαλάζια μάτια και φοράει νούμερο 14 (στη Μεγάλη Βρετανία αυτό ισοδυναμεί περίπου με το large).

Τι φταίει;
Για να δείχνουν σέξι οι καμπύλες και το σώμα να αποκτήσει το περίγραμμα που του αξίζει, το ζητούμενο είναι η υφή του. Όσο πιο σφιχτό είναι το δέρμα τόσο πιο πολύ θα δείχνουμε εκθαμβωτικές σαν μία Μπεγιονσέ ή μία Σκάρλετ Γιόχανσον στο κόκκινο χαλί. Οι προσπάθειές μας στρέφονται στις ίνες του κολλαγόνου και της ελαστίνης, οι οποίες στο πέρασμα του χρόνου ξεχειλώνουν και μπερδεύονται. Φανταστείτε τις σαν τα δόντια μίας χτένας. Αντί να είναι σωστά παρατεταγμένες, όπως συμβαίνει στη νεαρή ηλικία, χάνουν το σχήμα τους, αλλοιώνονται και ανακατεύονται η μία με την άλλη. Πέρα από τη γήρανση, οι κυριότερες αιτίες είναι οι αυξομειώσεις του βάρους, η έκθεση στον ήλιο, οι διάφορες καταχρήσεις (τσιγάρο, ποτό, κακή διατροφή), αλλά και ο κληρονομικός παράγοντας. Μάλιστα, σε περιοχές του σώματος όπως τα μπράτσα και οι γλουτοί, η χαλάρωση είναι χειρότερη από αυτήν του προσώπου. Ακόμη περισσότερο υποφέρει η κοιλιά, ένας κατεξοχήν χώρος αποθήκευσης λίπους, ο οποίος ταλαιπωρείται τόσο από τα κιλά όσο και από τις εγκυμοσύνες.

Το θερμικό σοκ
Για να διεγείρουμε την παραγωγή του κολλαγόνου, πρέπει να κάνουμε τους ινοβλάστες να νομίζουν ότι έχουν υποστεί έγκαυμα. Έτσι, διεγείρονται οι φυσικές διαδικασίες της ανάπλασης και τα κύτταρα συνθέτουν νέες ελαστικές ίνες. Αυτό ακριβώς πετυχαίνουν οι ραδιοσυχνότητες, δηλαδή τα ηλεκτρικά κύματα που διοχετεύουν τη θερμότητα μέσα στο δέρμα χωρίς να επηρεάζουν την επιφάνειά του. «Με τη βοήθεια του ειδικού μηχανήματος, μεταφέρεται θερμότητα στο χόριο, τη στιβάδα όπου βρίσκονται οι ινοβλάστες», μας λέει η πλαστικός χειρουργός Βίλλυ Ροδοπούλου. Και προσθέτει: «Με την αυξημένη θερμότητα, οι ίνες αντιδρούν αμέσως. Παύουν να είναι χαλαρές και συσφίγγονται, όπως συμβαίνει και σε μία τρίχα όταν καίγεται. Συγχρόνως, αντιδρούν και οι ινοβλάστες. Πιστεύοντας ότι το κολλαγόνο έχει υποστεί βλάβη, όπως συμβαίνει στο έγκαυμα, δίνουν εντολή για την παραγωγή καινούργιων αποθεμάτων. Αυτό σημαίνει ότι στο πέρασμα του χρόνου το δέρμα θα αποκτά όλο και περισσότερες ίνες, αλλά και καλύτερης ποιότητας». Μάλιστα, τώρα η τεχνολογία αυτή συνδυάζεται με τις fractional τεχνικές, ώστε να διαχέεται σε σημεία (τελίτσες) και να εφαρμόζεται σε υψηλότερες, δηλαδή πιο δραστικές, εντάσεις. Η συσκευή της νέας εποχής ονομάζεται Fractora, έχει εφαρμογές τόσο στο πρόσωπο όσο και στο σώμα και επιπλέον μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη θεραπεία της κυτταρίτιδας σε συνδυασμό με τη σύσφιγξη.
Η διαδικασία: Συνιστώνται 5-6 συνεδρίες ανά δεκαήμερο. Τα αποτελέσματα γίνονται ορατά σταδιακά και περισσότερο εμφανή από τη δεύτερη με τρίτη συνέδρια. Ωστόσο, εάν το πρόβλημα της δερματικής χαλάρωσης δεν είναι σοβαρό, τότε απαιτούνται λιγότερες συνεδρίες με μεγαλύτερα χρονικά μεσοδιαστήματα από θεραπεία σε θεραπεία. Η σύσφιγξη διαρκεί για δύο περίπου χρόνια. Ακόμη όμως και μετά την πάροδο αυτού του χρονικού διαστήματος, το δέρμα χαλαρώνει με διαφορετικούς ρυθμούς. Στην ουσία, είναι σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι αν δεν είχε υποβληθεί ποτέ σε θεραπεία. Αν, όμως, κανείς επιζητά μία καινούργια ανανέωση, μπορεί να επαναλάβει την εφαρμογή δυόμισι με τρία χρόνια μετά την πρώτη φορά. Οι τιμές ξεκινούν από 200€ για κάθε εφαρμογή.

Θεραπεία επαγωγής κολλαγόνου

■ Μηχανική διέγερση με νίντλινγκ: Στόχος κάθε προσπάθειας είναι να «ξυπνήσει» τη φυσική διαδικασία της ανάπλασης. Το στοίχημα του νοτιοαφρικανού πλαστικού χειρουργού Ντες Φερνάντεζ ήταν να το πετύχει χωρίς να χρησιμοποιήσει μηχανικά μέσα ή ενέσιμες ουσίες. Έτσι εφηύρε το νίντλινγκ. «Με αυτή τη μέθοδο μπορούμε να αυξήσουμε την παραγωγή του κολλαγόνου και να βοηθήσουμε το δέρμα να υποστηριχθεί», δηλώνει ο Φερνάντεζ. Η θεραπεία γίνεται με τη βοήθεια ενός κυλίνδρου με μικροσκοπικές βελόνες (μήκους ενός χιλιοστού) ο οποίος, καθώς κυλάει πάνω στην επιδερμίδα, προκαλεί ανεπαίσθητα τραύματα. «Το μήνυμα του τραύματος και κατά συνέπεια της ανάγκης για ανάπλαση, φτάνει τόσο βαθιά, ώστε πετυχαίνουμε όχι μόνο αύξηση της ποσότητας, αλλά και βελτίωση της ποιότητας του κολλαγόνου και της ελαστίνης», προσθέτει ο ειδικός.
Η διαδικασία: Οι θεραπείες γίνονται στο ιατρείο με τη χρήση τοπικής αναισθησίας και χρειάζονται έξι επαναλήψεις, σε απόσταση μίας έως δύο εβδομάδων. Το νίντλινγκ μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις περιοχές του προσώπου και του σώματος. Στην Ελλάδα εφαρμόζεται από τον πλαστικό χειρουργό κ. Σπύρο Βλάχο. Το συνολικό κόστος είναι 800€.
■ Καινούργιες ελαστικές ίνες με κλασματική τεχνολογία: Για να «ξυπνήσουν» οι ινοβλάστες χωρίς να τραυματιστεί η εξωτερική στιβάδα της επιδερμίδας, επιστρατεύεται μία νέα τεχνολογία λέιζερ που μεταφέρει τη θερμική ενέργεια στις κατώτερες στιβάδες του δέρματος χωρίς να τραυματίσει ουσιαστικά την επιφάνεια. «Το Fraxel στοχεύει σε μικροσκοπικές περιοχές του δέρματος στην έκταση μίας τελείας. Προκαλεί μικροσκοπικούς τραυματισμούς και παρακινεί τους ινοβλάστες να συνθέσουν κολλαγόνο, δηλαδή καινούργιο δέρμα, όχι μόνο στις περιοχές που έχουμε τραυματίσει, αλλά και στα γειτονικά κύτταρα», μας λέει ο δερματολόγος Κυριάκος Βολονάκης, επιστημονικός υπεύθυνος του τμήματος Αισθητικής Δερματολογίας & Αντιγήρανσης του Νοσοκομείου «Μητέρα».
Η διαδικασία: Η εφαρμογή επαναλαμβάνεται τρεις φορές, σε απόσταση ενός μήνα μεταξύ τους. Τα αποτελέσματα γίνονται ορατά από την πρώτη εφαρμογή, αλλά καθώς οι ινοβλάστες διεγείρονται σταδιακά, ολοκληρώνονται μετά από αρκετούς μήνες. Οι τιμές ξεκινούν από 200€ για κάθε εφαρμογή.

Βιοδιέγερση
Η ομοιοπαθητική άποψη για τη λειτουργία των ινοβλαστών υποστηρίζει πως τα κύτταρα αυτά μπορούν να επιτελέσουν τέλεια τη δουλειά τους, αρκεί να βρεθούν στο κατάλληλο περιβάλλον. Ένας από τους «πατέρες» της βιοδιέγερσης, ο δρ. Γκουστάβο Λάιμπσχοφ, ιδρυτής και διευθυντής της Διεθνούς Σχολής Μεσοθεραπείας στο Τέξας, εξηγεί ότι «με αυτή τη μέθοδο επεμβαίνουμε κατευθείαν στο “εργοστάσιο” σύνθεσης των ελαστικών ινών». Και ο ειδικός συνεχίζει: «Έτσι δημιουργούμε το γόνιμο έδαφος ώστε να τονώσουμε τη λειτουργία τους. Γι’ αυτόν τον σκοπό κάνουμε μικροενέσεις, που φτάνουν μέχρι το χόριο μεταφέροντας συσφιγκτικούς παράγοντες. Χάρη στη βιοδιέγερση, μπορούμε όχι μόνο να διορθώσουμε τις φθορές που έχει υποστεί το δέρμα, αλλά και να προλάβουμε εκείνες που θα εμφανιστούν στο μέλλον. Μετά από μία τέτοια θεραπεία, τα δερματικά κύτταρα έχουν μεγαλύτερη αντοχή στον χρόνο και κατά συνέπεια γερνούν με βραδύτερους ρυθμούς».
Η διαδικασία: Ανάλογα με το πρόβλημα επιλέγεται και το κατάλληλο κοκτέιλ. Σε σημεία όπου η αφυδάτωση είναι έντονη γίνεται θεραπεία με κοκτέιλ στο οποίο κυριαρχεί το υαλουρονικό οξύ. Αν πάλι η γήρανση κάνει την επιδερμίδα θαμπή και άτονη, τότε δίνεται προτεραιότητα στην ιντεμπενόνη. Οι ενέσεις επαναλαμβάνονται περίπου κάθε 3 εβδομάδες για 4-6 εφαρμογές. Οι τιμές ξεκινούν από 100€.

Οι δραστικές ουσίες:

Υαλουρονικό οξύ
Αν και αρχικά το γνωρίσαμε ως υλικό που «γεμίζει» τις ρυτίδες, τώρα πια ξέρουμε ότι το υαλουρονικό οξύ είναι το μυστικό της βαθιάς ενυδάτωσης. «Η βαθιά ενυδάτωση με αυτό το υλικό δίνει σφρίγος και πάχος στο δέρμα», μας λέει η δερματολόγος Μαρία Μαυρίδου. Φανταστείτε τις ίνες σαν σπόρους που φυτρώνουν στο χώμα, τους οποίους βοηθάμε να μεγαλώσουν και να γίνουν λουλούδια παρέχοντάς τους αρκετό νερό. Αυτό, λοιπόν, καταφέρνουμε με τα ενέσιμα διαλύματα που περιέχουν υαλουρονικό οξύ.

DMAE
H συντομογραφία DMAE αναφέρεται στη διμεθυλοαμινοαιθανόλη. «Κλινικές έρευνες έχουν δείξει ότι το DMAE βοηθάει στη σύσφιγξη», επισημαίνει η δερματολόγος Μα-ρία Μαυρίδου. Και προσθέτει: «Για να καταλάβει κανείς τη λειτουργία του, μπορεί να την παρομοιάσει με το αντίθετο του μπότοξ. Ενώ το μπότοξ χαλαρώνει τις μυϊκές κινήσεις του δέρματος, το DMAE ουσιαστικά τεντώνει τις ίνες. Το δέρμα δείχνει πιο σφιχτό, πιο ζωντανό». Για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, η ουσία συνδυάζεται με τις βιταμίνες Α, C και Ε και με διάφορα ένζυμα.

Ιντεμπενόνη
Το καινούργιο παντοδύναμο αντι-οξειδωτικό ονομάζεται ιντεμπενόνη και είναι ένα συνθετικό ανάλογο του συνένζυμου Q10. Η δερματολόγος Κατερίνα Λαμπρινοπούλου μας εξηγεί: «Οι ελεύθερες ρίζες επιτίθενται σε κύτταρα του δέρματος και εμποδίζουν τη σωστή λειτουργία τους. Το αποτέλεσμα είναι οι ινοβλάστες να μην παράγουν το απαιτούμενο κολλαγόνο ώστε να κρατηθεί σφιχτό το δέρμα». Η αντιοξειδωτική προστασία ολοκληρώνεται με βιταμίνες και ένζυμα τα οποία περιέχονται στο ίδιο διάλυμα με την ιντεμπενόνη.