Δεν γεννηθήκαμε όλες οι γυναίκες με το τέλειο σώμα. Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες γυναίκες δηλώνουν ότι δεν είναι ευχαριστημένες με το σώμα τους. Ως σημαντικότερο πρόβλημα οι γυναίκες θεωρούν την κυτταρίτιδα και το τοπικό πάχος στην περιφέρεια των μηρών. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να αντιμετωπίσετε αυτά τα προβλήματα. Oι περισσότερες μέθοδοι δρουν στην επιφάνεια του δέρματος, υπάρχουν όμως και άλλες που πάνε βαθύτερα στην αιτία των προβλημάτων. Oι πιο πρόσφατες τεχνικές που εφαρμόζει σήμερα η αισθητική χειρουργική πετυχαίνουν να επανορθώσουν το σχήμα του σώματος και, όπως λένε οι γιατροί με τους οποίους μιλήσαμε, φέρνουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Σας παρουσιάζουμε τις τελευταίες εξελίξεις, αλλά μην ξεχνάτε ότι, όποια επέμβαση και να διαλέξετε, για να διατηρηθούν τα αποτελέσματα που με κόπο αλλά και σε μερικές περιπτώσεις με πόνο θα αποκτήσετε, πρέπει να υιοθετήσετε παράλληλα και έναν υγιεινό τρόπο ζωής.




Όταν επικοινωνήσαμε με τον δρ. Σπύρο Ιωαννίδη, πλαστικό χειρουργό του κέντρου πλαστικής χειρουργικής και αισθητικής πλαστικής «Μορφή», είχε μόλις επιστρέψει από το 19ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής (ISAPS), που διεξήχθη στη Μελβούρνη της Αυστραλίας. Η διάλεξη που έδωσε στο συνέδριο αφορούσε τη νέα τεχνική που έχει αναπτύξει για την ανόρθωση των γλουτών και ονομάζεται Tanga Lift. Oι γλουτοί «πέφτουν» εξαιτίας της χαλάρωσης του δέρματος. Αυτή οφείλεται στην κληρονομικότητα, τη μεγάλη απώλεια βάρους, την ηλικία, αλλά και τις επαναλαμβανόμενες λιποαναρροφήσεις που έχουν γίνει σε ήδη χαλαρά δέρματα. Ποια είναι όμως η καινοτομία του Tanga Lift;
Oι κλασικές «δερμολιπεκτομές» απομακρύνουν το περίσσιο δέρμα και λίπος κάνοντας λίφτινγκ, αλλά ταυτόχρονα μειώνουν τη στρογγυλή, ωραία όψη των γλουτών. Oι τομές γίνονται χαμηλά και οι ουλές είναι ορατές.
• Το Tanga Lift τοποθετεί τις τομές πιο ψηλά στους γλουτούς, σε σχήμα τόξου, και πιο κοντά στη γλουτιαία σχισμή, ώστε να καλύπτεται και από το πιο μικρό εσώρουχο ή μαγιό (εξού και το όνομα Tanga Lift). Με αυτό τον τρόπο, το ψηλότερο σημείο του γλουτού γίνεται πιο εμφανές και η χαλάρωση στο κάτω μέρος εξαφανίζεται.
• Oι τομές συρράπτονται με ράμματα που απορροφώνται. Επάνω τους τοποθετείται κολλητική ταινία. Όλη η διαδικασία διαρκεί γύρω στις 2 1/2 ώρες και χρειάζεται ολική νάρκωση. Την ίδια ημέρα μπορείτε να επιστρέψετε σπίτι σας.
• Για δύο εβδομάδες, μετά την επέμβαση, πρέπει να φοράτε ένα καλσόν για υποστήριξη και να ακολουθείτε προσεχτικά τις οδηγίες, οι οποίες κυρίως αφορούν την προσωπική υγιεινή. Oι επιπλοκές είναι ελάχιστες.
• Τα αποτελέσματα θα φανούν σε ένα μήνα περίπου.
• Είναι σημαντικό ότι με το πέρασμα του χρόνου οι τομές δεν «κατεβαίνουν» προς τα κάτω.



Από την Αυστρία και το κέντρο ιατρικής και ευεξίας «Symmetria» έρχεται η μέθοδος του Κενού Αέρος του δρ. Νόρμπερτ Έγγερ, που εδώ και είκοσι χρόνια αναπτύσσει πρωτοποριακές μεθόδους για την καταπολέμηση της συγκέντρωσης λίπους σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος. Στηρίζεται στην «αρχή της ενεργοποίησης» των προβληματικών περιοχών (συνήθως είναι οι γλουτοί, η περιφέρεια και η κοιλιά), σε συνθήκες κενού αέρος, που επιτρέπουν την αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος στα επίμαχα σημεία. Αυτό βοηθάει συγχρόνως και στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας, η οποία δεν οφείλεται μόνο στο συσσωρευμένο λίπος, αλλά προκαλείται από διαταραχή στην κυκλοφορία της λέμφου.
• Με ένα διαγνωστικό τεστ αναλύονται οι βασικές παράμετροι του σώματος. Με βάση αυτή την ανάλυση, θα σχεδιαστεί και ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής, που ανανεώνεται σε εβδομαδιαία βάση.
• Η ενδιαφερόμενη φοράει μια ειδική στολή -που μοιάζει με φούστα στην περιοχή της περιφέρειας, των γλουτών και των μηρών και με στολή δύτη στην περιοχή της κοιλιάς- και ξεκινάει να κάνει με ήπιες κινήσεις ποδήλατο ή διάδρομο.
• Στο διάστημα της άσκησης ένα ειδικό μηχάνημα αφαιρεί τον αέρα και δημιουργεί συνθήκες κενού, με αποτέλεσμα να χάνονται πόντοι ευκολότερα και γρηγορότερα.
• Η κάθε επίσκεψη διαρκεί 30-40 λεπτά. Το πόσες συνεδρίες θα πρέπει να κάνετε θα το αποφασίσει ο ειδικός, ανάλογα με το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε.
• Η μέθοδος του Κενού Αέρος είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική και στους άνδρες, καθώς βελτιώνει την εικόνα των κοιλιακών μυών.
• Τα αποτελέσματα φαίνονται από τον πρώτο μήνα.



Αναπτύχθηκε για πρώτη φορά στα τέλη της δεκαετίας του ’60, αλλά παρουσιάστηκε στη μοντέρνα μορφή της τη δεκαετία του ’80 από τον γάλλο χειρουργό Υβ Ζεράλντ Ιλούζ, ο οποίος τελειοποίησε την τεχνική αναρρόφησης του λίπους χρησιμοποιώντας αμβλείες κάνουλες, μια ιδέα που πήρε από την ιδιότητά του ως γυναικολόγου. Σήμερα η λιποαναρρόφηση είναι από τις πιο δημοφιλείς αισθητικές επεμβάσεις και θεωρείται για πολλούς η μοναδική λύση στην αφαίρεση του τοπικού πάχους, που αλλοιώνει την εικόνα μας. Αυτή εξάλλου είναι και η βασική αρχή της μεθόδου. Στη διάρκεια της επέμβασης, απομακρύνεται ποσότητα λιποκυττάρων, τα οποία πολλαπλασιάζονται μέχρι το τέλος της εφηβείας μας, αλλά μετά ο αριθμός τους παραμένει ο ίδιος. Αυτό που αλλάζει μετέπειτα είναι ο όγκος τους. «Αυτή είναι και η διαφορά που έχει με τη λιποδιάλυση, στην οποία, όπως λέει και το όνομά της, διαλύουμε το λίπος στην περιοχή των μηρών -κοινώς τα ψωμάκια-, αλλά δεν το αφαιρούμε από το σώμα.
Αφήνουμε τον οργανισμό να το αναλάβει μόνος του», εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός κ. Γιάννης Αλεξανδρίδης και συνεχίζει: «Σε πολλές όμως περιπτώσεις, συνδυάζω και τις δύο τεχνικές. Πριν προχωρήσω στη λιποαναρρόφηση, κάνω μια ένεση υγρού για λιποδιάλυση. Βοηθάει στο να γίνει πιο εύκολα η αναρρόφηση του λίπους και να μην υπάρξουν επιπλοκές, όπως αιμορραγία».
Υπάρχει όμως μια καινούργια μέθοδος η οποία γίνεται με λέιζερ:
• Πρώτα μια πηγή λέιζερ απελευθερώνει ενέργεια στα λιποκύτταρα και τα καταστρέφει.
• Η αναρρόφηση κατόπιν γίνεται ευκολότερη, λιγότερη επώδυνη, ενώ μπορεί να προκαλέσει και σύσφιγξη στο δέρμα, καθώς η θερμοκρασία επιδρά στις ίνες του κολλαγόνου.
• Σε αυτή τη μέθοδο δεν απαιτείται γενική αναισθησία.
• Ανάλογα με το πρόβλημα, η αναρρωτική περίοδος διαρκεί από 2 έως 15 ημέρες.
• Στη διάρκεια της ανάρρωσης εμφανίζονται μελανιές και πρήξιμο, τα οποία θα υποχωρήσουν σε μία εβδομάδα, και χρησιμοποιείται ειδικό καλσόν.
• Η τελική αποκατάσταση έρχεται μετά από ένα μήνα.



.