Τώρα το καλοκαίρι μετράτε αντίστροφα τις ημέρες για το σαββατοκύριακο και ακόμη πιο έντονα τις ημέρες για την άδειά σας. Ανυπομονείτε να έρθει η ώρα που τα πόδια σας θα περπατούν στην άμμο και το θαλασσινό νερό θα βρέχει το κορμί σας. Αν ωστόσο ανήκετε στην Gen-Z είναι πολύ πιθανό η ανυπομονησία αυτή να μετατρέπεται σε άγχος παραλίας, δηλαδή το άγχος σχετικά με την εικόνα του σώματός σας.

Σύμφωνα με έρευνα, το 51% των ατόμων που ανήκουν στην Gen-Z, έχουν γεννηθεί δηλαδή μεταξύ του 1996 και του 2012, αγχώνονται ακόμη πιο έντονα να “μπουν σε φόρμα” για το καλοκαίρι.

Πόσο αγχώνονται τα άτομα πριν τις καλοκαιρινές διακοπές;

Ενώ το 37% των ατόμων αγχώνονται να έχουν ένα σώμα που να τους ικανοποιεί για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, φαίνεται πως η Gen Z επηρεάζεται περισσότερο έχοντας το μεγαλύτερο ποσοστό.

Επόμενοι έρχονται οι millennial, δηλαδή όσοι έχουν γεννηθεί από το 1980 έως το 1996, με το 42% να αγχώνεται, ενώ σειρά έχουν οι Gen X με ποσοστό 35% και τελευταίοι έρχονται οι baby boomers με ποσοστό 23%.

Σημαντική διαφορά παρατηρούμε και ανάμεσα στα φύλα, με το 42% των γυναικών να έχουν άγχος να χάσουν βάρος και να έχουν μια συγκεκριμένη εικόνα, σε αντίθεση με τους άνδρες που το ποσοστό ήταν στο 31%.

Που οφείλεται το άγχος παραλίας;

Τα καθόλου ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς που προβάλλονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα τοξικά μηνύματα που λαμβάνουμε για το πως θα αποκτήσουμε την τέλεια φόρμα για το καλοκαίρι, είναι από τους κύριους ενόχους.

Καθώς η ζέστη ανεβαίνει και το ύφασμα στα ρούχα μειώνεται μπορεί να σκεφτεί κανείς ότι πρέπει να έχει μια πολύ συγκεκριμένη εικόνα και αν δεν την έχει, τότε δεν θα νιώθει τόσο όμορφος ή αποδεκτός.

Οι συμμετέχοντες δήλωσαν πως ο κύριος λόγος τους άγχους τους είναι η κριτική που φοβούνται ότι θα τους ασκηθεί από τους άλλους για το σώμα τους, ενώ σειρά έχουν τα κοινωνικά standards  που προβάλλονται μέσα από τις διαφημίσεις και τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης.

Για αυτό άλλωστε δεν μας προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η Gen Z, δηλαδή η γενιά που έχει μεγαλώσει στα social media, είναι αυτή με το περισσότερο άγχος.

Ωστόσο μας προκαλεί μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι το 51% των συμμετεχόντων ήταν ευχαριστημένοι με την εικόνα του σώματος τους και μόνο το 31% ήταν δυσαρεστημένο, με το μεγαλύτερο ποσοστό όσων ήταν δυσαρεστημένοι να ανήκουν στη γενιά των baby boomers και το μικρότερο ποσοστό των δυσαρεστημένων να ανήκουν στην Gen Z.

Ενώ εδώ δεν άλλαξε το γεγονός ότι περισσότερο δυσαρεστημένες ήταν οι γυναίκες.

Πώς το άγχος για την εικόνα του σώματος επηρεάζει τη διασκέδαση

Ένας από τους σκοπούς των καλοκαιρινών διακοπών είναι φυσικά η διασκέδαση, η οποία επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο ευχαριστημένος είναι κάποιος με την εικόνα του σώματος του, αφού το 61% όσων δεν αισθάνονται καλά με το σώμα τους ανέφεραν ότι δυσκολεύονται να περάσουν καλά στις διακοπές τους.

Μάλιστα πάνω από τους μισούς συμμετέχοντες ανέφεραν ότι ήταν διατεθημένοι να ακυρώσουν τις διακοπές τους, εξαιτίας της δυσαρέσκειας τους από το σώμα τους.

Πώς να αποβάλλετε το άγχος παραλίας;

Είτε ανήκετε στην Gen Z είτε σε κάποια άλλη γενιά και το άγχος παραλίας σας καταβάλει τόσο που δεν μπορείτε να απολαύσετε τις καλοκαιρινές διακοπές, τότε έχουμε μερικές συμβουλές που ελπίζουμε να σας κάνουν να ξεχάσετε όσα σας προβληματίζουν και να απολαύσετε το καλοκαίρι σας.

  • Φορέστε ρούχα που σας κάνουν να αισθάνεστε καλα: Δεν χρειάζεται να πιέζεστε να μπείτε σε ένα ρούχο, το οποίο δεν σας κάνει να αισθάνεστε καλά. Αντ’αυτού φορέστε ό,τι σας γεμίζει με αυτοπεποίθηση και ό,τι σας κάνει να αισθάνεστε άνετα, χωρίς να ανησυχείτε αν είναι στη μόδα.
  • Παρατηρήστε τον εαυτό σας: Περάστε λίγο χρόνο μπροστά στον καθρέφτη καθημερινά και βρείτε αυτά που σας αρέσουν επάνω σας. Μπορεί να μην σας αρέσει κάποιο σημείο του σώματος σας, αλλά σίγουρα έχετε και μοναδικά, πανέμορφα χαρακτηριστικά που είναι σημαντικό να εντοπίσετε και να αγαπήσετε.
  • Θέστε όρια στους γύρω σας: Αν φοβάστε ότι μια συζήτηση θα σας κάνει να αισθανθείτε άσχημα για τον εαυτό σας, απλά δεν χρειάζεται να την κάνετε. Πείτε ξεκάθαρα στους γύρω σας ότι δεν θα θέλατε να ακούσετε κάποια κριτική ή κάποιο σχόλιο σχετικό με το σώμα σας, ή γενικότερα κάποια συζήτηση που θα πυροδοτήσει τις άσχημες σκέψεις σας.
  • Περιορίστε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Μερικά post στο Instagram είναι αρκετά για να ξεκινήσει το μυαλό σας να κάνει συγκρίσεις. Αν βλέπετε ότι μετά από λίγα λεπτά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αισθάνεστε μια πίεση, τότε περιορίστε τη χρήση τους. Φυσικά είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι οι περισσότερες αναρτήσεις δεν είναι καθόλου ρεαλιστικές.
  • Αντισταθείτε στην κοινωνική απομόνωση: Το να ακυρώσετε τις διακοπές σας και τις εξόδους σας γιατί απλά δεν αισθάνεστε καλά, μπορούμε να πούμε ότι είναι η εύκολη λύση, στην οποία πρέπει να αντισταθείτε. Οι καλύτερες αναμνήσεις σας θα δημιουργηθούν έξω από τους τέσσερις τοίχους του δωματίου στον οποίο κλείνεστε και μένετε μόνοι σας με τις σκέψεις σας.
  • Μην κάνετε περιορισμούς και ακραιότητες: Μην κυνηγήσετε το “σώμα των ονείρων” σας περιορίζοντας από τον εαυτό σας τρόφιμα και κάνοντας εξαντλητική γυμναστική και διατροφή. Μπορεί να χάσετε μερικά κιλά, τα οποία όμως πολύ γρήγορα θα πάρετε πίσω και ακόμη χειρότερα, υπάρχει ο κίνδυνος να βλάψετε τον μεταβολισμό σας.
  • Εξασκηθείτε στην ευγνωμοσύνη: Ναι, μπορεί να μην είστε ευγνώμων για το σώμα που έχετε και να θέλετε να το αλλάξετε. Ωστόσο έχετε την δυνατότητα να πάτε στην παραλία, έχετε την δυνατότητα να κάνετε διακοπές και να απολαύσετε στιγμές ξεγνοιασιάς κάτω από τον ήλιο, συνθήκες που δεν είναι για όλους δεδομένες.