Τα νέα δεν είναι ευχάριστα για την Gen X, τους ανθρώπους δηλαδή που έχουν γεννηθεί περίπου από το 1965 έως και το 1980, καθώς όπως αποκαλύπτει νέα επιστημονική μελέτη ο καρκίνος τείνει να εμφανίζεται συχνότερα σε αυτήν την γενιά, συγκριτικά με τις γενιές των γονιών ή των παππούδων τους.

«Τα αποτελέσματά μας μιλούν για το ποσοστό περίπτωσης ανά 100.000 άτομα», αναφέρουν οι ερευνητές. «Σύμφωνα με τις προβλέψεις και την ανάλυσή μας, οι περιπτώσεις καρκίνου είναι περισσότερες στην Γενιά Χ, ξεπερνώντας τόσο τους Baby Boomers όσο και την Ήσυχη Γενιά (Silent Generation) μαζί».

Οι ερευνητές ανέλυσαν τον αριθμό των νεοδιαγνωσθέντων περιπτώσεων καρκίνου μεταξύ της Gen X (1965-1980), των Baby Boomers (1946-1964) και της Ήσυχης Γενιάς (1928-1945).

Η μελέτη, που διεξήχθη από τους ερευνητές του National Cancer Institute’s Division of Cancer Epidemiology and Genetics, δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open.

Γιατί ο καρκίνος εμφανίζεται συχνότερα σε αυτήν την γενιά;

Ενώ οι πρωτοβουλίες για τη δημόσια υγεία έχουν οδηγήσει σε «σημαντικές μειώσεις» στο κάπνισμα και μέσω των προληπτικών εξετάσεων μπορούν να εντοπιστούν έγκαιρα καρκίνοι του παχέος εντέρου, του ορθού, του τραχήλου της μήτρας και του μαστού, οι ερευνητές τονίζουν ότι η έκθεση σε άλλα ύποπτα καρκινογόνα μπορεί να είναι αυξημένη.

Υποθέτουν ότι είναι πιθανό μέρος της αύξησης να οφείλεται στην αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας και στον ολοένα πιο καθιστικό τρόπο ζωής, που μάλιστα ορίζουν ως το «νέο κάπνισμα» (λόγω των δυσμενών επιπτώσεών του στην υγεία).

Αναγνωρίζουν επίσης, ότι χάρη στις εξελίξεις στην ιατρική απεικόνιση μπορούμε να διαγιγνώσκουμε τον καρκίνο σε πιο πρώιμα στάδια ενώ και οι στρατηγικές πρόληψης, όπως οι εξετάσεις και οι ενημερωτικές εκστρατείες, βοηθούν στην πρόληψη και τον έγκαιρο εντοπισμό του.

Τονίζουν ωστόσο, ότι το ζήτημα χρήζει περαιτέρω διερεύνησης για να διαπιστωθούν οι σύγχρονες αιτίες του καρκίνου.

Ποιοι τύποι καρκίνου μειώθηκαν και ποιοι αυξήθηκαν στην Gen X;

Στη μελέτη τους σε 3,8 εκατομμύρια ασθενείς με καρκίνο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι φάνηκαν να υπάρχουν μειώσεις στους καρκίνους του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες που ανήκουν στην Γενιά Χ αλλά και «σημαντικές αυξήσεις» στους καρκίνους του θυρεοειδούς, των νεφρών, του ορθού, του ενδομητρίου, του παχέος εντέρου, του παγκρέατος και των ωοθηκών, το λέμφωμα Non-Hodgkin και την λευχαιμία.

Μεταξύ των ανδρών που ανήκουν στην Γενιά Χ, η μείωση του λεμφώματος Non-Hodgkin και των καρκίνων του πνεύμονα, του ήπατος και της χοληδόχου κύστης αντισταθμήστηκε τελικά από τις αυξήσεις στους καρκίνους του θυρεοειδούς, των νεφρών, του ορθού, του παχέος εντέρου και του προστάτη και της λευχαιμίας.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι είχαν «πολύ λίγα σημεία δεδομένων» για να παράγουν εκτιμήσεις για τους millennials (γεννημένους μεταξύ 1981 και 1996), αν και ανησυχούν για το πώς θα επηρεάσει ο καρκίνος αυτή τη γενιά όταν μπουν στα 40, τα 50 και τα 60 τους.

«Από τη μια πλευρά, αυτή η αύξηση είναι ανησυχητική λόγω των κοινών παραγόντων που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής και μπορεί να προδιαθέτουν για την εμφάνιση καρκίνου. Από την άλλη όμως, χάρη στις παγκόσμιες επενδύσεις στην έρευνα για τον καρκίνο, υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες να μειωθεί προοπτικά το μελλοντικό βάρος του καρκίνου για τους millennials» εξηγούν.

Οι ερευνητές καταλήγουν ότι η μείωση του καπνίσματος και της κατανάλωσης αλκοόλ, η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, η βελτίωση των διατροφικών συνηθειών και οι τακτικοί προληπτικοί έλεγχοι αποτελούν συνήθειες που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.