Πολλές νέες γυναίκες πιστεύουν ότι δεν υπάρχει λόγος να ασχοληθούν με την υγεία του στήθους τους εφόσον δεν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού, αλλά και επειδή είναι πολύ νέες για να κάνουν μαστογραφία. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι οι 8 στις 9 γυναίκες που έχουν νοσήσει δεν είχαν προηγούμενο οικογενειακό ιστορικό. Οι μέχρι τώρα εξετάσεις μαστών δεν εντοπίζουν κυτταρικές αλλαγές παρά μόνο ογκίδια που έχουν ήδη αναπτυχθεί από αρχικά στάδια άτυπων κυττάρων (στις περισσότερες περιπτώσεις) μέσα σε περίοδο 7-10 ετών.

Γιατί να μην το προλάβουμε;
Με βάση τις έρευνες του κορυφαίου ερευνητή Γεώργιου Παπανικολάου δημιουργήθηκε στην Αμερική το Halo Τεστ Παπ Μαστού. Είναι ένας εξελιγμένος τεχνολογικός εξοπλισμός που βοηθά στη λήψη εκκρίματος από τη θηλή αναίμακτα και μη επεμβατικά. Το 2007 εγκρίθηκε από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και το 2008 από την Ευρωπαϊκή Ένωση (CE Marked).

Το εν λόγω τεστ αξιολογεί την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού 7-10 χρόνια νωρίτερα από την εμφάνισή του στη μαστογραφία. Συνίσταται στην εξέταση του εκκρίματος της θηλής των μαστών και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της νόσου. Είναι η μοναδική μη επεμβατική, αναίμακτη, χωρίς ακτινοβολία εξέταση απορρόφησης εκκρίματος θηλής μαστού με διάρκεια 5’ και απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες από 25 ετών και πάνω.

Το Halo Τεστ Παπ Μαστού ανιχνεύει άτυπα κύτταρα που προέρχονται από τους γαλακτοφόρους πόρους των μαστών και τα οποία στο μέλλον μπορεί να εξελιχθούν σε καρκινικά. Οι αλλαγές των κυττάρων εμφανίζονται και εξελίσσονται (στο 95% των περιπτώσεων καρκίνου) από
τους γαλακτοφόρους πόρους των μαστών.

Σε κάθε περίπτωση ανίχνευσης άτυπων κυττάρων, η συστηματική παρακολούθηση και η περαιτέρω εξέταση είναι ένα πλεονέκτημα υπέρ της πρόληψης του καρκίνου του μαστού και ο κλινικός γιατρός είναι αυτός που κρίνει τον τρόπο αντιμετώπισης.

Η εξέταση Halo Τεστ Παπ Μαστού συνιστάται να γίνεται μία φορά τον χρόνο, όπως το Τεστ Παπανικολάου. Το Halo Τεστ Παπ Μαστού συνιστά ένα πρόσθετο μη επεμβατικό εργαλείο για τους γιατρούς, που με τη χρήση του μπορούν να έχουν περισσότερο έκκριμα θηλής από ό,τι με τις υπάρχουσες μεθόδους.

Για περισσότερες πληροφορίες, τηλ.: 216-80.01.344