Το slow travel συνδέεται απόλυτα με τη φιλοσοφία του slow living και το παγκόσμιο κίνημα του slow food.

Όταν στην αέναη ροή της καθημερινότητας, μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής, ο σύγχρονος άνθρωπος περνά τον περισσότερο από το χρόνο του συνδεδεμένος σε μια οθόνη και προσπαθώντας να διανύσει αποστάσεις μέσα στην πόλη όσο πιο σύντομα γίνεται, η αποκοπή από τους παράγοντες θορύβου μοιάζει με μακρινή όαση.

Ωστόσο, την περίοδο των διακοπών όλοι οφείλουν στον εαυτό τους την ανάπαυση, τη χαρά, την απόλαυση, την ανανέωση και την ευζωία.

Επιπλέον, τη στιγμή που η κλιματική κρίση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου παγκοσμίως για την ομαλή συνέχιση της ζωής στον πλανήτη, η αλλαγή κάποιων συνηθειών είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη.

Δεν είναι τυχαίο ότι διάσημοι προορισμοί ανά τον κόσμο, όπως η Βενετία, υποφέρουν από τον υπερτουρισμό και προχωρούν σε περιορισμούς για να αντιμετωπίσουν το εκτεταμένο πρόβλημα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η τάση του slow travel αντιπροσωπεύει μια ολιστική προσέγγιση του βιώσιμου τουρισμού. Οι επιλογές του αργού τουρισμού περιλαμβάνουν πιο συνειδητές και περιβαλλοντικά υπεύθυνες επιλογές διακοπών.

Η αρχή του slow travel

Αν και δεν γνωρίζουμε ακριβώς πότε ξεκίνησε να αναπτύσσεται η εν λόγω ταξιδιωτική τάση, το slow travel φαίνεται να διατηρεί μια άρρηκτη σύνδεση με το slow food, το κίνημα που ξεκίνησε το 1986 στην Ιταλία από το δημοσιογράφο Κάρλο Πετρίνι, ως διαμαρτυρία για την επέλαση του γρήγορου φαγητού (fast food).

Τότε οι διαδηλωτές φώναζαν «Δεν θέλουμε γρήγορο φαγητό. Θέλουμε αργό φαγητό», ενάντια σε μεγάλη αλυσίδα fast food που άνοιγε για πρώτη φορά στη Ρώμη.

Όπως το slow food υποστηρίζει και προωθεί τις παραδοσιακές μεθόδους μαγειρέματος, το αληθινό φαγητό από φυσικά συστατικά και τα αργά απολαυστικά γεύματα, έτσι και το slow travel επανασυστήνει το ταξίδι σε αργούς ρυθμούς.

Στόχοι είναι η εμπειρία, η κατανόηση των κοινωνικών, πολιτιστικών και περιβαλλοντικών παραμέτρων του κάθε τόπου, η επαφή με την κουλτούρα και την παραδοσιακή κουζίνα του αλλά και η γνωριμία και η σύνδεση με τους ντόπιους και τον εαυτό μας.

Η Ιταλική Ένωση Αργού Τουρισμού αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο Αργός Τουρισμός προσκαλεί τους ανθρώπους να ταξιδέψουν με έναν πιο αργό, βιώσιμο ρυθμό και υπευθυνότητα.

Να ανακαλύψουν με σεβασμό νέους προορισμούς.

Προσκαλεί τους τουρίστες να γνωρίσουν πραγματικά τους τόπους, να τους “ζήσουν” και να τους “γευτούν”, προωθώντας παράλληλα την προστασία τους ως κληρονομιά ανεκτίμητης αξίας, ως έναν πλούτο που πρέπει να διαφυλαχθεί για το κοινό καλό».

Τι συµπεριλαµβάνει

Το δημοφιλές slow travel συνδέεται με ένα μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων και καταστάσεων.

Μπορεί να είναι μια μεγάλη βόλτα σε ένα πάρκο στη γειτονιά σας χωρίς να σκρολάρετε ακατάπαυστα στα social media ή να σκέφτεστε τις επόμενες υποχρεώσεις που πρέπει να προλάβετε, αλλά και η εξερεύνηση σε πεζοπορικά μονοπάτια, το ποδήλατο στη φύση και το ταξίδι σε λιγότερους γνωστούς προορισμούς, μακριά από τα μαζικά τουριστικά trends, ακόμα και η επιλογή μεταφορικών μέσων –όταν αυτό είναι δυνατό– που προκαλούν μικρότερη ζημιά στο φυσικό περιβάλλον.

Ταυτόχρονα, ταξιδεύοντας με τρένο, πούλμαν ή αυτοκίνητο, θα έχετε τη δυνατότητα να απολαμβάνετε από το παράθυρό σας την πανέμορφη εναλλαγή των τοπίων καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής. Η ταχύτητα σκοτώνει την ομορφιά.

Είτε βρίσκεστε σε μια μεγάλη πόλη είτε στη θάλασσα ή στο βουνό, σημασία έχει να δώσετε χρόνο στο σώμα και το μυαλό σας να κινηθούν ώστε να παρατηρήσετε τον κόσμο.

Μη βιάζεστε να χωρέσετε δεκάδες δραστηριότητες μέσα σε λίγες ημέρες διαμονής σε έναν τόπο. Το μόνο που θα καταφέρετε έτσι είναι να εξαντληθείτε, να επιβαρυνθείτε οικονομικά και να αποκλείσετε πιθανές ευχάριστες εκπλήξεις.

slow travel greece

Μύκονος, Κυκλάδες

Επικεντρωθείτε καλύτερα στη σύνδεση. Επιλέξτε να μείνετε παραπάνω χρόνο σε έναν προορισμό από το να γνωρίσετε περισσότερους.

Δεν είναι απαραίτητο να έχετε ένα μήνα στη διάθεσή σας για να καταφέρετε να χαλαρώσετε. Σημασία έχει πώς αλληλεπιδράτε με τα καινούρια ερεθίσματα. Δώστε χώρο και χρόνο στις αισθήσεις σας να αποκωδικοποιήσουν τις νέες συνθήκες.

Εξερευνήστε την ιστορία και το παρελθόν του τόπου παράλληλα με την επίσκεψη στα αξιοθέατα και τα μνημεία που σας έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον. Μην παρασύρεστε από τις ινσταγκραμικές φωτογραφίες του εφήμερου εντυπωσιασμού.

Χαθείτε στα στενά μιας πόλης μόνο με ένα χάρτη και νόστιμο τοπικό φαγητό στο χέρι. Εμπιστευτείτε –όταν δεν υπάρχει κίνδυνος– τους ντόπιους να σας ξεναγήσουν.

Συνομιλήστε μαζί τους, γευματίστε παρέα και περιηγηθείτε στα στέκια τους, ζητήστε να σας διηγηθούν μια ιστορία από τα αγαπημένα τους σημεία στην περιοχή και επισκεφθείτε τα μαζί.

Ρωτήστε να μάθετε πώς είναι η ζωή πραγματικά εκεί και ζήστε κι εσείς για λίγο σαν ντόπιος. Το slow travel τονίζει την αξία της σύνδεσης ως πυρηνικό στοιχείο της ιδεολογίας του.

Γιατί να ταξιδέψετε πιο αργά

Όπως αποδεικνύει η ιστορία, το slow travel αποτυπώνει και προτείνει μια νοοτροπία δίκαιη τόσο για τον ταξιδιώτη όσο και για τον οικοδεσπότη και φυσικά τον τουρισμό και τον πλανήτη στο σύνολό τους.

Το αργό ή το συνειδητό και βιώσιμο ταξίδι –όπως μπορεί επίσης να το ακούσετε– σας προσκαλεί να ταξιδέψετε πιο ήρεμα.

Σας μαθαίνει πως δεν χρειάζεται να επιστρέψετε εξουθενωμένοι από τις διακοπές, κυνηγώντας εμμονικά την απίθανη δυνατότητα του να βιώσετε τα πάντα. Μπορείτε να περάσετε καλύτερα έχοντας στο νου την αυτοφροντίδα σας ακόμα και όταν ταξιδεύετε.

Άξονες ή το Μανιφέστο του αργού τουρισμού (slow travel):

  • Σεβασμός προς το περιβάλλον και προστασία του φυσικού πλούτου
  • Βιώσιμη κατανάλωση
  • Ανακάλυψη των τοπικών θησαυρών
  • Εμπειρίες και ερεθίσματα που εμπνέουν τη μάθηση
  • Ενδυνάμωση των τοπικών κοινωνιών
  • Μεταφορά με χαμηλό ως μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα
  • Σύνδεση με τους ντόπιους
  • Εξερεύνηση χωρίς στρες