Οι πρώτοι συναισθηματικοί μας δεσμοί δημιουργούνται με τα άτομα που είναι υπεύθυνα για την επιβίωση και την ευτυχία μας όταν ανοίγουμε τα μάτια μας στον κόσμο. Αυτές οι πρώιμες αλληλεπιδράσεις οδήγησαν τους επιστήμονες στη διατύπωση της λεγόμενης «θεωρίας της προσκόλλησης», η οποία λειτουργεί σαν φακός που ρίχνει φως στο ποιοι είμαστε και στη συμπεριφορά μας απέναντι στους ανθρώπους που αγαπάμε.

Το αγχώδες στυλ προσκόλλησης εμφανίζεται όταν υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με τη συναισθηματική και σωματική διαθεσιμότητα του γονέα-φροντιστή. Η ασυνέπεια στην κάλυψη των αναγκών του μωρού μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη εμπιστοσύνης στις σχέσεις στην ενήλικη ζωή. Τα άτομα με αυτό το στυλ προσκόλλησης μπορεί να ανησυχούν ότι τα αγαπημένα τους πρόσωπα θα τα εγκαταλείψουν και να επιδιώκουν διαρκώς επιβεβαίωση δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο ανασφάλειας ή και μοναξιάς.

Αν ταυτίζεσαι με τους παρακάτω χαρακτήρες από γνωστές ταινίες και σειρές μπορεί να έχεις κι εσύ αγχώδες στυλ προσκόλλησης:

Ο Γάιδαρος από τη σειρά ταινιών Σρεκ (Shrek franchise)

Αν ο Γάιδαρος ήταν άνθρωπος, θα μπορούσαμε να πούμε ότι εμφανίζει σημάδια αγχώδους προσκόλλησης:

  • Ανάγκη για παρέα: Από την πρώτη στιγμή που γνωρίζει τον Σρεκ, τον ακολουθεί παντού και δεν τον αφήσει ήσυχο.
  • Φόβος εγκατάλειψης: Όποτε ο Σρεκ προσπαθεί να τον απομακρύνει ή να τον αγνοήσει, ο Γάιδαρος αντιδρά συναισθηματικά και προσπαθεί να κερδίσει την προσοχή του.
  • Υπερβολική εξάρτηση από τις σχέσεις του: Παρόλο που ο Σρεκ είναι συχνά ψυχρός απέναντί του, ο Γάιδαρος συνεχίζει να τον ακολουθεί και να προσπαθεί να του γίνει απαραίτητος.
  • Αναζήτηση επιβεβαίωσης: Θέλει διαρκώς να νιώθει ότι είναι αποδεκτός και αγαπητός, κάτι που φαίνεται και στη σχέση του με τη Δράκαινα αργότερα.
View this post on Instagram

A post shared by DreamWorks Shrek (@shrek)

Τα καλά νέα είναι ότι οι επόμενες ταινίες της σειράς δείχνουν τον Γάιδαρο να αναπτύσσει πιο υγιείς δεσμούς και σχέσεις. Μπορείς κι εσύ να το κάνεις! Μη διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια από έναν ειδικό.

Η Μπέλα Σουάν από τη σειρά ταινιών Λυκόφως (Twilight Saga)

Από τη στιγμή που ξεκινά η σχέση τους, η Μπέλα φαίνεται να χάνει την αίσθηση της ταυτότητάς της έξω από αυτήν. Όταν ο Έντουαρντ την αφήνει στο New Moon, η Μπέλα πέφτει σε βαριά κατάθλιψη, απομονώνεται κοινωνικά και παίρνει επικίνδυνες αποφάσεις για να τραβήξει την προσοχή του.

View this post on Instagram

A post shared by Twilight Saga (@twilight)

Νιώθει ανεπαρκής και συχνά τον τοποθετεί σε ένα εξιδανικευμένο βάθρο, σαν να είναι το μόνο σημαντικό πράγμα στη ζωή της.

Ο Ρος Γκέλερ από τη σειρά Τα Φιλαράκια (Friends)

Ο Ρος πολλές φορές νιώθει έντονη ζήλια στις σχέσεις του, ειδικά όταν η Ρέιτσελ είναι γύρω από άλλους άντρες. Αυτό δείχνει ότι έχει αρκετή ανασφάλεια. Όταν δεν ξέρει αν η σύντροφός του τον αγαπάει ή αν θα μείνει μαζί του, αντιδρά παρορμητικά (όλοι θυμόμαστε το περίφημο “We were on a break!”)

@friendstvofficial They WERE on a break… right? #friends #friendstvshow #friendstv #rossgeller ♬ We Were On A Break – Friends

Φαίνεται ότι χρειάζεται πάντα να είναι σε σχέση για να αισθάνεται καλά με τον εαυτό του.

Ο Μάρλιν από τις ταινίες Ψάχνοντας τον Νέμο και Ψάχνοντας την Ντόρι (Finding Nemo & Finding Dory)

Η διαφορά του Μάρλιν με τους άλλους χαρακτήρες είναι ότι προσκόλλησή του αφορά τον γιο του και όχι έναν ρομαντικό σύντροφο.

Η απώλεια της συντρόφου του και των υπόλοιπων αυγών του τον έχει τραυματίσει, με αποτέλεσμα να αναπτύξει εξάρτηση από τον Νέμο, φοβούμενος μήπως τον χάσει κι αυτόν.

@markz.edits testing schedule | ib: @Aaron T #findingnemo #nemo #cartoon #edit #fyp ♬ som original – marcos ☂️

Φοβάται υπερβολικά για την ασφάλεια του Νέμο, αποφεύγοντας οποιοδήποτε ρίσκο και προσπαθώντας να ελέγξει κάθε πτυχή της ζωής του. Δυσκολεύεται να αφήσει τον Νέμο να κάνει φίλους ή να έχει δικές του εμπειρίες.

Όταν ο Νέμο αιχμαλωτίζεται, ο Μάρλιν ξεκινά ένα τεράστιο ταξίδι για να τον βρει. Στην πορεία, όμως, γίνεται μαθαίνει, εξελίσσεται και αρχίζει να εμπιστεύεται τον Νέμο να ανακαλύψει τον κόσμο μόνος του.