Τα σημαντικότερα συστατικά…

  • Φλεβοτονωτικοί παράγοντες
    Όπως για παράδειγμα η εσκίνη, που προέρχεται από την αγριοκαστανιά, η εσπεριδίνη, που προέρχεται από τα εσπεριδοειδή, ο ρούσκος ή αλλιώς λαγομηλιά. Άλλα συστατικά είναι οι σαπωνίνες, τα αιθέρια έλαια του κυπαρισσιού, του δεντρολίβανου και του αμάραντου (ελίχρυσου). Κάνουν πιο ανθεκτικά τα τοιχώματα των αγγείων και καταπολεμούν τα προβλήματα της κυκλοφορίας του αίματος και το οίδημα.
  • Συστατικά που διευκολύνουν τη μικροκυκλοφορία
    Η άρνικα, το ginkgo biloba και η αμαμελίδα, που βοηθούν το αίμα να κυκλοφορεί πιο γρήγορα στις φλέβες.
  • Αποσυμφορητικά στοιχεία
    Δύο από τα πιο γνωστά και αποτελεσματικά είναι η καφεΐνη και η εσκίνη. Βοηθούν στην αποβολή των υγρών που συμβάλλουν στην αίσθηση «βάρους» στα πόδια και, βεβαίως, στο πρήξιμο.
Και επίσης:
  • Αιθέριο έλαιο μέντας και δυόσμου
    Προσφέρουν άμεσα την αίσθηση της δροσιάς.
  • Οινόπνευμα
    Όπως είναι γνωστό, αφυδατώνει την επιδερμίδα. Ωστόσο, εδώ ενεργεί θετικά, γιατί βοηθάει τα δραστικά συστατικά να διεισδύουν πιο γρήγορα στο δέρμα, ενώ η σύνθεση στεγνώνει γρήγορα χωρίς να κολλάει.

Οι βασικές απαιτήσεις σας
  • Να διεγείρει τη μικροκυκλοφορία και να αποσυμφορεί.
    Έτσι απαλλάσσει από το πρήξιμο που προκαλούν τα μπλοκαρισμένα υγρά και οι τοξίνες, τα οποία πιέζουν τις φλέβες και προκαλούν πόνο και την αίσθηση βάρους.
  • Να απορροφάται γρήγορα, χωρίς να κολλάει προκειμένου να σας επιτρέπει να ντυθείτε αμέσως μετά την εφαρμογή.
  • Να είναι πρακτικό
    Για να το βάζετε στην τσάντα σας και να το χρησιμοποιείτε ανά πάσα στιγμή μέσα στη μέρα. Σημαντικό ρόλο παίζει και η υφή του. Αν έχει τη μορφή τζελ, είναι ιδανική.
  • Να ανακουφίζει
    Με άλλα λόγια, να δίνει την αίσθηση δροσιάς, η οποία καταπραΰνει και ξεκουράζει.

Τι να προσέξετε…
  • Δεν υπάρχει κάτι που πρέπει να προσέξετε
    Μόνο τα θερμαντικά συστατικά θα μπορούσαν να δημιουργήσουν κάποιο πρόβλημα, αλλά αυτά δεν περιέχονται σε τέτοιου είδους προϊόντα.

Η γνώμη του ειδικού

Οι φλέβες στις γάμπες πρέπει να δουλεύουν σωστά, ώστε να επαναφέρουν το αίμα από κάτω (τα πόδια) προς τα πάνω (την καρδιά). Αυτό όμως δεν γίνεται πάντα αποτελεσματικά, λόγω της βαρύτητας, αλλά και λόγω της μεγάλης απόστασης που πρέπει να διανύσει το αίμα. Αν, λοιπόν, οι φλέβες δεν είναι ανθεκτικές, το αίμα μπλοκάρεται και μαζί με αυτό υγρά και τοξίνες. Γι’ αυτό πρήζονται τα πόδια μας και τα αισθανόμαστε βαριά. Αν αυτό το φαινόμενο ενισχυθεί, μπορεί να προκαλέσει κιρσούς ή φλεβίτιδα. Ποιοι πρέπει να προσέχουν περισσότερο; Σύμφωνα με τον παθολόγο-αγγειολόγο κ. Ευάγγελο Δημακάκο, όσοι κάνουν επαγγέλματα που απαιτούν πολύωρη ορθοστασία ή καθιστική στάση, όσοι ταξιδεύουν συχνά, όσοι είναι υπέρβαροι, οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και όσοι ακολουθούν αγωγή με συγκεκριμένα φάρμακα που εντείνουν το πρήξιμο, π.χ. κορτιζόνη, αντικαταθλιπτικά, ορμόνες κ.ά.

Αποσυµφορητικό ποδιών: Τέλος στο πρήξιμο
Έξι από τα καλύτερα προϊόντα ποδιών που καταπολεμούν την κούραση και το οίδημα μπαίνουν στο μικροσκόπιό μας.
TO VITA ΕΠΙΛΕΓΕΙ
ΤΟ ΠΡΟΙΟΝΗ ΣΥΝΘΕΣΗΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
Feet & Legs Stimulating, 200 ml, 4,20€, της VaselineΕξαιρετικό γαλάκτωμα που μετατρέπεται σε υγρό όταν έρθει σε επαφή με το δέρμα. Εκτός από μέντα και ευκάλυπτο, περιέχει και ενυδατικά συστατικά, όπως η γλυκερίνη, η τοκοφερόλη, τα οποία μαλακώνουν τα πόδια και καταπολεμούν την τραχύτητα. Το μεγάλο μέγεθός του το καθιστά ιδιαίτερα προσιτό οικονομικά, ενώ η πρακτική συσκευασία του που κλείνει από πάνω επιτρέπει την εφαρμογή της ποσότητας που θέλετε.
Frezyfeet Ηeavy Legs, Refreshing Gel-Cream, 125 ml, 18€, της Frezyderm Πρόκειται για μια ελαφριά δροσιστική κρέμα με υφή τζελ, που συνδυάζει καινοτομικούς φλεβοτονωτικούς παράγοντες με αποσυμφορητικά, ενυδατικά και ενεργά μαλακτικά συστατικά, όπως η άρνικα και το κυπαρίσσι. Εξαιρετική και για την περίοδο της εγκυμοσύνης, αφού αποσυμφορεί το πρήξιμο, αναδομεί την επιδερμίδα, ενισχύει τη μικροκυκλοφορία κατά 26% και μειώνει τους ερεθισμούς κατά 24%.
Footcare, Gel Για Κουρασμένα Πόδια, 75 ml, 13,85€, της Αpivita Η φύση σε ένα μπουκάλι: Δραστικά φυτικά εκχυλίσματα από ρούσκο, άρνικα, αγριοκαστανιά συνδυάζονται με βιολογικά αιθέρια έλαια μέντας, δεντρολίβανου και αιθέρια έλαια λεβάντας, κυπαρισσιού και αγριοκυπάρισσου. Έχει ανάλαφρη υφή τζελ, που απορροφάται γρήγορα και δίνει άμεσα την αίσθηση της δροσιάς και της ξεκούρασης. Τονώνει τη μικροκυκλοφορία και μειώνει το πρήξιμο. Αφήνει ένα άρωμα κυπαρισσιού και λεβάντας, που χαλαρώνει.
Ιntense Leg Care Cream, 100 ml, 11,15€, της Macrovita Λεπτόρρευστο γαλάκτωμα με μια ομάδα από δραστικά συστατικά, όπως αντιγηραντικό λάδι ελιάς, τζίντζερ και gingko biloba, που διεγείρουν τη μικροκυκλοφορία, αντιοξειδωτική βιταμίνη C, φασκόμηλο, που είναι στυπτικό και τονωτικό, και γκουαράνα, που δρα κατά του συσσωρευμένου λίπους. Απορροφάται γρήγορα και αφήνει ένα γλυκό, ευχάριστο άρωμα χάρη στα εξωτικά του εκχυλίσματα. Εκτός από ανακούφιση, προσφέρει σύσφιγξη και αντιγηραντική φροντίδα στις γάμπες.
Fresh Active, 150 ml, 3,85€, της HansaplastΔιαφέρει από τα υπόλοιπα προϊόντα γιατί είναι σε μορφή σπρέι. Ο ρόλος του είναι
να αναζωογονεί και να προστατεύει από την κακοσμία, γι’ αυτό και έχει άρωμα
λεμόνι. Επιπλέον, βοηθάει στην πρόληψη των μυκητιάσεων χάρη στα αντισηπτικά συστατικά του.
Είναι πρακτικό και ιδανικό για όσους φοράνε συχνά κλειστά παπούτσια, αφού με μία κίνηση φρεσκάρει και αναζωογονεί τα πέλματα και τα δάχτυλα. Λόγω της πρακτικής συσκευασίας του, μπορείτε να το έχετε στην τσάντα του γυμναστηρίου και να το χρησιμοποιείτε μετά την άσκηση.
Βάλσαμο Ποδιών, Fussbalsam, 75 ml, 15,10€, της WeledaΕίναι βιολογικά πιστοποιημένο από τον γερμανικό οργανισμό BDIH. Περιέχει μύρο, καλέντουλα, λανολίνη, φυσικά αιθέρια έλαια από γεράνι και κίτρο, αλλά και σαπούνι μελισσόχορτου. Ανακουφίζει, δροσίζει τα κουρασμένα πόδια και καταπολεμά την κακοσμία. Μετά την εφαρμογή μπορείτε να φορέσετε αμέσως τα παπούτσια σας, αφού αφήνει το δέρμα στεγνό και καθαρό.