Στα πλαίσια της κατασκευής του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας, αλλά και της περιβαλλοντικής της ευαισθησίας, η «ΕΡΓΑ Ο.Σ.Ε Α.Ε.» έχει αναπτύξει μια καινοτόμο δράση – για πρώτη φορά στην Ελλάδα από φορέα του Δημοσίου – που σχετίζεται με την διάσωση όσο το δυνατόν περισσότερων ελαιόδεντρων κυρίως μέσω της διαδικασίας της μεταφύτευσης. Για τον λόγο αυτό ενεργοποιήθηκε ένας μηχανισμός δωρεάν διάθεσης σε Δήμους και άλλους φορείς του Δημοσίου μέσω χορηγιών που εξασφαλίζει η «ΕΡΓΑ Ο.Σ.Ε Α.Ε.»

Πρόσφατα εντοπίστηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Αιγίου, 5 υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα, που σύμφωνα με βεβαίωση του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, είναι ηλικίας από 700 έως 1500 χρονών, η διατήρηση και ανάδειξη των οποίων κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική. Η Klorane και το Άλτις, έχοντας ιδιαίτερη ευαισθησία στο περιβάλλον και ιδίως στα πολύτιμα αυτά δέντρα, με ιδιαίτερη χαρά αποφάσισαν να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια διάσωσής τους, ως υπερήφανοι χορηγοί.

Μετά από προετοιμασία πολλών μηνών ετοιμάστηκε ένα σχέδιο διάσωσης, το οποίο ξεκίνησε ήδη να υλοποιείται. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι οι μελλοντικές γενιές, Έλληνες και ξένοι, να μπορούν να θαυμάσουν τις υπεραιωνόβιες ελιές που έρχονται από τα βάθη των αιώνων και αποτελούν σήμα κατατεθέν της χώρας μας, της ιστορίας και του πολιτισμού μας.

Η μεταφύτευση τεσσάρων από αυτά θα γίνει σε κεντρικά σημεία της Αθήνας (2 μπροστά από την Πρυτανεία επί της οδού Πανεπιστημίου, 1 στη συμβολή των Οδών Διάκου και Συγγρού και 1 στην πλατεία της Μεγάλης του Γένους Σχολής στη συμβολή των οδών Βασ. Σοφίας και Βασ. Κων/νου) και ενός ακόμα σε κεντρικό σημείο εντός του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Για τη στήριξή τους η «ΕΡΓΑ Ο.Σ.Ε Α.Ε.» ευχαριστεί το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), τον Δήμο Αθηναίων, την Τροχαία Αττικής, το ΕΚΠΑ, τον ΑΔΜΗΕ ΑΕ και την ΤΟΠΙΟΔΟΜΗ ΕΠΕ, οι οποίοι με την προθυμία τους και την πολύτιμη βοήθειά τους συνέβαλαν με όλες τους τις δυνάμεις στην επιτυχή ολοκλήρωση αυτής της περιβαλλοντικής δράσης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΗΣ:

· Κυριακή 13/12, 7:30 το πρωί, Πρυτανεία του Πανεπιστημίου, 2 ελαιόδεντρα

· Τετάρτη 16/12, 6:30 το πρωί, Διάκου και Συγγρού, 1 ελαιόδεντρο 1.500 ετών

· Κυριακή 20/12, 7:30 το πρωί, Πλατεία της Μεγάλης του Γένους Σχολής (Δρομέας), 1 ελαιόδεντρο

· Δευτέρα 21/12, 7:30 το πρωί, ΥΠΕΘΑ, 1 ελαιόδεντρο

ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Η δράση αυτή της «ΕΡΓΑ Ο.Σ.Ε. ΑΕ», που έχει να κάνει με τη διάσωση όσο το δυνατόν περισσότερων ελαιόδεντρων κυρίως μέσω της διαδικασίας της μεταφύτευσης, έχει αναπτυχθεί τα δύο τελευταία χρόνια 2013- 2015.

Η διάσωσή τους αποτέλεσε όχι μόνο υποχρέωση για τη διατήρηση και ανάδειξη αυτών των υπεραιωνόβιων δέντρων αλλά και πρόκληση για την εταιρεία, λόγω του μεγάλου μεγέθους και βάρους που έχουν, που δυσκολεύουν αντικειμενικά το εγχείρημα της μεταφοράς και της μεταφύτευσης τους. Μέχρι σήμερα έχουν μεταφυτευτεί περίπου 112 ελαιόδεντρα σε 8 Δήμους της Αττικής και 50 σε ιδιώτες. Για τα τρέχον χρονικό διάστημα, η «ΕΡΓΑ Ο.Σ.Ε. ΑΕ» φιλοδοξεί να πολλαπλασιάσει τον αριθμό των ελαιόδεντρων που μπορεί να διαθέσει για μεταφύτευση. Παράλληλα έχει φροντίσει να εξασφαλιστεί διαθεσιμότητα λόγω της επέκτασης των έργων σε νέες περιοχές αλλά κυρίως από την συστηματική προσωρινή αποθήκευση πολλών εξ αυτών, μέχρι να τελεσφορήσουν οι προσπάθειες για τη διάθεσή τους.

Φορείς που βοήθησαν στην ολοκλήρωση αυτής της περιβαλλοντικής δράσης: Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), Δήμος Αθηναίων, Τροχαία Αττικής, ΕΚΠΑ, ΑΔΜΗΕ ΑΕ και Εταιρεία ΤΟΠΙΟΔΟΜΗ ΕΠΕ

Υπερήφανοι Χορηγοί: Klorane και Άλτις