Ευτυχώς η εποχή που η σοκο­λάτα θεωρείτο αποκλειστικά και μόνο ένας βλαβερός, γεμάτος θερμίδες πειρασμός είναι πια παρελθόν. Οι επιστημονικές έρευνες αναφέρονται συχνά στην αντικαταθλιπτική, την αντιγηραντική, την αντιοξειδωτική και την αγγειοπροστατευτική δράση της μαύρης σοκολάτας, ενώ πρόσφατα μια καινούργια μελέτη έδειξε ότι η «τροφή των θεών» -Theobroma Cacao, όπως είναι στα λατινικά η βοτανική ονομασία του κακάο- προφυλάσσει και τις εγκύους από την πιθανότητα να πάθουν εκλαμψία κατά τον τοκετό. Οι περισσότερες από τις 300 ευεργετικές χημικές ουσίες που περιέχει η σοκολάτα δεν επιδρούν στον οργανισμό μας μόνο όταν τρώμε (με μέτρο, εννοείται) αυτό το λαχταριστό προϊόν. Έχουν πολλά να προσφέρουν και στην ομορφιά μας, αν τη χρησιμοποιή­σουμε εξωτερικά ως καλλυντικό. Μια σοκολατοθεραπεία σε spa ή στο σπίτι σίγουρα θα ανανεώσει το δέρμα και την όψη σας. Πέρα από αυτό, είναι και μια απολαυστική, προσιτή πολυτέλεια που θα κάνει θαύματα και στη διάθεσή σας.


Φτιάξτε τα μόνες σας

1. Ενυδατική μάσκα προσώπου
Αν το κρύο έχει αφυδατώσει την επιδερμίδα σας, τα συστατικά αυτής της μάσκας θα την κάνουν απαλή και βελούδινη. Οι νιφάδες βρόμης θα προκαλέσουν μια ελαφριά απολέπιση απομακρύνοντας τα νεκρά κύτταρα, η καφεΐνη που περιέχει το κακάο θα τονώσει την κυκλοφορία στα τριχοειδή αγγεία προσφέροντας λάμψη στο πρόσωπό σας και το μέλι με τις αναπλαστικές, αντιγηραντικές και μαλακτικές ιδιότητές του θα θρέψει την επιδερμίδα. Θα φτιάξετε τη μάσκα ανακατεύοντας:
● 1/3 του φλιτζανιού κακάο σε σκόνη
● 3 κουταλιές κρέμα γάλακτος
● 1/4 του φλιτζανιού μέλι
● 3 κουταλάκια νιφάδες βρόμης

Εφαρμογή: Απλώνετε το μείγμα στο πρόσωπο, αποφεύγοντας την περιοχή γύρω από τα μάτια, και κάνετε ελαφρύ μασάζ με κυκλικές κινήσεις. Αφήνετε τη μάσκα να δράσει για 10 λεπτά περίπου, μετά την ξεβγάζετε καλά με άφθονο χλιαρό νερό και βάζετε μια κρέμα προσώπου.

2. Μείγμα για το μπάνιο με άρωμα σοκολάτας
Το ζεστό άρωμα της σοκολάτας και των αιθέριων ελαίων που θα αναδίδεται από την μπανιέρα, θα χαλαρώσει το σώμα και το πνεύμα σας. Το γεράνι είναι στυπτικό και επουλωτικό και το ιλάνγκ-ιλάνγκ εξισορροπεί το σμήγμα. Οι νιφάδες της βρόμης και η σόδα θα κάνουν το δέρμα σας απαλό και ελαστικό, ενώ η σοκολάτα γάλακτος θα το ενυδατώσει και θα το θρέψει. Για να φτιάξετε αυτό το πρωτότυπο μείγμα μπάνιου, θα χρειαστείτε:
● 1/4 του φλιτζανιού μαγειρική σόδα
● 1/4 του φλιτζανιού νιφάδες βρόμης αλεσμένες σε σκόνη
● 1/2 φλιτζάνι σοκολάτα γάλακτος σε σκόνη
● 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο γεράνι
● 1 σταγόνα αιθέριο έλαιο ιλάνγκ-ιλάνγκ

Εφαρμογή: Αναμειγνύετε πρώτα καλά σε ένα μπολ όλα τα υλικά σε μορφή σκόνης και μετά ρίχνετε μία-μία σταγόνα τα αιθέρια έλαια, ανακατεύοντας συνεχώς. Γεμίζετε την μπανιέρα, προσθέτετε το μείγμα στο νερό και χαλαρώνετε όση ώρα ­θέλετε.

3. Lip balm για απαλά χείλη
Το δέρμα στα χείλη είναι λεπτό, ευαί­σθητο και χάνει εύκολα την υγρασία του από τον αέρα, το κρύο, την υπερβολική ζέστη ή τα τσιγάρα. Το lip balm που θα φτιάξετε είναι ένα πραγματικό φάρμακο ενυδάτωσης και θρέψης για τα χείλη. Τα δραστικά του συστατικά είναι οι διάφορες φυτικές λιπαρές ουσίες (βούτυρο κακάο, σοκολάτα, αμυγδαλέλαιο ή λάδι ελιάς) και, βέβαια, η βιταμίνη Ε, που παίζει αναπλαστικό και προστατευτικό ρόλο.
● 3 κουταλιές βούτυρο κακάο
● 3-4 μικρά κομματάκια σοκολάτας
● 1 κάψουλα βιταμίνης E
● 1/4 κουταλάκι αμυγδαλέλαιο ή λάδι ελιάς

Εφαρμογή: Λιώνετε το βούτυρο κακάο. Έπειτα, ρίχνετε τα κομματάκια σοκολάτας και ανακατεύετε ωσότου λιώσουν και αυτά. Προσθέτετε τη βιταμίνη Ε και το αμυγδαλέλαιο ή λάδι ελιάς. Ανακατεύετε καλά. Φυλάτε το μείγμα σε ένα καλά κλεισμένο βαζάκι.

Tip!
Εάν φτιάχνετε καλλυντικά με κομμάτια σοκολάτας και όχι με σκόνη σοκολάτας, να τη λιώνετε πάντα σε μπεν μαρί. Έτσι, δεν θα αλλοιώνονται τα ευαίσθητα θρεπτικά συστατικά της.