Στις διακοπές που περνάμε περισσότερη ώρα έξω απολαμβάνοντας τον ήλιο και τη θάλασσα, συχνά ξεχνάμε τη φροντίδα του δέρματός μας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να προστατεύσουμε το δέρμα μας ώστε να παραμείνει υγιές και λαμπερό φέτος το καλοκαίρι.

Μιλήσαμε με τον Δημήτριο Μότσιο, δερματολόγο επιστημονικό συνεργάτη της Α΄ Κλινικής Αφροδισίων & Δερματικών Νόσων ΕΚΠΑ, Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός», ο οποίος μας συμβούλεψε για το τι πρέπει να περιλαμβάνει η καλοκαιρινή skincare ρουτίνα μας.

  1. Ενυδάτωση

Ο θεμέλιος λίθος της καλοκαιρινής περιποίησης του δέρματος. Η ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας του, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι αυξημένες θερμοκρασίες και η έκθεση στον ήλιο μπορούν να προκαλέσουν αφυδάτωση, κάνοντας το δέρμα να φαίνεται θαμπό και ξηρό. Για να το αντιμετωπίσετε, ο κ. Μότσιος προτείνει τα εξής βήματα:

Τακτική Ενυδάτωση: Επιλέξτε μια ελαφριά, μη φαγεσωρογόνα ενυδατική κρέμα που ταιριάζει στον τύπο του δέρματός σας. Οι συνθέσεις που περιέχουν υαλουρονικό οξύ είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά καθώς βοηθούν στη διατήρηση της υγρασίας.

Μείνετε Ενυδατωμένοι: Πίνετε άφθονο νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Στόχος είναι τουλάχιστον οκτώ ποτήρια για να διατηρείτε το δέρμα και το σώμα σας καλά ενυδατωμένα.

Χρήση Ενυδατικών Ορών: Ενσωματώστε ενυδατικούς ορούς στη καθημερινή σας ρουτίνα. Ψάξτε για συστατικά όπως υαλουρονικό οξύ, γλυκερίνη και πανθενόλη.

Διαβάστε επίσης: Ο ήλιος, οι ελιές στο δέρμα και το μελάνωμα

  1. Αντηλιακή Προστασία

Μια απόλυτη αναγκαιότητα. Το καλοκαίρι ο ήλιος στην Ελλάδα είναι όμορφος αλλά και έντονος. Η προστασία του δέρματος από τις επιβλαβείς ακτίνες UV είναι απαραίτητη για την πρόληψη της πρόωρης γήρανσης, των ηλιακών εγκαυμάτων, ακόμη και του καρκίνου του δέρματος.

Αντηλιακή Κρέμα: Χρησιμοποιήστε αντηλιακή κρέμα ευρέος φάσματος με SPF τουλάχιστον 30, αν και το SPF 50 είναι προτιμότερο. Εφαρμόστε την γενναιόδωρα 30 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο και ανανεώστε κάθε δύο ώρες, ή πιο συχνά αν κολυμπάτε ή ιδρώνετε.

Προστατευτικά Ρούχα: Φορέστε καπέλα με φαρδύ γείσο, γυαλιά ηλίου και ελαφριά, μακριά μανίκια για να προστατέψετε το δέρμα σας από την άμεση ηλιακή ακτινοβολία.

Αναζήτηση Σκιάς: Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο κατά τις ώρες αιχμής, συνήθως μεταξύ 10 π.μ. και 4 μ.μ.

Προετοιμασία πριν το καλοκαίρι

Ειδικότερα, ο Δημήτρης Μότσιος τονίζει ότι θα πρέπει να φροντίζετε την καθημερινή ρουτίνα περιποίησης του δέρματός σας.

  1. Η συνέπεια είναι το κλειδί για υγιές δέρμα όλο το καλοκαίρι

Η υιοθέτηση μιας ρουτίνας περιποίησης προσαρμοσμένης στις ανάγκες σας είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας του δέρματος καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Καθαρισμός: Χρησιμοποιήστε ένα απαλό καθαριστικό για να αφαιρέσετε τον ιδρώτα, την αντηλιακή κρέμα και τους ρύπους χωρίς να αφαιρείτε τα φυσικά έλαια του δέρματος.

Απολέπιση: Απολεπίζετε 1-2 φορές την εβδομάδα για να διατηρείτε τους πόρους σας καθαρούς και να προλαμβάνετε τα σπυράκια. Προσέξτε να μην υπερβάλλετε στην απολέπιση, καθώς αυτό μπορεί να ερεθίσει το δέρμα σας.

Αντιοξειδωτικά: Ενσωματώστε προϊόντα πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως ορούς που περιέχουν βιταμίνη C, για να προστατεύσετε το δέρμα σας από τις περιβαλλοντικές βλάβες και να ενισχύσετε την παραγωγή κολλαγόνου.

Η καλύτερη στιγμή για να εφαρμόσετε τους ορούς αντιοξειδωτικών είναι το πρωί, αμέσως μετά τον καθαρισμό, για να παρέχουν ένα προστατευτικό φράγμα ενάντια στις ελεύθερες ρίζες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Αμέσως μετά την εφαρμογή αντιοξειδωτικών, θυμηθείτε να εφαρμόσετε αντηλιακή κρέμα με τουλάχιστον SPF 50 για να εξασφαλίσετε τη μέγιστη προστασία.

  1. Ενισχύστε τη λάμψη του δέρματος

Εάν επιθυμείτε να προσφέρετε στο δέρμα σας ένα επιπλέον πλεονέκτημα, εξετάστε τις θεραπείες πριν το καλοκαίρι που μπορούν να ενισχύσουν τη φυσική σας λάμψη και να αντιμετωπίσουν συγκεκριμένα προβλήματα. Ο κ. Μότσιος μας εξηγεί:

Τα skin boosters είναι εξαιρετική επιλογή για την προετοιμασία του καλοκαιριού. Βελτιώνουν την ενυδάτωση, την ελαστικότητα και τη συνολική υφή του δέρματος παρέχοντας απαραίτητα θρεπτικά συστατικά απευθείας στο δέρμα. Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά fillers, τα skin boosters προσφέρουν βαθιά ενυδάτωση και μια λεπτή ενίσχυση, ιδανική για φυσική καλοκαιρινή λάμψη.

Επιλέξτε ελαφριά χημικά peels καλοκαιρινής περιόδου που είναι ασφαλή για χρήση αυτή την εποχή. Αυτά τα peels είναι πολύ απαλά και βοηθούν στην απολέπιση των νεκρών κυττάρων του δέρματος, αποκαλύπτοντας μια φωτεινότερη, πιο λεία επιδερμίδα χωρίς να κάνουν το δέρμα σας υπερβολικά ευαίσθητο στον ήλιο.

Microneedling: Αυτή η διαδικασία διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου, βοηθώντας στη βελτίωση της υφής και της σφριγηλότητας του δέρματος. Είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να αναζωογονήσετε το δέρμα πριν το καλοκαίρι.

Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές και διατηρώντας μια προληπτική προσέγγιση στην περιποίηση του δέρματος, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι το δέρμα σας θα παραμείνει υγιές, ενυδατωμένο και λαμπερό όλο το καλοκαίρι. Απολαύστε το όμορφο ελληνικό καλοκαίρι με αυτοπεποίθηση, γνωρίζοντας ότι το δέρμα σας είναι καλά προετοιμασμένο για την εποχή.

Ευχαριστούμε τον κ. Δημήτριο Μότσιο MD, MSc, Επιστημονικό Συνεργάτη Α΄ Κλινικής Αφροδισίων & Δερματικών Νόσων ΕΚΠΑ, Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός» για τη συμβολή του στο ρεπορτάζ.