Η καλύτερη υγεία αποτελεί στις μέρες μας μέλημα όλων, για αυτό εξάλλου αναζητούμε διαρκώς νέους τρόπους για να την βελτιώσουμε, θωρακίζοντας την ενάντια σε ό,τι μπορεί να την βλάψει.

Πιθανότατα θα έχετε ακούσει στο παρελθόν πως εάν θέλετε να νιώθετε καλά αλλά και να είστε, θα πρέπει να εστιάσετε στις συνήθειες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής σας.

Ποιο είναι όμως το μυστικό για να φτάσετε στα 100; Είναι η τύχη, τα καλά γονίδια, συγκεκριμένες συνήθειες ή ο συνδυασμός όλων;

Ενώ οι περισσότεροι από αυτούς τους παράγοντες μπορεί να παίζουν ρόλο, μια ομάδα Κινέζων ερευνητών επισημαίνει ότι οι υγιεινές συνήθειες αργότερα στην ζωή μπορεί να είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για την πολυπόθητη μακροζωία.

Η υγεία θέλει καλές συνήθειες σε κάθε ηλικία

Εάν θέλετε να φτάσετε τα 100, είναι σημαντικό να ακολουθείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής ακόμα και μετά την ηλικία των 80 ετών, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές.

Στην μελέτη τους, η οποία δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open, επισημαίνουν ότι οι περισσότερες έρευνες που έχουν προηγηθεί για το ζήτημα, επικεντρώθηκαν στην επίδραση των παραγόντων του τρόπου ζωής σε άτομα μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας.

Για αυτό ήθελαν να εξετάσουν τις επιδράσεις σε άτομα 80 ετών και άνω, για να μάθουν πόσο πιθανό ήταν να γίνουν αιωνόβιοι.

Για να διερευνήσουν το ζήτημα, χρησιμοποίησαν δεδομένα από την “Chinese Longitudinal Healthy Longevity Survey”, μια από τις μεγαλύτερες μελέτες που εξετάζει την συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

Στην μελέτη συμπεριλήφθηκαν πάνω από 5.200 άτομα, με περίπου το 62% από αυτούς να είναι γυναίκες και ο μέσος όρος ηλικίας τους να είναι τα 94,3 έτη.

Χρησιμοποιώντας αυτά τα δεδομένα, οι ερευνητές διαμόρφωσαν μια κλίμακα υγιεινού τρόπου ζωής, με βαθμολογίες που κυμαίνονταν από 0 έως 6. Παράγοντες όπως το κάπνισμα, η άσκηση και το αν οι συμμετέχοντες ακολουθούσαν μια ξεχωριστή διατροφή συμπεριλήφθηκαν.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες τα επόμενα χρόνια για να διαπιστώσουν αν έφτασαν τα εκατοστά γενέθλιά τους. Όσοι απεβίωσαν πριν συμπληρώσουν τα 100 εντάχθηκαν στην ομάδα ελέγχου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν τελικά ότι ο υγιεινός τρόπος ζωής ακόμη και μετά την ηλικία των 80 ετών συσχετίστηκε με αυξημένη πιθανότητα μακροζωίας, να φτάσουν δηλαδή οι συμμετέχοντες τα 100 έτη.

Ο υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να διαφέρει

Για τους σκοπούς της μελέτης, ο υγιεινός τρόπος ζωής ορίστηκε βάσει τριών παραγόντων: το κάπνισμα, την άσκηση και τη διατροφική ποικιλομορφία.

Ερευνώντας όμως, περισσότερο τις ιδιαιτερότητες ενός υγιεινού τρόπου ζωής για άτομα άνω των 80 ετών, οι ερευνητές εξηγούν ότι οι υγιεινές συνήθειες μπορεί να είναι ελαφρώς διαφορετικές για κάθε άτομο, καθώς συγκεκριμένα πράγματα μπορεί να βοηθούν ανά περίπτωση.

Για παράδειγμα, το να παραμείνετε δραστήριοι είναι στην κορυφή της λίστας για να καταφέρετε να παραμείνετε υγιείς μέχρι τα βαθιά γεράματα, λένε χαρακτηριστικά οι ερευνητές.

Όμως η ένταση και η συχνότητα της φυσικής δραστηριότητας μπορεί να ποικίλει βάσει αναγκών ή υποκείμενων νοσημάτων.

Ταυτόχρονα, η άσκηση ενισχύει το αίσθημα της σύνδεσης, που αν και δεν ήταν ένας από τους παράγοντες που μελετήθηκαν, παραμένει κομβικής σημασίας για την υγιή γήρανση, καθώς βοηθά τους ανθρώπους να παραμένουν ενεργοί και δραστήριοι σε καθημερινή βάση.

Προσθέστε σε αυτά, μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε άπαχες πρωτεΐνες και καλά λιπαρά και οι πιθανότητες να ζήσετε μέχρι τα 100 εκτοξεύονται, καταλήγουν οι ερευνητές.