Το δέρµα στο στήθος καταπονείται περισσότερο από ό,τι σε άλλες περιοχές του σώµατος.
Το βάρος των µαστών, οι αυξοµειώσεις στον όγκο τους ανάλογα µε τη φάση του κύκλου,
οι µεταπτώσεις στο βάρος, η εγκυµοσύνη και η γαλακτοφορία το ταλαιπωρούν.
Το αποτέλεσµα είναι χαλάρωση. Συγχρόνως, οι ήπιες µέθοδοι της αισθητικής ιατρικής αναλαµβάνουν να τονώσουν τη λειτουργία των ινοβλαστών, ώστε να προσφέρουν σύσφιγξη και να δώσουν µια µικρή αίσθηση ανόρθωσης. Για τις πιο τολµηρές, προτείνεται η µεταφορά λίπους, δηλαδή η αύξηση µε ένα υλικό που προέρχεται από τον ίδιο τον οργανισµό.

Αύξηση με ενέσεις λίπους
Στα περισσότερα μέρη του σώματος, π.χ. στους γλουτούς, τους μηρούς, τα μπράτσα και το προγούλι, η παρουσία του λίπους μάς ενοχλεί. Αν όμως γινόταν με έναν μαγικό τρόπο να το μεταφέρουμε στο στήθος, θα το λατρεύαμε. Η πλαστική χειρουργική, λοιπόν, μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε την κρυφή μας αυτή επιθυμία πραγματικότητα. Ας δούμε πώς: Το λίπος από τις λιποαποθήκες του σώματος συλλέγεται με την τεχνική της λιποαναρρόφησης και στη συνέχεια εγχέεται στο στήθος για να αυξήσει το μέγεθός του. Καθώς πρόκειται για ένα «αυτόλογο» υλικό, δηλαδή προέρχεται από τον δικό μας οργανισμό, είναι η πιο ασφαλής επιλογή για να αποφύγουμε κάθε είδους αντιδράσεις απέναντι σε ξένα σώματα. «Η τεχνική της λιπομεταφοράς προτείνεται σε γυναίκες που θέλουν να πετύχουν αύξηση κατά ένα περίπου νούμερο», μας λέει ο πλαστικός χειρουργός κ. Απόστολος Γαϊτάνης και προσθέτει: «Τα αποτελέσματά της είναι μόνιμα, ωστόσο δεν επιφέρει εντυπωσιακές αλλαγές, αφού η ποσότητα του λίπους που μπορούμε να εγχύσουμε με ασφάλεια είναι περιορισμένη. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να διαθέτει το σώμα της γυναίκας περισσευούμενο λίπος, δηλαδή το βάρος της να ξεπερνάει κατά πέντε τουλάχιστον κιλά το ιδανικό για το ύψος της. Η μέθοδος αυτή ενδείκνυται για γυναίκες οι οποίες παρουσιάζουν αυξημένη ευαισθησία στη σιλικόνη και υποφέρουν από “κάψες” (τους σκληρούς ιστούς με τους οποίους μερικές φορές περιβάλλει ο οργανισμός το ένθεμα της σιλικόνης)».
Η τεχνική Η επέμβαση γίνεται σε νοσοκομείο με ελαφριά αναισθησία (μέθη). Αρχικά διεξάγεται μία κλασική λιποαναρρόφηση στις περιοχές όπου αποθηκεύεται το λίπος (συνήθως είναι η κοιλιά και οι γλουτοί), με τη χρήση μιας ειδικής κάνουλας. Μέσα σε αυτήν το λίπος που αφαιρέθηκε υποβάλλεται σε επεξεργασία, καθαρισμό και φυγοκέντρηση, ώστε να δώσει το υλικό που είναι κατάλληλο για έγχυση. «Οι ενέσεις γίνονται με τέτοιον τρόπο ώστε να αποφύγουμε τη διοχέτευση του λίπους μέσα στον μαζικό αδένα, αφού είναι ένας ορμονοεξαρτώμενος ιστός, επιρρεπής στην καρκινογένεση», μας λέει ο κ. Γαϊτάνης και συμπληρώνει: «Μετά την επέμβαση εμφανίζονται κάποιες μελανιές και πρηξίματα, τα οποία όμως υποχωρούν σταδιακά. Για να επουλωθεί το στήθος, χρειάζεται περίπου μία εβδομάδα. Στον πρώτο χρόνο μετά την επέμβαση το λίπος απορροφάται από τον οργανισμό σε ποσοστό 20-50%. Εκείνο όμως που δεν θα αφομοιωθεί, θα παραμείνει μόνιμα στη θέση του». Κόστος: Περίπου 3.000€
Σύσφιγξη με μεσοθεραπεία
Ένα καινούργιο κοκτέιλ μεσοθεραπείας, το MesoTight, περιέχει το μόριο DMAE, που θεωρείται η «ναυαρχίδα» της σύσφιγξης. «Κλινικές έρευνες έχουν δείξει ότι το DMAE βοηθά στη σύσφιγξη», μας λέει η δερματολόγος κ. Μαρία Μαυρίδου και συνεχίζει: «Για να καταλάβει κανείς τη λειτουργία του, δεν έχει παρά να την παρομοιάσει με το αντίθετο του μπότοξ. Ενώ, δηλαδή, το μπότοξ χαλαρώνει τις μυϊκές κινήσεις του δέρματος, το DMAE ουσιαστικά τεντώνει τις ίνες. Καθώς το δέρμα έχει αμέτρητες νευρικές απολήξεις, μέσα από τις οποίες λειτουργεί η αίσθηση της αφής, το DMAE τονώνει τη λειτουργία τους. Το αποτέλεσμα είναι ένα δέρμα που δείχνει πιο σφιχτό, πιο ζωντανό». Για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, η ουσία συνδυάζεται με ουμπικινόνη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα σημάδια της γήρανσης από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η ηλιακή ακτινοβολία και το κάπνισμα.
Η τεχνική Επειδή οι μαστοί είναι ορμονοεξαρτώμενα όργανα, οι γιατροί αποφεύγουν τις ενέσεις πάνω τους. Ωστόσο, το κοκτέιλ της μεσοθεραπείας μπορεί να γίνει στην ευρύτερη περιοχή του ντεκολτέ. Για να ολοκληρωθούν τα αποτελέσματα, απαιτούνται 6 επαναλήψεις, σε απόσταση ενός μήνα μεταξύ τους. Κόστος 100€ για κάθε εφαρμογή.
Αντιμετώπιση των ραγάδων με λέιζερ
Δεν είναι μόνο η εγκυμοσύνη, αλλά και οι αυξομειώσεις του βάρους που ταλαιπωρούν το δέρμα. Το αποτέλεσμα είναι η εμφάνιση ραγάδων, κυρίως στον άνω πόλο του στήθους. Στους πρώτους μήνες της ζωής τους, το χρώμα τους είναι κόκκινο και η θεραπεία τους είναι αρκετά αποτελεσματική. Αργότερα όμως παλιώνουν, λευκαίνουν και γίνονται πιο επίμονες.
Η τεχνική «Για τις κόκκινες ραγάδες χρησιμοποιούμε λέιζερ παλμικού φωτός, με ποσοστά επιτυχίας που αγγίζουν το 80%», μας λέει ο πλαστικός χειρουργός κ. Κωνσταντίνος Φλώρος και προσθέτει: «Έτσι κινητοποιούμε τους μηχανισμούς ανάπλασης. Οι θεραπείες επαναλαμβάνονται 2 έως 3 φορές, σε απόσταση ενός μήνα μεταξύ τους». Όσο όμως περνάει ο καιρός, τόσο νεκρώνονται οι ινοβλάστες. «Για να αντιμετωπιστούν οι λευκές ραγάδες, εφαρμόζεται το κλασματικό λέιζερ CO2 (ισχυρή fractional τεχνολογία), το οποίο προκαλεί μικρά, ανεπαίσθητα εγκαύματα, σαν τρυπούλες στο δέρμα, και αναγκάζει τους ινοβλάστες να παράγουν φρέσκο κολλαγόνο. Η βελτίωση αγγίζει το 60%», εξηγεί ο ειδικός. Οι θεραπείες γίνονται σε ιατρείο εξοπλισμένο με λέιζερ κλασματικής τεχνολογίας και επαναλαμβάνονται περίπου 6 φορές σε απόσταση ενός μήνα. Κόστος 300€ για κάθε επίσκεψη.
Ανάπλαση του δέρματος
Όποιο κι αν είναι το μέγεθος ή το σχήμα του, η φυσική ομορφιά του στήθους εξαρτάται από την κατάσταση του δέρματος που το περιβάλλει. Για να δείχνει σφιχτό και σφριγηλό, χρειάζεται ένα δίκτυο από φρέσκες, ζωντανές ίνες κολλαγόνου. Αυτή την ανάγκη επιδιώκει να καλύψει το σύστημα Breast Form, μια θεραπεία που ενισχύει, ενυδατώνει και αναζωογονεί την επιδερμίδα.
Η τεχνική Η εφαρμογή είναι ήπια και πραγματοποιείται στο ιατρείο χωρίς ενέσεις ή μηχανήματα. Η θεραπεία ξεκινά με απολεπιστικούς παράγοντες, που απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα και διεγείρουν τη διαδικασία της ανάπλασης, συνεχίζεται με αναζωογονητικές ουσίες, που ενισχύουν τη σύσφιγξη, και ολοκληρώνεται με φυτικό κολλαγόνο. Για την εκγύμναση των ιστών, η θεραπεία χρησιμοποιεί το «κυματοειδές» μασάζ, μια τεχνική που ασκεί θερμική δράση, ώστε να διεγερθεί η μικροκυκλοφορία και να τροφοδοτηθεί η περιοχή με θρεπτικά στοιχεία που μεταφέρει το αίμα. «Η θεραπεία επιτυγχάνει άμεσο αποτέλεσμα ανόρθωσης», τονίζει o πλαστικός χειρουργός κ. Αναστάσιος Τσεκούρας και συμπληρώνει: «Για να ολοκληρωθούν τα αποτελέσματά της χρειάζονται 6 επαναλήψεις, μία φορά την εβδομάδα». Κόστος Περίπου 300€ για το σύνολο της θεραπείας.
Ανόρθωση με ηλεκτροδιέγερση
Το στήθος υποστηρίζεται από νευρομυϊκές ίνες. Όταν αυτές χαλαρώνουν, χάνει το σφιχτό του περίγραμμα. Όταν, όμως, γυμνάζονται, το περίγραμμα ξαναβρίσκει το σχήμα του και βοηθά το στήθος να… σταθεί στο ύψος του. Τώρα αυτό επιτυγχάνεται χάρη στη μέθοδο της ηλεκτροδιέγερσης. «Η θεραπεία γίνεται με τη βοήθεια μιας συσκευής που εκπέμπει μικρορεύματα σε δώδεκα μήκη κύματος. Με την εναλλαγή τους, διεγείρει τα κύτταρα του δέρματος, ώστε να επιτελέσουν τις φυσιολογικές τους λειτουργίες», εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός κ. Αναστάσιος Τσεκούρας.
Η τεχνική Οι ηλεκτρικοί παλμοί διεγείρουν τα κινητικά νεύρα και προκαλούν μυϊκές συσπάσεις χωρίς να καταπονούν την επιδερμίδα. Χάρη σε αυτήν τη «μικρογυμναστική» των μυών, βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος και των θρεπτικών συστατικών, ενώ συγχρόνως τονώνεται ο μεταβολισμός των κυττάρων. «Από την πρώτη κιόλας εφαρμογή παρατηρούμε ανόρθωση των μαστών κατά ενάμιση περίπου πόντο», μας λέει ο ειδικός και προσθέτει: «Οι ιδανικές υποψήφιες, εκείνες που θα δουν τα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα από τη θεραπεία, είναι οι γυναίκες με μικρό έως μέτριο μαστό. Επιπλέον, όταν η χαλάρωση είναι περιορισμένη, η μέθοδος αυτή είναι η μόνη λύση, αφού το χειρουργείο δεν συστήνεται». Η θεραπεία ολοκληρώνεται σε 12 συνεδρίες, οι οποίες επαναλαμβάνονται 2-3 φορές την εβδομάδα. Κόστος 600€ για το σύνολο της θεραπείας. Για συντήρηση, γίνεται επανάληψη μία φορά τον μήνα.
Αύξηση με υαλουρονικό οξύ
Το ενέσιμο αυξητικό υλικό που άλλαξε την ιστορία των ρυτίδων τώρα αλλάζει και τα όνειρα που έχουμε για το στήθος μας. Οι ενέσεις με υαλουρονικό οξύ, οι οποίες γίνονται στη διάρκεια μιας απλής επίσκεψης στον γιατρό, μπορούν να διορθώσουν τη συμμετρία των μαστών και να αυξήσουν το μέγεθός τους. «Τα μόρια της ουσίας αυτής λειτουργούν σαν σφουγγάρια, απορροφούν νερό και πολλαπλασιάζουν τον όγκο τους», μας λέει η δερματολόγος κ. Πηνελόπη Τυμπανίδου και προσθέτει: «Το υαλουρονικό οξύ σταδιακά μεταβολίζεται από τον οργανισμό και δίνει τη θέση του στην υγρασία που έχουν συγκρατήσει τα μόριά του. Έτσι, ακόμη κι όταν απορροφηθεί, η διόρθωση δεν εξαφανίζεται εντελώς. Οι ενέσεις μπορούν να επαναληφθούν μετά από ένα ή ενάμιση χρόνο και είναι πιθανό τότε να χρειαστεί μικρότερη ποσότητα. Μάλιστα, καθώς η αρχική διόρθωση δεν υποχωρεί τελείως, τη δεύτερη φορά είναι πιθανό να χρειαστούμε λιγότερο υλικό».
Η τεχνική Οι ενέσεις πραγματοποιούνται στο ιατρείο με τοπική αναισθησία. Το υλικό εγχέεται βαθιά κάτω από το δέρμα, κάτω από τον μαστικό αδένα και πάνω από τον μυ. «Η ποσότητα που διοχετεύεται μπορεί να φτάσει συνολικά μέχρι τα 200 ml, δηλαδή 100 ml για κάθε στήθος, όγκος που ισοδυναμεί με αύξηση κατά ένα περίπου μέγεθος. Κατά την εφαρμογή του χρειάζεται προσοχή στη χρήση και την ποσότητα του υλικού, ώστε να μη διαταραχθεί η μελλοντική ακτινογραφική εικόνα της περιοχής σε ενδεχόμενη μαστογραφία. Ιδανική υποψήφια θεωρείται μια γυναίκα στα 30, η οποία έχει κάνει παιδιά και θέλει να αποκτήσει και πάλι το στήθος που διέθετε πριν από τις εγκυμοσύνες. Επίσης, σε περιστατικά ασυμμετρίας, η διόρθωση με υαλουρονικό δίνει πολύ καλά αποτελέσματα», εξηγεί η κ. Τυμπανίδου. Κόστος Οι τιμές της θεραπείας ξεκινούν από 1.200 € και διαμορφώνονται ανάλογα με την ποσότητα του υαλουρονικού οξέος που θα χρειαστεί.
Αισθητικός βελονισμός
«Η χαλάρωση σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματος συνδέεται με μια διαταραχή της υγείας», μας λέει η κ. Ευφροσύνη Παπακωνσταντίνου, γιατρός, ειδική στον αισθητικό βελονισμό. Και συνεχίζει: «Αφού κάνουμε τη διάγνωση για να βρούμε την αιτία, μπορούμε να επέμβουμε με μία ολιστική αντιμετώπιση, ώστε να πετύχουμε σύσφιγξη και ανόρθωση».
Η τεχνική «Χρησιμοποιούμε τον βελονισμό δύο φορές την εβδομάδα, κάνουμε ενέσεις με ομοιοπαθητικά φάρμακα, εφαρμόζουμε ειδικές τεχνικές μασάζ και συστήνουμε συμπληρώματα διατροφής που έχουν ως στόχο τη βελτίωση της κατάστασης του δέρματος. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η γυναίκα να βρίσκεται σε αναπαραγωγική ηλικία, ώστε να ανταποκριθεί το σώμα. Η μέθοδος δεν έχει αποτελέσματα σε γυναίκες με πολύ βαρύ στήθος», εξηγεί η ειδικός. Κόστος Κάθε συνεδρία κοστίζει περίπου 60€.