Ποιος είπε ότι η παραλία είναι μόνο για χαλάρωση; Η άμμος είναι ένα ιδανικό «τερέν» για πολλά σπορ, καθώς κάνει τα πόδια μας να δουλεύουν πιο σκληρά, ενώ παράλληλα μειώνει την πίεση που ασκείται στα γόνατά μας. Το παιχνίδι με τις ρακέτες αποτελεί ιδανική μορφή άσκησης για εμάς που θέλουμε να διατηρήσουμε τη φυσική μας κατάσταση στις διακοπές, καθώς γυμνάζει πολλές μυϊκές ομάδες ταυτόχρονα. Δύναμη, ευλυγισία και ισορροπία, είναι μόνο μερικά από τα οφέλη που έχουμε να κερδίσουμε.

Κι ενώ μπορεί να είναι ενοχλητικές για κάποιους, στοιχεία από έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι παίζουν συχνά αθλήματα με ρακέτες (π.χ. τένις, μπάντμιντον ή pickleball) ζουν περισσότερο από εκείνους που ασχολούνται με δραστηριότητες όπως το τρέξιμο, η ποδηλασία ή η κολύμβηση.

Επιπλέον, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση British Journal of Sports Medicine, όσοι συμμετέχουν σε κάποιο άθλημα με ρακέτες μειώνουν κατά 56% τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Ένα άλλο πλεονέκτημα που έχουν αυτού του είδους τα αθλήματα είναι ότι έχουν σχετικά χαμηλό αντίκτυπο (low-impact). Δηλαδή, είναι κατάλληλα για όλες τις ηλικίες, καθώς μειώνουν τον κίνδυνο τραυματισμού.

Παράλληλα, ο στρατηγικός χαρακτήρας των αθλημάτων με ρακέτες «προκαλεί» τον εγκέφαλό μας, βελτιώνοντας τις νευρικές συνδέσεις που βοηθούν στη διατήρηση της γνωστικής μας λειτουργίας μεγαλώνοντας.

Καθώς οι παίκτες καλούνται να αποφασίσουν την επόμενη κίνησή τους μέσα σε δευτερόλεπτα, το μυαλό και το σώμα τους βρίσκεται συνεχώς σε εγρήγορση, ενδυναμώνοντας τη γνωστική υγεία, την πνευματική οξύτητα και τον συντονισμό.

Η ανταγωνιστικότητα μπορεί, επίσης, να ανεβάσει τη διάθεσή μας και να ενισχύσει τα κίνητρα. Όσο πιο έντονο είναι το ματς, τόσο πιο πολλές θερμίδες θα κάψουμε.

Ερευνητές από την Κλινική Mayo προσθέτουν ότι, επειδή οι ρακέτες περιλαμβάνουν την κοινωνική αλληλεπίδραση, η οποία είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την ψυχική μας υγεία. Μάλιστα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιου του Στάνφορντ υποστηρίζουν ότι η ενασχόληση με τα κοινωνικά αθλήματα αυξάνουν τις πιθανότητες μακροζωίας κατά 50%.

Για να μην δημιουργούνται προβλήματα, μεταφέρετε τη δράση στις λιγότερο πολυσύχναστες μεριές της παραλίας (όπου αυτό επιτρέπεται), είτε στους ειδικούς χώρους που έχουν μερικές οργανωμένες παραλίες.

Παίξτε ρακέτες με ασφάλεια

Για μέγιστη απόδοση όταν αθλείστε έξω το καλοκαίρι:

  • Εφαρμόζετε πάντα αντηλιακό, για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου βλάβης από τον ήλιο, σε όλες τις εκτεθειμένες περιοχές του δέρματος. Μην ξεχνάτε να το ανανεώνετε κάθε δύο ώρες, ειδικά εάν ιδρώνετε υπερβολικά.
  • Αποφύγετε τη γυμναστική σε εξωτερικό χώρο στο μέσον της ημέρας, όταν ο ήλιος καίει πιο πολύ. Φροντίστε καλύτερα να κάνετε το πρόγραμμα άσκησής σας νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα και αναζητήστε τη σκιά.
  • Επιλέξτε ελαφριά, φαρδιά ρούχα. Φορέστε επίσης καπέλο με φαρδύ γείσο για να προστατεύσετε το πρόσωπό σας από το ηλιακό φως και επενδύστε σε ένα καλό ζευγάρι γυαλιά ηλίου που εμποδίζουν την υπεριώδη ακτινοβολία.
  • Παραμείνετε ενυδατωμένοι. Η σωστή ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση ενός υγιούς δέρματος και τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος.