Πάνε οι εποχές που οι πλαστικές επεμβάσεις είχαν γίνει ένα καταναλωτικό προϊόν. «Παγωμένα» πρόσωπα, αυτά που δεν έχουν ούτε ηλικία ούτε και συναισθήματα, ήταν για πολλά χρόνια θέμα συζήτησης για τον χώρο της ομορφιάς. Με την ψευδαίσθηση του «όσο πιο πολύ τόσο πιο καλά», οι γυναίκες εθίζονταν στο παγωμένο εφέ και ζητούσαν από τον γιατρό τους όλο και περισσότερα. Στις μέρες μας η τάση αλλάζει, το υπερβολικό δίνει τη θέση του στην αρμονία και στο φυσικό. Να μεγαλώνουμε όμορφα, αυτός είναι ο στόχος.
Η διακεκριμένη πλαστικός χειρουργός Βίλλυ Ροδοπούλου λύνει όλες μας τις απορίες και μας μιλάει για τη νέα τάση στον κόσμο της ομορφιάς, και πιο συγκεκριμένα για τις αισθητικές επεμβάσεις.

Ποια είναι η νέα τάση που επικρατεί σήμερα στην πλαστική χειρουργική;

«Η νέα τάση που επικρατεί είναι υπέρ των φυσικών αποτελεσμάτων, το γνωστό πλέον «less is more».»

Ποιοι είναι οι νέοι κανόνες ομορφιάς;

«Φυσικά αποτελέσματα χωρίς ανάρρωση και πόνο, διακριτική βελτίωση που προσφέρει μια φρεσκάδα και ξεκούραση όσον αφορά το πρόσωπο, χωρίς υπερβολές. Το ίδιο ισχύει και για το σώμα. Και επιστρέφουμε στις αναλογίες των αρχαίων Ελλήνων και του χρυσού αριθμού Φ, που ορίζει την αρμονία και την ομορφιά.»

Κάθε γυναίκα γερνάει με διαφορετικό ρυθμό και τρόπο. Τα πρωτόκολλα σήμερα εξατομικεύονται;

«Απολύτως. Οι αισθητικές επεμβάσεις και οι τεχνικές που υπάρχουν συνδυάζονται για να καλύψουν τα προβλήματα που εμφανίζει ο κάθε άνθρωπος, τα οποία είναι πάντα διαφορετικά και πρέπει να εντοπίζονται από τον πλαστικό χειρουργό εκ των προτέρων και κατόπιν συζήτησης.»

Οταν το παρακάνουμε, μήπως πετυχαίνουμε το αντίθετο αποτέλεσμα;

«Φυσικά. Η υπερβολή είναι ούτως ή άλλως έξω από την αισθητική μου και το ανθρώπινο μάτι μπορεί σαφώς να τη διακρίνει, γι’ αυτό και ο βασικός ρόλος του γιατρού είναι να κατευθύνει τους ασθενείς σωστά.»

Ποια είναι η σωστή συχνότητα να επεμβαίνουμε στις ρυτίδες μας;

«Ανάλογα με τη διάρκεια των αποτελεσμάτων που επιτυγχάνουμε. Το botox συνήθως διαρκεί 4-6 μήνες ενώ το υαλουρονικό οξύ 12 μήνες. Είναι πλέον δε αποδεδειγμένο ότι οι επαναλήψεις κατά τακτά χρονικά διαστήματα των αντιρυτιδικών θεραπειών επιτυγχάνουν όλο και πιο μακροχρόνια βελτίωση.»

Μέχρι πόσα botox και facelifts μπορούμε να κάνουμε;

«Δεν έχει περιορισμό το νούμερο, τουλάχιστον για τα ενέσιμα, όσο για την επέμβαση του facelift, επειδή η διάρκειά του μπορεί να είναι πολλά χρόνια, συνήθως μπορούν να γίνουν έως 2-3.»

Τι οφείλει να μας πει ο γιατρός μας;

«Με ειλικρίνεια και υπευθυνότητα, όλες τις πιθανές επιλογές, ενδείξεις αλλά και τα προβλήματα που μπορούν να προκύψουν από ενδεχόμενες θεραπείες που θα συστήσει.»

Υπάρχουν αυξητικά υλικά που διαρκούν περισσότερο ώστε να μη χρειάζονται συνέχεια ενέσεις;

«Ναι, τα ημιμόνιμα και τα μόνιμα υλικά, αλλά δεν είναι της προτίμησής μου, διότι πλην των μόνιμων βελτιώσεων μπορεί να προκαλέσουν μόνιμα προβλήματα, που είναι εξαιρετικά δύσκολα στην αντιμετώπισή τους.»

Ποιες αισθητικές επεμβάσεις δίνουν πιο φυσικό αποτέλεσμα;

«Ολες αυτές που γίνονται με σωστό τρόπο, ένδειξη και υλικά.»

Ποιος είναι ο πιο οικονομικός τρόπος να δείχνουμε ανανεωμένοι;

«Κατ’ αρχήν τα ενέσιμα (botox και υαλουρονικό) σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες δερματικής βελτίωσης όπως το microneedling, η μεσοθεραπεία και ειδικά η αυτόλογη με χρήση του πλάσματος από το αίμα, η μικροδερμοαπόξεση, τα χημικά peelings, η φωτοανάπλαση αλλά και η καθημερινή χρήση κρεμών και ορών με δραστικά συστατικά και εξατομικευμένη εφαρμογή.»

Οταν η αλλαγή δεν ανταποκριθεί στις προσδοκίες μας Ή δεν έχει το αναμενόμενο αποτέλεσμα, υπάρχουν διορθωτικές δυνατότητες;

«Ναι, ειδικά εάν χρησιμοποιηθούν τα κατάλληλα υλικά που έχουν αναστρέψιμη δράση και φυσικά εφόσον ο γιατρός ξέρει να τα χειρίζεται σωστά. Γι’ αυτό όλες αυτές οι πράξεις πρέπει να γίνονται από εξειδικευμένους πλαστικούς χειρουργούς ή δερματολόγους.»

Θαύματα κάνετε;

«Μόνο μικρά!»

Ο γιατρός μας πρέπει να είναι και καλλιτέχνης;

«Σίγουρα ο γιατρός πρέπει να έχει καλή αισθητική κρίση και γνώσεις των κανόνων της συμμετρίας και της αρμονίας. Συνηθίζω να λέω ότι είμαστε συντηρητές ή πολύ συχνά βελτιωτές των «έργων τέχνης της φύσης», που είναι βεβαίως τα ανθρώπινα πρόσωπα αλλά και σώματα.»

Πότε μια πλαστική επέμβαση έχει θετική επίδραση στην ψυχολογία μας;

«Οταν είναι επιτυχημένη και μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα αντικρίζοντας το είδωλό μας στον καθρέφτη. Είναι αποδεδειγμένο με μελέτες ότι, κάθε φορά που βλέπουμε τον εαυτό μας βελτιωμένο ή εισπράττουμε θετικά σχόλια γι’ αυτόν, προκαλείται ευφορία, ανεβαίνει στα ύψη η αυτοπεποίθηση, η αυτοεκτίμηση και η εν γένει ψυχολογία μας, με όλες τις θετικές συνέπειες που προκαλεί αυτό στη ζωή μας.»