Το κάπνισμα αποτελεί μία από τις πιο εθιστικές συνήθειες. Υπολογίζεται μάλιστα ότι περίπου το 42% των Ελλήνων είναι καπνιστές. Παρ΄όλο που δεν υπάρχει κάποια έρευνα, γνωρίζουμε ότι για τους περισσότερους η διακοπή καπνίσματος είναι ένας κοινός στόχος.

Αν σκεφτούμε ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το κάπνισμα σκοτώνει 8.8 εκατ. ετησίως, συμπεριλαμβανομένων 1.3 εκατ. παθητικών καπνιστών, η απόφαση να κόψει κανείς το κάπνισμα, μόνο ωφέλιμη μπορεί να είναι για την υγεία όλων.

Ας εξετάσουμε όμως καλύτερα πώς επωφελείται η υγεία από την διακοπή αυτής της βλαβερής συνήθειας.

Τα οφέλη της διακοπής καπνίματος

Μεγαλώνει το προσδόκιμο ζωής

Το κάπνισμα στενεύει τα αιμοφόρα αγγεία και αυξάνει τις πιθανότητες καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου. Έτσι λοιπόν η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να κρατήσει αυτά τα προβλήματα μακριά.

Στην πραγματικότητα, μειώνει τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής, αιφνίδιου καρδιακού θανάτου, περιφερικής αρτηριακής νόσου και πρόωρου θανάτου. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, η διακοπή του καπνίσματος σε οποιαδήποτε ηλικία συνδέεται με αυξημένο προσδόκιμο ζωής.

Μειώνεται ο κίνδυνος πνευμονικής βλάβης

Το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά τους πνεύμονες, οδηγώντας σε καταστάσεις όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, το εμφύσημα και η χρόνια βρογχίτιδα. Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αυτών των ασθενειών και μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση της λειτουργίας των πνευμόνων με την πάροδο του χρόνου.

Μέσα σε λίγους μήνες από τη διακοπή του καπνίσματος, η χωρητικότητα των πνευμόνων αυξάνεται, καθιστώντας ευκολότερες τις σωματικές δραστηριότητες όπως το περπάτημα. Επιπλέον, ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα, ο οποίος είναι σημαντικά υψηλότερος μεταξύ των καπνιστών, αρχίζει να μειώνεται μετά τη διακοπή του καπνίσματος.

Προλαμβάνει τον καρκίνο

Εκτός από τον καρκίνο του πνεύμονα, το κάπνισμα συνδέεται με διάφορους άλλους τύπους καρκίνου. Η διακοπή του καπνίσματος μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης αυτών των τύπων, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη.

 Μειώνει τον κίνδυνο πρόωρων γεννήσεων

Το κάπνισμα μπορεί να καθυστερήσει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης και να οδηγήσει σε προβλήματα γονιμότητας. Στην πραγματικότητα, το κάπνισμα ενώ είστε έγκυος μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα όπως γενετικές ανωμαλίες.

Ωστόσο, η διακοπή του καπνίσματος στις γυναίκες πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα συμβάλει στη μείωση του κινδύνου πρόωρων γεννήσεων, και χαμηλού βάρους γέννησης.

Μειώνει τον κίνδυνο στυτικής λειτουργίας

Μελέτη αναφέρει ότι οι άνδρες που κάπνιζαν είχαν 41% μεγαλύτερο κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας από τους άνδρες που δεν κάπνιζαν. Το κάπνισμα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μειωμένη ποιότητα σπέρματος.

Με τη διακοπή του καπνίσματος, βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος σε όλο το σώμα τους, συμπεριλαμβανομένων των γεννητικών οργάνων, μειώνοντας τον κίνδυνο στητικής δυσλειτουργίας και ενισχύοντας τη σεξουαλική υγεία.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Το κάπνισμα αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας τους ανθρώπους πιο ευάλωτους σε λοιμώξεις και ασθένειες.

Η διακοπή του καπνίσματος αποκαθιστά τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, βοηθώντας τον οργανισμό να καταπολεμήσει αποτελεσματικότερα τις ασθένειες.

Ενισχύει την στοματική υγιεινή

Το κάπνισμα είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την ασθένεια των ούλων, την απώλεια δοντιών και τον καρκίνο του στόματος, αποκαλύπτει επιστημονική μελέτη.

Με τη διακοπή του καπνίσματος, μπορείτε να δείτε σημαντικές βελτιώσεις στη στοματική σας υγεία. Ο κίνδυνος εμφάνισης νόσου των ούλων μειώνεται ενώ η αναπνοή, η συνολική κατάσταση του στόματος και των δοντιών βελτιώνεται.

Για όσους έχουν ήδη αναπτύξει νόσο των ούλων, η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξή της και να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των οδοντιατρικών θεραπειών.

Βελτιώνει την υγεία του δέρματος

Το κάπνισμα επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης του δέρματος, οδηγώντας σε πρόωρες ρυτίδες, ξηρό δέρμα, χαλάρωση και θαμπό τόνο του δέρματος.

Αυτό συμβαίνει λόγω της μειωμένης ροής του αίματος στο σώμα και της έλλειψης ελαστικότητας του δέρματος.

Ωστόσο, αν κόψετε το κάπνισμα, το δέρμα σας μπορεί να αρχίσει να επιδιορθώνεται.

Η βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και αύξηση των επιπέδων οξυγόνου στο αίμα, συμβάλλουν στη θρέψη του δέρματος, με αποτέλεσμα έναν υγιέστερο, πιο λαμπερό τόνο δέρματος.

Δυναμώνει τους μύες και τα κόκαλα

Η νικοτίνη και άλλες τοξίνες στον καπνό του τσιγάρου μπορούν να αποδυναμώσουν τα οστά και να αυξήσουν τον κίνδυνο οστεοπόρωσης. Επιπλέον, το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία των μυών.

Με τη διακοπή του καπνίσματος, δίνετε στους μύες και τα οστά σας την ευκαιρία να επουλωθούν και να δυναμώσουν, αναφέρει μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Scientific Reports.