Είναι πολύ πιθανό κάποια στιγμή στη ζωή σου να παρακολούθησες ένα μάθημα γιόγκα και να αναρωτήθηκες “ποια είναι η διαφορά της γιόγκα με τις διατάσεις;”. Η αλήθεια είναι ωστόσο ότι η γιόγκα δεν διαφέρει απλά από τις διατάσεις, αλλά στην πραγματικότητα μας χαρίζει πολύ περισσότερα οφέλη και από όσα φανταζόμασταν, τα οποία οι διατάσεις δεν μπορούν να μας προσφέρουν.
Γιόγκα ή Διατάσεις;
Για να κατανοήσουμε καλύτερα τις διαφορές ανάμεσα σε αυτά τα δύο, μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Canadian Journal of Cardiology εξέτασε τις διαφορές αυτών των δύο. Στην έρευνα συμμετείχαν 60 άτομα με υπέρταση και μεταβολικό σύνδρομο.
Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και όλοι τους έπρεπε να κάνουν 30 λεπτά αερόβιας άσκησης πέντε φορές την εβδομάδα. Αυτό που έκαναν διαφορετικό ήταν ότι η μια ομάδα πρόσθεσε 15 λεπτά γιόγκα, ενώ η άλλη ομάδα πρόσθεσε 15 λεπτά διατάσεων στην ρουτίνα τους.
Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα σχετικά με την υγεία των συμμετεχόντων, όπως την αρτηριακή πίεση, το βάρος και τη σωματοδομή, την C-αντιδρώσα πρωτεΐνη, η οποία είναι ένας κοινός δείκτης φλεγμονής, τα επίπεδα γλυκόζης και λιπιδίων, καθώς και τον συνολικό καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Μετά από τρεις μήνες παρατηρήθηκε μείωση και στις δύο ομάδες στη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση ηρεμίας, στη μέση αρτηριακή πίεση και στον καρδιακό ρυθμό. Ωστόσο, η συστολική αρτηριακή πίεση μειώθηκε κατά 10 mmHg στην ομάδα της γιόγκα σε σύγκριση με μόνο 4 mmHg στην ομάδα των διατάσεων. Η προσέγγιση της γιόγκα μείωσε επίσης τον καρδιακό ρυθμό ηρεμίας και τον 10ετή καρδιαγγειακό κίνδυνο που αξιολογήθηκε με τη βαθμολογία κινδύνου Reynold- ο κίνδυνος ενός ατόμου να πάθει καρδιακή προσβολή πριν από την ηλικία των 60 ετών.
Αυτά τα ευρήματα φυσικά δεν σημαίνει ότι πρέπει να αγνοήσουμε τα οφέλη των διατάσεων, οι οποίες είναι απαραίτητες σε μια υγιή ρουτίνα άσκησης αλλά και αποκατάστασης, αλλά καθώς φαίνεται η γιόγκα έχει οφέλη που αξίζει να γνωρίζουμε, αλλά και να ερευνηθούν περαιτέρω. Μπορεί να μην γνωρίζουμε πού οφείλονται ακριβώς, αλλά μπορούμε μόνο να πιστεύουμε ότι σχετίζονται με την προσοχή που δίνουμε στην αναπνοή μας και τη σύνδεση μυαλού-σώματος κατά την πρακτική της.
Όσο για το πόσο συχνά και πόσο πολύ πρέπει να κάνεις γιόγκα, αν είσαι ένα πολυάσχολο άτομο, ακόμη και 15 λεπτά την ημέρα μπορούν να σου προσφέρουν τα οφέλη της. Μπορείς να βάλεις ένα βίντεο γιόγκα και να κάνεις από το σαλόνι του σπιτιού σου κι αν έχεις περισσότερο χρόνο μπορείς να συμμετέχεις σε κάποιο μάθημα.