Νέα έρευνα με επικεφαλής τους ερευνητές από το UCLA Health αποκαλύπτει ότι τόσο το tai chi όσο και η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία φαίνεται να μπορούν να καταπολεμήσουν την αϋπνία σε άτομα που έχουν ξεπεράσει τον καρκίνο του μαστού, αλλά και ότι μπορούν επίσης να προσφέρουν πρόσθετα οφέλη για την υγεία μειώνοντας τη φλεγμονή και ενισχύοντας την αντιιική άμυνα του οργανισμού.
Η χρόνια αϋπνία πρόκειται για ένα από τα πιο εμφανή συμπτώματα μεταξύ των ανθρώπων που έχουν περάσει καρκίνο, με δυσμενείς επιπτώσεις για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου φλεγμονώδους νόσου που θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο υποτροπής. Σύμφωνα με τους ερευνητές, περίπου το 30% των επιζώντων από καρκίνο του μαστού εμφανίζει αϋπνία, ποσοστό διπλάσιο από εκείνο του γενικού πληθυσμού.
Ενώ προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία και οι παρεμβάσεις νου-σώματος, όπως το Tai Chi, είναι αποτελεσματικές στη θεραπεία της αϋπνίας μεταξύ των επιζώντων από καρκίνο του μαστού, λιγότερο γνωστή είναι η αντιφλεγμονώδης δράση τους. Στα πλαίσια της νέας μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Brain, Behavior, and Immunity, συγκρίθηκαν οι δύο θεραπείες μεταξύ 90 επιζώντων από καρκίνο του μαστού, με τους ερευνητές να χρησιμοποιούν δείγματα αίματος για 15 μήνες για να αναλύσουν τις αλλαγές στους βιοδείκτες της φλεγμονής.
Διαφορετικά τα οφέλη του Tai Chi και της γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το Tai Chi οδήγησε συγκεκριμένα σε πιο σημαντική, παρατεταμένη μείωση της φλεγμονής μεταξύ των συμμετεχόντων σε σύγκριση με τη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία. Συγκριτικά, οι συμμετέχοντες στην μελέτη που έκαναν συνεδρίες γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας φάνηκαν να έχουν μεγαλύτερες μεταγραφές γονιδίων κατά των ιών, που δυνητικά βελτιώνουν την άμυνα του οργανισμού έναντι των λοιμώξεων.
Η μελέτη βασίστηκε σε δείγματα αίματος που ελήφθησαν από επιζώντες από καρκίνο του μαστού από παλαιότερη έρευνα, η οποία εξέτασε την αποτελεσματικότητα του Tai Chi έναντι της γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας στη θεραπεία της αϋπνίας. Τα δείγματα αίματος συλλέχθηκαν από το 2008 έως και το 2012 από τους 90 συμμετέχοντες από την περιοχή του Λος Άντζελες πριν από τη θεραπεία και σε διαστήματα 2, 3, 6 και 15 μηνών.
Οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε δύο ομάδες για να συμμετέχουν είτε σε εβδομαδιαίες συνεδρίες Tai Chi είτε σε συνεδρίες γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας διάρκειας 120 λεπτών για μια περίοδο τριών μηνών.
Οι αναλύσεις των δειγμάτων που ελήφθησαν σε διάστημα 15 μηνών έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες στο Tai Chi είχαν μειωμένους κυτταρικούς και γονιδιωματικούς δείκτες φλεγμονής ενώ οι αναλύσεις των δειγμάτων για τους συμμετέχοντες στην γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία έδειξαν μεγαλύτερες αυξήσεις στις μεταγραφές γονιδίων κατά των ιών.
«Το Tai Chi μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης αϋπνίας σε ενήλικες, ηλικιωμένους και επιζώντες από καρκίνο», δήλωσε ο Δρ. Michael Irwin, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στο Τμήμα Ψυχιατρικής και Βιοσυμπεριφορικών Επιστημών του UCLA Health. «Η αποτελεσματική θεραπεία της αϋπνίας έχει ισχυρές επιδράσεις και στο ανοσοποιητικό σύστημα» συμπληρώνει ο ίδιος.
«Το Tai Chi φαίνεται ότι μπορεί να συμβάλλει στην μείωση της φλεγμονής ενώ η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία φαίνεται ότι μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση της αντιικής ανοσίας ή της αντίστασης σε λοιμώδη νοσήματα. Απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να εξετάσουμε τα οφέλη του Tai Chi σε συνδυασμό με τα οφέλη της γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας, ειδικά σε επιζώντες καρκίνου που διατρέχουν κίνδυνο φλεγμονώδους διαταραχής καθώς και μολυσματικών ασθενειών» καταλήγει.