Όλοι θα μπορούσαμε να επωφεληθούμε από την μείωση ή τουλάχιστον την καλύτερη διαχείριση του στρες. Για να τα καταφέρετε, μπορείτε να δοκιμάσετε να κάνετε έναν χαλαρό περίπατο στην γειτονιά σας εστιάζοντας περισσότερο στα φυσικά στοιχεία.

Όπως αποκαλύπτει νέα επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό People and Nature, απλώς κοιτάζοντας τα φυσικά στοιχεία (όπως τα πάρκα, οι χώροι πράσινου) κατά τη διάρκεια των περιπάτων σας στην πόλη, η ψυχική σας υγεία ωφελείται ποικιλοτρόπως.

Η μελέτη αφορά κατοίκους των πόλεων και δείχνει πως η οπτική προσοχή στο πράσινο, αντί στις ανθρωπογενείς δομές, μπορεί να ανακουφίσει το άγχος, ενισχύοντας την καλή μας διάθεση.

Βόλτα VS στρες

Οι 117 κάτοικοι της πόλης που συμμετείχαν στη μελέτη, συμμετείχαν σε έναν αστικό περίπατο διάρκειας 45 λεπτών, ενώ φορούσαν γυαλιά που παρακολούθησαν την δραστηριότητα των ματιών.

Τους δόθηκε εντολή να εστιάσουν το βλέμμα τους σε δέντρα, φυτά, γκαζόν και λουλούδια, ανθρωπογενείς κατασκευές ή σε έναν συνδυασμό των δύο.

Η μοναδική μεθοδολογία των ερευνητών αποκάλυψε ότι η εστίαση των συμμετεχόντων στη φύση συνδέθηκε με βελτιώσεις σε διάφορες μετρήσεις ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων άγχους και των συναισθημάτων αποκατάστασης.

«Διαπιστώσαμε ότι τα άτομα που καθοδηγήθηκαν να στρέφουν το βλέμμα τους πιο συχνά σε πράσινα στοιχεία ανέφεραν σημαντική μείωση του άγχους, με τα δέντρα να παρουσιάζουν την πιο ουσιαστική θετική επίδραση» αναφέρουν οι ερευνητές.

«Η μελέτη υπογραμμίζει μια ισχυρή σχέση μεταξύ της παρατήρησης των πράσινων στοιχείων, ιδιαίτερα των δέντρων, και της αύξησης της αντιληπτής ικανότητας αποκατάστασης, υποδηλώνοντας ότι ακόμη και οι σύντομες αλληλεπιδράσεις με τη φύση μπορούν να προσφέρουν οφέλη για την ψυχική υγεία» συμπληρώνουν.

Βάλτε το περπάτημα στην ζωή σας

Το περπάτημα είναι εύκολο και τα οφέλη του πολλά. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να το ενσωματώσετε στην ρουτίνα σας, είναι να ξεκινήσετε από πιο μικρές διαδρομές ή από πιο χαλαρή ένταση και σταδιακά να τις αυξάνετε, καθώς αποκτάτε περισσότερη αντοχή.

Κάθε φορά που βγαίνετε έξω, ακολουθήστε μια άνετη διαδρομή και, στην συνέχεια, αυξήστε την απόσταση τις επόμενες ημέρες ή και την επόμενη εβδομάδα. Βάλτε μικρούς στόχους και επιβραβεύστε τον εαυτό σας κάθε φορά που πετυχαίνει έναν.

Μην ξεχνάτε ότι δεν είναι μόνο το μήκος της διαδρομής σας που παίζει ρόλο αλλά και η ποιότητα της βόλτας σας. Διαμορφώστε τις διαδρομές σας με τέτοιο τρόπο ώστε να περνάτε από χώρους πράσινου και να χαλαρώνετε, εκπονώντας την ένταση της ημέρας.

Εάν δεν ασκείστε τακτικά, αφού λάβετε την έγκριση του γιατρού σας, μπορείτε να δοκιμάσετε να περπατάτε περίπου 30-45 την ημέρα, είτε συνεχόμενα είτε σε διαστήματα των δέκα λεπτών.