Είμαι 39 ετών, με ύψος 1,56 και στις 20 Οκτώβρη που ξεκίνησα γυμναστική και διατροφή ήμουν 70 κιλά. Από τότε, κάνοντας 5 φορές την εβδομάδα αερόβια άσκηση, κοιλιακούς και λίγο χέρια, έφτασα τα 68 κιλά. Νιώθω ότι είναι δύσκολο να τα καταφέρω, ωστόσο δεν υποκύπτω σε υπερφαγίες. Η κοιλιά μου, δείχνει πιο πρησμένη από ποτέ και πολλές φορές αισθάνομαι τυμπανισμό και πόνο σε αυτήν την περιοχή. Πάσχω από σπαστική κολίτιδα και θα ήθελα να ρωτήσω αν μου κάνει κακό το μαρούλι που τρώω καθημερινά σε μεγάλη ποσότητα. Επίσης αγαπώ τους ηλιόσπορους. Θα θελα να με συμβουλέψετε σχετικά με τη διατροφή εφόσον έχω σπαστική κολίτιδα και αν πιστεύετε ότι με αυτά που κάνω –αερόβια άσκηση, διατροφή- υπάρχει περίπτωση να τα καταφέρω. Εμπιστεύομαι το site σας και σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας. Μια απάντησή σας θα μου έδινε μεγάλη χαρά, Βιβή.
Βιβή, στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (σπαστική κολίτιδα η παλαιά ονομασία) η βασική οδηγία είναι η εξής. Επειδή ο κάθε άνθρωπος μπορεί να έχει τελείως διαφορετική αντίδραση στις τροφές, είναι σημαντικό να εντοπίσεις η ίδια τις τροφές που σε ενοχλούν. Αν δηλαδή παρατηρείς π.χ. ότι το μαρούλι δημιουργεί συμπτώματα κάθε φορά που το καταναλώνεις, τότε οφείλεις να το αποκλείσεις από τη διατροφή σου. Τηρώντας ένα ημερολόγιο τροφίμων και συμπτωμάτων μπορείς να εντοπίσεις τα τρόφιμα που δημιουργούν ενοχλήσεις. Τονίζω και πάλι ότι αυτό που ενοχλεί εσένα μπορεί να μη δημιουργεί κανένα σύμπτωμα σε άλλον με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Και φυσικά, στη συγκεκριμένη διαταραχή, όσο πιο έντονο στρες υπάρχει, τόσο εντονότερα και τα συμπτώματα. Τροφές που κλασικά δημιουργούν συμπτώματα είναι τα κραμβοειδή λαχανικά (μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο, πράσο), τροφές που προκαλούν αέρια (όσπρια, αναψυκτικά – κυρίως τα light), το αυξημένο λίπος, το αλκοόλ, ο καφές, ενώ και το μεγάλο μέγεθος των γευμάτων επιδεινώνει την κατάσταση. Πάντως, η τακτική αερόβια άσκηση θεωρείται ευεργετική.